„Lietuvoje nėra jokio teisinio reglamentavimo, kokių kompetencijų reikia norint dirbti brokerio darbą. Ne paslaptis, kad dažnai tuo užsiima kas tik nori, o tai labai kenkia profesijos prestižui. Norėjosi sukurti standartą, kuris leistų tas kompetencijas įvertinti. Iš dalies gerai, kad egzaminas pasirodė įveikiamas ne visiems. Toks ir buvo tikslas – sertifikuoti tik žmones išmanančius savo darbą.“ – sako LNTAA direktorius Rimas Kirdulis.

LNTAA vadovas džiaugiasi sulaukęs pozityvaus brokerių atsako dėl pačios sertifikavimo idėjos: „Gaunu daug gerų nekilnojamojo turto ekspertų atsiliepimų, o norinčiųjų laikyti egzaminą skaičius tik daugėja, nors jis nėra privalomas. Tai leidžia manyti, kad einame teisinga linkme.“

Sertifikuojant tikrinamos brokeriui būtinos techninės, teisinės bei finansinės žinios, mokesčių bazės išmanymas, labai svarbi ir profesinė etika. LNTAA Egzaminavimo grupės vadovas Audrius Gudanavičius sako, kad būtų sudėtinga išskirti kažkurios vienos srities, kur per egzaminą brokeriai padaro daugiausia klaidų, kadangi kiekvienas atvejis individualus.

„Manau, kad dalis brokerių į egzaminą ateina jam nesiruošę, net neperskaitę viešai prieinamos rekomenduojamos medžiagos. Neretai toks didelis pasitikėjimas savimi pakiša koją. Tiesa, buvo atvejų, kai brokeriai bandė sukčiauti, fotografuoti klausimus ir pan. Savaime suprantama, egzaminas jiems baigėsi liūdnai.“ – pasakoja A. Gudanavičius.

Brokerio sertifikatas galioja du metus. LNTAA sudaryta egzaminavimo grupė nuolat peržiūri, tobulina ir pildo sertifikavimo egzamino klausimus.

Sertifikatus jau turi daugiau kaip 250 brokerių. Jų sąrašą galima rasti LNTAA interneto svetainėje.
Kol kas siekti brokerio sertifikato gali tik LNTAA nariai. Šiuo metu asociacijai priklauso 21 nekilnojamojo turto agentūrų, kuriose dirba apie 750 brokerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)