Iš viso „Grinda“ ir VVT parduoda 10 NT objektų Turniškių apylinkėse. Pradinė visų šių pastatų kaina aukcionuose – apie 12,35 mln. Lt. NT ekspertai mano, jog vietoj šių pastatų pastačius gyvenamuosius namus, investicija būtų neabejotinai pelninga.

Vis dėlto verslininkai pastebi ir riziką – parduodami tik pastatai, be jokios informacijos apie žemės sklypus, ant kurių jie stovi, ir galimybes šiuose sklypuose plėtoti statybas. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Robertas Dargis mano, jog savivaldybė statinius palei Turniškes gali parduoti už gerokai mažesnę nei rinkos kainą.

Didžiausia kaina – už buvusius vaikų namus

VVT parduoda 6 pastatus, tik vienas iš jų yra kiek toliau nuo Turniškių – Nugalėtojų gatvėje, esančioje kitapus Nemenčinės plento. Likę penki pastatai yra netoli vienas kito, šalia Turniškių esančiose Kiškių, Grybautojų, Svajonių ir Smilgų gatvėse.

Dar keturis NT objektus Smilgų gatvėje parduoda „Grinda“.

Beveik pusė visų šių objektų pradinės kainos – 6 mln. Lt – tenka buvusiems vaikų namams Grybautojų gatvėje. Likę VVT ir „Grindos“ pastatai įvertinti nuo 100 tūkst. iki 1,1 mln. Lt.

S.Vagonis: puiki vieta kotedžams

NT bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis DELFI teigė, jog ši teritorija turbūt patraukliausia gyvenamosios paskirties pastatų statytojams. Pašnekovas teigė nemanantis, kad „Grindos“ ir VVT parduodami pastatai išliks – esą jie NT plėtotojams neturi jokios vertės.

„Pirkėją domintų ne esamos būklės pastatai, ne jų plotai, o žemės sklypas, žemės sklypo, kurį jis galėtų užvaldyti įsigydamas šituos pastatus, plotas. (...) Tai yra ribotos pasiūlos vieta. Žemės sklypų ir galimybių statyti tikrai nėra daug. Jeigu potencialus pirkėjas turėtų galimybę ten keisti žemės paskirtį, statyti sublokuotus ar individualius namus, aš manau, kad tai būtų tikrai pelninga veikla“, - kalbėjo S. Vagonis.

Pats NT ekspertas vietoj savivaldybės parduodamų pastatų statytų nedidelius daugiabučius arba kotedžus – priklausomai nuo žemės panaudojimo galimybių. „Jeigu būtų galima bet ką statyti, gal būt užsiimčiau ir daugiabučių statyba“, - svarstė „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.

Sykiu jis pažymėjo, kad pastatų reali vertė sunkiai nustatoma, mat neaišku, kiek ir kokios paskirties žemės jiems bus priskirta.

„Čia esminis dalykas. O kadangi savivaldybės nutarimuose minimi tik pastatų plotai ir neminima, kokiam plotui bus sudaroma žemės nuomos sutartis su nauju pirkėju, čia yra atsakymas, kiek galėtų būti verti tie pastatai ir kokios yra galimybės. (...) Ar prie šitų pastatų parduodama 50 arų, ar hektaras, ar 2 hektarai – čia yra esminis klausimas“, - sakė S. Vagonis.

R.Dargis: aukcionas atrodo labai keistai

LNTPA vadovas R. Dargis DELFI teigė kiek nesuprantantis, kodėl savivaldybė palei Turniškes išparduoda pastatus, nesant jokio apibrėžtumo dėl to, kokius statybų projektus ten galima vykdyti.

„Blogiausiai yra, kada dabar neaišku, kaip čia kas atrodo. Buvo mūsų vyrai net nuvažiavę pasižiūrėti į vietą, kaip atrodo tie objektai. Kol kas keistokai atrodo tas visas aukcionas. Dėl to, kad nėra prisikritų žemės sklypų ir visiškai neaišku, ką čia bus įmanoma padaryti su jais“, - kalbėjo verslininkas.

Anot jo, viskas priklauso būtent nuo sklypų. Esą jeigu galimybės „Grindos“ ir VVT parduodamus pastatus paversti, pvz., gyvenamaisiais namais, bus labai ribotos, 12 mln. Lt – per didelė kaina. O jeigu savivaldybė nusiteikusi leisti statybas prie Turniškių vykdyti iš peties – 12 mln. Lt gali būti ir juokingai maža suma.

Didelės prasmės (investuoti – DELFI) nėra, jeigu nežinai, kokios galimybės yra plėtros. Manyčiau, gal savivaldybė paskubėjo paskelbdama aukcioną tų pastatų pardavimo, nesuformavusi sklypų, kur būtų aišku, ką galima ir ko negalima daryti. Tada vertė būtų daugiau ar mažiau adekvati. (...) Dabar yra kažkoks statinėlis ir kažkokia kaina. Pats statinys su tokia kaina – negali net vertinti, nes čia nieko vertinamo nėra. Jeigu prie to pastato priskirti sklypą, kuris gali būti apibrėžtas, tarkim, 2 metrai aplink pastatą, tai vertės – išskyrus rekonstrukciją – to statinio nėra jokios. Jeigu tą sklypą būtų galima apibrėžti, tarkim, po 20 ar 30 arų prie pastato – tada jau vertė būtų visiškai kita. Tada, aš įsivaizduoju, būtų aiškiau ir savivaldybei, kiek tų pinigų galima gauti“, - aiškino R. Dargis.

Paklaustas, ar gali būti, jog kažkas iš aukciono dalyvių yra iš anksto informuotas apie būsimas NT plėtros galimybes Kiškių, Grybautojų, Svajonių ir Smilgų gatvėse, pašnekovas tokios galimybės neatmetė.

„Negalėčiau neigti to. Dabar situacija atrodo keistoka“, - sakė R. Dargis.

Kaip ir S. Vagonis, LNPTA vadovas „Grindos“ ir VVT aukcionuose pirmiausiai mato galimybes gyvenamajai statybai.

R.Adomavičius: naujo prestižinio kvartalo neplanuojame

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius DELFI teigė, jog savivaldybė norėtų už pastatus gauti daugiau, nei nustatyta pradinė jų kaina.

„Aukcionas vykdomas pagal dabartinę šio nekilnojamojo turto rinkos kainą. Tačiau, žinoma, tikimės, kad aukciono būdu atliekamas turto pardavimas sulauks potencialių investuotojų ir savivaldybės įmonių biudžetas bus papildytas daugiau lėšų negu planuojama. Bet tai priklausys nuo aukciono dalyvių. (...) Pradinė aukciono nekilnojamojo turto objektų vertė pateikta pagal galiojančią rinkos kainą, o aukcionas yra viena iš priemonių parduoti šį turtą brangiau“, - aiškino vicemeras.

Pasak jo, į „Grindos“ ir VVT balansus savivaldybė perdavė nenaudojamą NT, kuris lig šiol tiktai „valgė“ pinigus.

„Šioje teritorijoje savivaldybė turėjo nenaudojamo nekilnojamojo turto, kurio išlaikymas kainavo papildomus kaštus. Dėl to, šio turto pardavimus ir viena iš priemonių gerinti esamą savivaldybės finansinę situaciją“, - tęsė R. Adomavičius.

Galimybės palei Turniškes plėtoti gyvenamąsias statybas vicemeras neatmetė. „Viskas turės būtų vykdoma laikantis Vilniaus bendrojo plano reikalavimų. Taigi, jei bendrasis planas leidžia keisti (į – DELFI) gyvenamąją paskirtį, tai bus galima atlikti“, - sakė pašnekovas.

Paklaustas, ar miesto valdžia būtų linkusi pritarti naujo gyvenamojo kvartalo statyboms vietoj išparduodamo NT, R. Adomavičius sakė, jog „šiuo metu tokia galimybė nėra svarstoma“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)