Jau antrą mėnesį iš eilės butų kainos kyla, rodo lapkričio mėnesio Norvegijos būsto nuosavybės statistika.

Kainos lapkritį buvo 0,8 proc. didesnės nei praėjusį mėnesį, o per pastaruosius 12 mėnesių namai brango 6,8 proc.

„Įvykiai lapkritį liudija augančią būsto rinką Norvegijoje ir ji auga greičiau nei iki lapkričio. Būsto kainos Norvegijoje per metus pakilo daugiau nei tikėjomės metų pradžioje“, - sako Norvegijoje NT brokerių asociacijos vadovas Christianas Dreyeris Vammervoldas.

Pasirinkimas mažėja

Lapkričio mėnesį buvo parduoti 6798 namai, tai yra 8 procentais daugiau nei praėjusių metų lapkritį. Iki šiol šiais metais buvo parduoti 82,48 tūkst. namų, o tai yra 4 procentais daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Lapkričio pabaigoje namų pardavimui buvo siūloma daug mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Pernai Finn.no puslapyje buvo parduodami 15345 namai, tuo tarpu šiemet 11637 namai, tai yra 19 procentų mažiau.

„Labiausiai mus stebina maža pasiūla. Tai reiškia, kad gruodį mes turėsime didesnę nekilnojamojo turto paklausą ir kainų kilimą“, - sako jis.

Didžiausias augimas - Tromsės mieste

Pirmą kartą per daugybę metų Oslas nebepirmauja rinkoje pagal kainų augimą. Lapkritį Osle nekilnojamojo turto kainos kilo 0,7 proc. Atsižvelgiant į būsto pasiūlą sostinėje, kainos kilo gerokai mažiau nei įprasta lapkritį.

Visuose šalies regionuose fiksuotas augimas. Tromsėje užfiksuotas didžiausias augimas per pastaruosius 12 mėnesių, tai yra 15,6 proc., o Sandnese mažiausias - 0,4 proc.

Lapkričio mėnesį parduoti namą Norvegijoje buvo galima vidutiniškai per 36 dienas. Tai yra viena diena mažiau nei praėjusių metų lapkritį.