Neaplenkta ir šiaurinė Panevėžio dalis – buvusio mėsos kombinato vietoje kitąmet turėtų pradėti kilti visiškai naujos koncepcijos prekybos miestelis.

Laukia didysis kraustymasis


Sunkioji statybininkų technika zuja Klaipėdos gatvės pabaigoje. Šiuo metu rengiamas sklypas namų apyvokos prekių mažmeninio prekybos tinklo „Jysk“ parduotuvės statyboms. Panevėžiečio architekto Žymanto Lipskio projektuota parduotuvė užims 2062,65 kv. m plotą.

Bendrovė „Jysk“ planuojamų įkurtuvių kol kas nekomentuoja. Kada šiuo metu prekybos centro „Ryo“ patalpose įsikūrusi „Jysk“ ketina persikelti į naujas patalpas, teigė negalinti atskleisti ir prekybos centro direktorė Vilma Paškevičienė.

„Kol kas apie tai negalime komentuoti, tai konfidencialūs dalykai. Kai jau bus aiškiau, tikrai apie tai pranešime“, – kol kas nuo komentarų susilaiko „Ryo“ atstovė.

JYSK statybos Panevėžyje

Vaizdas keičiasi


Panevėžio savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus specialisto Arvydo Narkevičiaus teigimu, Klaipėdos gatvės gale planuojama statyti ne tik naują „Jysk“ centrą. Jau beveik baigiamas statyti automobilių stiklų keitimo salonas, o už parduotuvės „Jysk“ numatyta ir sodo prekių parduotuvė.

Pasak A. Narkevičiaus, Panevėžio mieste ir rajone šiemet fiksuotas, nors ir nežymus, gyventojų skaičiaus augimas.

Registrų centro duomenimis, Aukštaitijos sostinėje gyventojų skaičius siekia 91 233, Panevėžio rajone – 38 639. Pasak Savivaldybės atstovo, nemažai pinigų Panevėžyje palieka ir grįžtantys emigrantai ar apsipirkti atvažiuojantys gyventojai iš visos apskrities.

„Visa teritorija Klaipėdos gatvės gale bus užstatyta prekybos ir paslaugų vietomis. Šioje vietoje sklypai dideli ir skirti komercijai, tad nieko nuostabaus, kad jų koncentracija didėja. O ir miestas daugiausia plečiasi aplinkkelio kryptimi“, – pasakojo A. Narkevičius.

Atgaivins pramonės teritoriją


Jau kitąmet naujas prekybos centras turėtų pradėti kilti ir šiaurinėje miesto dalyje, buvusio mėsos kombinato vietoje. Numatyta, kad iš senojo sovietmečio paveldo beliks tik vandens bokštas, kurį planuojama sumoderninti ir paversti poilsio oaze. Pirmuoju etapu iškils pagrindinis 8 000 kv. m prekybinis pastatas, po jo ateis eilė ir antrajam, keliskart mažesniam.

Visas po stogu įsikursiantis prekybos miestelis užims beveik 10 tūkst. kv. m. Praėjusią žiemą posėdžiavusi Panevėžio architektų ir urbanistų ekspertų taryba šį vilniečių architektų „313 architects“ parengtą prekybos miestelį įvertino kaip naujos architektūrinės koncepcijos statinį, kuris iš esmės turėtų pakeisti šią pramoninę vietą. Tokį įvertinimą jis gavo dėl paties projekto.

Buvo pabrėžta, kad kiti prekybos miesteliai Panevėžyje pastatyti pagal amerikietiškąjį projektą – tai pastatai-dėžės, turinčios kelis įėjimus. Smėlynės ir S. Kerbedžio gatvių sankirtoje numatomas statyti miestelis bus europietiško tipo. Kiekviena jo parduotuvė turės atskirtą įėjimą iš kiemo. Pats kiemas bus uždaras, juosiamas pastatų, kurių vienas bus L formos. Prekybos miestelyje veiks turgus, sporto klubas bei daugybė įvairiausių parduotuvių.

JYSK statybos Panevėžyje

Dar viena parduotuvė


Naujas prekybos centras netrukus duris atvers ir Vilniaus gatvėje. Greta Žagienio upelio jau pastatytoje prekybos tinklui „Iki“ priklausančioje parduotuvėje statybininkai baigia įrengti vidaus patalpas. Planuojama, kad naujoji parduotuvė klientams duris atvers dar šiais metais.

Žinomo Panevėžio architekto Gintauto Diržio projektuoto prekybos centro salė užims iki 1000 kv. m, o bendras pastato plotas – iki 1600 kv. m. Būsimajame prekybos centre taip pat turėtų įsikurti vaistinė, planuojamas gėlių salonas, dar kelios parduotuvės. Skaičiuojama, kad naujojoje prekybos vietoje bus sukurta per dvi dešimtis darbo vietų.