Pateikiame atnaujintus skaičiavimus, kaip atrodytų būsto apmokestinimas dalyje savivaldybių, taip pat primename nekilnojamojo turto (NT) mokesčio bazės plėtimo chronologiją.

Remiantis naujausiu pasiūlymu, kurį registravo konservatoriai finansų ministrė Gintarė Skaistė ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė, maksimalus galimas tarifas pagrindiniam gyvenamajam būstui pastebimai sumažėtų, nors tai ir nereiškia, kad jis mažėtų palyginti su dabar galiojančiu mokesčiu.

Primename, kad Seime jau svarstymo stadiją buvo praėjęs siūlymas numatyti 0,5–4 proc. tarifo „žirkles“, o mokestis būtų skaičiuojamas nuo 1,5 konkrečioje savivaldybėje esančio turto verčių medianos. Konkrečią reikšmę būtų palikta nustatyti savivaldai.

Pokyčių iniciatoriai ir pačios savivaldybės tikino, kad tie 4 procentai yra „rezervuoti“ apleistam turtui apmokestinti ir niekas įprastu atveju tokio tarifo gyventojams netaikys. Skelbta, kad labiausiai tikėtina, jog savivaldybės pasirinks 1 proc. tarifą.

Vis dėlto ministrė ir Seimo komiteto pirmininkas dabar siūlo naują intervalą pagrindiniam gyvenamajam būstui. Tos „žirklės“ jau nesiekia ir 1 proc., o yra 0,05–0,5 proc. Tai yra, naujame siūlyme aštuonis kartus sumažinta aukščiausia riba (nuo 4 proc. iki 0,5 proc.).

Taip dabar atrodytų mokesčio dydžiai (perskaičiuota remiantis Finansų ministerijos „Delfi“ pateiktais skaičiavimais, kurie anksčiau atlikti su 0,5 proc., 1 proc. ir 4 proc. tarifais).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)