Nuomoto buto savininkui jau seniai pasakyta, kad šeima išsikrausto vasaros pradžioje, o naujame name vandens žadama nepajungti dar iki rugsėjo vidurio.

Statydamas namą Pavilnyje Evaldas statybos darbus planavo kartu su „Vilniaus vandenų“ vykdomu vandentiekio tinklų ir nuotekų tinklų statybos projektu. Iš pradžių buvo skelbiama, kad projektas bus pabaigtas 2013 m. gruodžio viduryje, tačiau šis terminas buvo nukeltas trims mėnesiams – iki kovo vidurio. Vėliau darbų pabaiga nukelta dar kartą – iki birželio vidurio.

Pasistatė namą, į kurį negali kraustytis

„Buvo pranešta, kad teisiškai terminą galima nukelti du kartus. Į tai atsižvelgęs statybas paskubinau ir suplanavome su šeima birželio mėnesį persikelti į naują namą“, - pasakojo vilnietis.

Dar praėjusių metų rudenį apie savo planus išsikraustyti iš nuomojamo buto Evaldas pranešė buto savininkui, tačiau vyro planus sujaukė netikėta žinia iš „Vilniaus vandenų“.

„Nuvykau į „Vilniaus vandenis“ ir sužinojau, kad projekto pabaiga nukelta iki rudens. Ką mums daryti? Iš nuomojamo buto išsikraustome ir neturime kur dėtis. Nei geriamo vandens, nei kanalizacijos. Tai negalime ten gyventi“, - skundėsi pašnekovas.

Evaldas teigė konkrečių atsakymų, kodėl projektas nepabaigtas laiku iš „Vilniaus vandenų“ nesulaukęs.

„Dabar turėsiu ieškotis, kur gyventi“, - teigė jis.

Vyras pasakojo besijaučiantis užspęstas į kampą: pagal išduotą statybos leidimą, jis gali turėti tik miesto kanalizaciją ir vandenį, privalo jungtis prie miesto komunikacijų, todėl apie savo gręžinį Evaldas galvoti negali.

„Vietinių gręžinių nei kanalizacijos negaliu darytis, nes yra numatytos miesto komunikacijos, bet niekas negali garantuoti, kada bus galima prie jų prisijungti“, - sakė jis.

Evaldas prisipažino bijantis, kad dėl „Vilniaus vandenų“ terminų atidėjimo šeimai gali kilti problemų ir su banku, iš kurio paimta paskola namo statyboms.

„Namą turime priduoti tam tikru terminu. O kaip priduoti, jei sąlygose įrašyta, kad turi būti miesto komunikacijos, o jų nėra? Visa situacija gresia ne tik tuo, kad negalime gyventi name, bet dar ir problemomis su banku“, - nerimavo pašnekovas.

Evaldas teigė būsiantis priverstas su šeima nuomotis naują būstą arba gyventi viešbutyje, tačiau teigė rankų nenuleisiantis ir iš „Vilniaus vandenų“ reikalausiantis kompensacijos už patirtus nuostolius teisme.

„Vilniaus vandenys“: užtruko derinimas su „Lesto“

„Vilniaus vandenų“ internetiniame puslapyje iš tiesų nurodoma, kad vandentiekio ir nuotekų naujos statybos Pavilnyje darbų pabaiga numatoma šių metų rugsėjo 18 d. Projektavimo ir statybos darbus atlieka UAB „Inžineriniai tinklai“, kuri už darbus gaus daugiau nei 6,5 mln. Lt.

Kaip portalą DELFI informavo „Vilniaus vandenys“, pagal sutartį darbai turėjo būti pabaigti per 12 mėnesių nuo darbų pradžios. Taigi, dėl vandens Evaldas turėjo nesirūpinti nuo praėjusių metų gruodžio 18 d.

„Esant nenumatytoms aplinkybėms pagal rangos sutartį galimi du pratęsimai. Darbų baigimo laikas buvo pratęstas du kartus. Dėl nenumatytų aplinkybių rangovui laiku nespėjus įvykdyti sutartinių įsipareigojimų darbų baigimo laikas gali būti pratęstas remiantis civilinio kodekso straipsniu dėl „papildomo termino sutarčiai įvykdyti“, - atsiųstame atsakyme aiškino bendrovė. - Užtruko Pavilnio objekto trijų siurblinių prijungimo prie elektros tinklo techninių projektų bei sutarties derinimo procedūros su „Lesto“. Kad rangovas galėtų įvykdyti visus savo sutartinius įsipareigojimus ir atliktiems darbams būtų gautas Statybos užbaigimo aktas, yra būtina įvesti elektros įvadus buitinių nuotekų siurblinėms ir vandens kėlimo stočiai. Elektros įvadų įrengimas nėra šios rangos sutarties apimtyje, todėl rangovas nėra atsakingas už šių darbų atlikimą. Iki šios dienos elektros įvadai buitinių nuotekų siurblinei ir vandens kėlimo stočiai neįrengti“.

„Vilniaus vandenys“ aiškina, kad jungtis prie vandentiekio ir nuotekų jungčių gyventojai galės, kai bus gautas statybos užbaigimo aktas, rangovui užbaigus darbus ir tinklus perdavus „Vilniaus vandenims“.

Lesto“ teigia neturinti informacijos apie paruoštus įrenginius

„Lesto“ teigė šiuo metu minėtoje vietoje Pavilnyje įgyvendinanti du investicinius projektus, kurių metu „Vilniaus vandenų“ prašymu prie elektros tinklų bus prijungtos trys siurblinės.

„Siurblinių prijungimo prie elektros tinklų projektus rengė užsakovas „Vilniaus vandenys“. Pažymime, kad „Vilniaus vandenų“ pateiktų projektų derinimas ir pastabų teikimas būtinoms korekcijoms iš „Lesto“ pusės vyko teisės aktų nustatytais terminais“, - komentavo bendrovė.

„Lesto“ informavo, kad dviejų siurblinių elektros įrenginių prijungimo techninis projektas po įmonės pastabų buvo suderintas dar kovo 21 d. Po to buvo sudaryta prijungimo paslaugos sutartis, pagal kurią „Vilniaus vandenys“ sumokėjo prijungimo įmoką, ir „Lesto“ pradėjo vykdyti prijungimo darbus.
Sutartyje nurodytas darbų pabaigos terminas – šių metų liepos 22 d., tačiau „Lesto“ planuoja darbus atlikti anksčiau nei nustatyta.

Trečiosios siurblinės prijungimo projektas buvo suderintas vasario 3 d. Pagal šių darbų sudarytą sutartį siurblinė turėjo būti prijungta per 60 kalendorinių dienų nuo prisijungimo įmokos sumokėjimo.

„Apgailestaujame dėl to, kad „Lesto“ rangovui vėluojant atlikti prijungimo darbus, elektros tinklų, būtinų siurblinės įrenginių prijungimui, įrengimas vėluoja 10 kalendorinių dienų. Norime užtikrinti, jog šią savaitę darbai bus baigti“, - teigiama bendrovės atsakyme.

Kartu „Lesto“ pažymi, kad siurblinių įrenginiai prie elektros tinklų galės būti prijungti tik po to, kai „Vilniaus vandenys“ atliks visus būtinus šių įrenginių įrengimo darbus. Kaip teigia bendrovė, ji nėra informuota, ar nurodytų siurblinių įrenginiai prijungimui prie tinklų yra parengti. „Lesto“ nėra gavusi tą patvirtinančių dokumentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)