Priimti sprendimus trukdo techninės kliūtys


Kone daugiausiai iššūkių gyventojams, norintiems įsigyti būstą, kelia slegiančios paskolų palūkanų normos, tačiau, kaip teigė „Eika Development“ Plėtros departamento direktorius Tomas Žiaugra, yra tikimasi, kad būtent 2024-aisiais metais situacija gerės ir rinka pamažu atsigaus.

„Natūralu, kad būsto poreikis kaupiasi. Žmonės tiesiog techniškai negali jo nupirkti. Mes, sakykime, tai lyginame su panašia situacija, kurią turėjome pandemijos pradžioje, kai žmonės techniškai buvo prispausti ir negalėjo priimti sprendimų, negalėjo daryti sandorių, nes buvo karantinas, viskas buvo apribota. Šiandien turime kitą techninį veiksnį – palūkanos, kurios irgi tiesiog neleidžia žmonėms įpirkti, nors tų norinčių pirkti tikrai yra daug“, – Delfi TV laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo jis.

Anot pašnekovo, nors palūkanos, kurios yra padidėjusios jau ilgą laikotarpį, bus pradedamos mažinti – didelio palengvėjimo galime ir nepajusti.

Tomas Žiaugra

„Vienkartinio ir greito efekto mes, greičiausiai, nesulauksime, bet, iš kitos pusės, nekilnojamojo turto rinka yra lūkesčių rinka. Tiesiog turėtų pakakti geresnių lūkesčių antroje metų pusėje ir, tikėtina, kad pirkėjai pradės grįžti į nekilnojamo turto rinką, ypač, į pirminę rinką, naują būstą“, – teigė T. Žiaugra.

Tačiau jis pridūrė, kad vystytojai tam tikruose segmentuose kovoja dėl pirkėjų ir ten galimos nuolaidos.

„Kartais mes matome, kad naujo būsto kaina nekrenta – visur spaudoje, visuose pranešimuose, visi ekonomistai teigia, kad būsto kainos nekrenta. Iš kitos pusės, tai nėra visiškai teisybė, nes atskiri segmentai išgyvena truputį skirtingas situacijas. Tarkime, palūkanos labiausiai veikia ekonominės klasės būstą, būsto pirkėjus, tad ten įtampos yra didžiausios ir plėtotojai tikrai kovoja dėl kiekvieno pirkėjo.

Atitinkamai, plėtotojai irgi daro žingsnius: taiko nuolaidas, įvairias akcijas. Galbūt nėra kartais tiesioginės piniginės išraiškos, bet, vėlgi, jeigu 10 tūkstančių eurų nuolaidą paversime per kvadratinį metrą, tai tipiniam butui yra apie 300 eurų per kvadratą ir gaunasi beveik 10 procentų nuolaida. Nuolaidos tikrai yra, tik atskiri segmentai turi savo iššūkius ir bendroje kainoje ne viskas galbūt atsispindi“, – pasakojo pašnekovas.

Tinkamas metas įsigyti nekilnojamąjį turtą


Pasak T. Žiaugros, pasakyti, kokiame lygyje šiemet laikysis NT kainos, yra gana sunku.

„Matyt, vienareikšmio atsakymo nėra. Mes ir savo klientams sakome, kad dabar yra tikrai geras metas pirkti, nes tu gali, kalbant apie paskolas, mažiausią maržą užsifiksuoti ilgam laikotarpiui ir iš vystytojų išsireikalauti maksimalios nuolaidos.

Mes bandome savo klientus įtikinėti ir jiems patarinėti, kad šiandien tikrai yra neblogas laikas pirkti, o kas bus už kampo – pasakyti sunku“, – pastebėjo T. Žiaugra.

Anot pašnekovo, klausimų šioje vietoje yra vis dar daugiau nei atsakymų.

„Šiandien, matyt, kainas mes matome gana stabilias, bet atlyginimai auga, tai, atitinkamai, pirkėjų įperkamumas didėja“, – pastebėjo jis.

Nesame apsaugoti nuo kainų augimo


Įžvalgomis apie parduodamų būstų ir nuomos kainas pasidalijo „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada. Jo manymu, kainos vienareikšmiškai augs.

„Šiuo metu, turėkime omenyje, kad dar pasitraukia iš rinkos arba ant pauzės laiko pirštą pirkėjai, kurie investicijai perka būstą. Paprastai, dabar rinkoje įsigyja žmonės, kurie perka sau – kažkas sumažėjo, kažkas pagausėjo, kažkokios šeimyninės, asmeninės aplinkybės lemia tokius sprendimus. Investicinių pirkėjų – praktiškai neturime“, – dėmesį atkreipė pašnekovas.

Tomas Žiaugra, Marius Čiulada

Anot jo, tokių pirkėjų sugrįžimas į rinką taip pat turės nemažai įtakos kainoms.

„Kažkas būstą pirks nuomai, kažkas tiesiog saugiai pinigus investuos. Dar šį veiksnį pridėjus, aš manau, kad turėsime ne tik rinkos aktyvumo augimą, bet ir 5 procentų, kaip minimum, kainų augimą, o, jeigu daugiau faktorių prisidės, tai galime matyti ir 10 procentų. Nuo to nesame apsaugoti“, – teigė M. Čiulada.

Jis aptarė ir galimus būsto nuomos kainos svyravimus.

„Vis dar turime čia ir baltarusių nemažai, ir ukrainiečių nemažai, apskritai miestai, tarkime, Vilnius ir Kaunas, didėja ir pritraukia jauno, šviežio kraujo, kurie baigia universitetus, įsidarbina, yra mokūs ir perspektyvūs specialistai, tai ilgalaikėje – metų ar dviejų perspektyvoje – kažkokių blogų žinių nėra, bet kažkokia juoda gulbė visada gali praskristi ir viską apversti aukštyn kojomis“, – teigė M. Čiulada.

Apie situaciją Vilniuje ir Kaune – kalbama išties daug, tačiau pašnekovas šį kartą palietė ir Klaipėdos NT rinkos klausimą.

„Ten nuotaikos gal šiek tiek prastesnės. Kažkaip Klaipėda kurį laiką neturi didelio atsigavimo tiek naujų statybų ir pats miestas yra išsiplėtęs į individualių namų, kotedžų kvartalus“, – pastebėjo M. Čiulada.

Anot jo, kol kas Klaipėda – tai lyg suspausta spyruoklė, tačiau belieka tikėtis, kad ji – atsities.

„Kol kas tokių signalų didelių nėra. Labiau koncentruojamės turbūt į Vilnių, Kauną“, – teigė M. Čiulada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)