„Labiausiai lėmė tai kainų kilimas pastaruosius du metus, o kas lėmė kainų kilimą tai yra įvairialypės priežastys. Yra globalios, kai buvo pandeminė situacija, pagrindiniai pasaulio bankai liejo didelis pinigų sumas, ko pasekoje, žmonės siekdami apsaugoti savo santaupas puolė pirkti NT. Taip pat jau pandemijai slopstant ir sparčiai atsigaunant ekonomikoms sutrūkinėjo žaliavų grandinės, žaliavos brango. Ir yra lokalios priežastys. Sparčiai auganti Baltijos šalių sostinė Vilnius, kur didelis poreikis būsto ir ypatingai sulėtėjęs savivaldybės darbas derinant statybų leidimus“, – paaiškina NT plėtros bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovo Remigijus Pleteras.

Anot jo, šiuo metu pigiausias būstas sostinėje kainuoja 2000 eurų ir daugiau už kvadratinį metrą. Tačiau, NT analitiko teigimu, nuosekliai kilo tiek atlyginimai, tiek kainos, tad įperkamumas buvo geras.

Remigijus Pleteras

„Dažniausiai kainos kilo net mažiau nei atlyginimų augimas. Būsto įperkamumas visada buvo pakankamai aukštas, tačiau pastaruosius du metus kainų kilimo skaičius tapo dviženklis ir, sakyčiau, praktiškai nevaldomas, kai pernai metais būstas pakilo praktiškai 24 proc. Šių metų pirmą pusmetį jau turime beveik 9 proc. kilimą. Šie skaičiai neramina, būsto kainos kyla labiau nei atlyginimai“, – sako jis.

R. Pleteras nubraižo pigiausio būsto sostinėje paveikslą. Kaip pabrėžia, daugiausia kainą lemia vieta. Tad pigiausias būstas dažnai būna įkurtas Vilniaus miesto periferijoje, toliau nuo centro. Kalbant apie dydį, tai arba vieno kambario, arba studijos tipo butas, 35-40 kv. metrų. Be to, daug pigesnis būstas yra su daline apdaila, tačiau reikia nepamiršti, kad įsigiję tokį būstą dar susidurs su papildomais įrengimo kaštais.

Analitikas taip pat pridera, kad neįsigijus parkavimo vietos, šalimais rasti, kur nemokamai statyti automobilį yra sunku.

„Reikia pripažinti, kad apskritai būstą įsigyti sostinėje gali ne visi žmonės, o dabartinė kainų situacija lemia tai, kad vis mažiau dairomasi į prestižinį būstą. Jaunos poros ir žmonės ieško įsigyti bet kokį stogą virš galvos“, – teigia jis.

Pasak jo, šis ruduo nulems tolimesnes kainas, kai bus aiškesnė pasaulio ekonominė situacija ir poveikis mums.

„Bet, norėčiau pasikartoti, Vilnius yra šiek tiek kitoks. Tai labai sparčiai augantis miestas, daug paslaugų centrų, kur dešimtys tūkstančių darbuotojų eksportuoja paslaugas į visą pasaulį, gauna europietiškus atlyginimus. Todėl šiandien dar nedrįsčiau prognozuoti kainų kritimą. Galėtų kainos stagnuoti ir išlikti stabilios metus, du“, – prideda jis.