„Per tas dešimt minučių, kai žmogus ateina apžiūrėti buto, turi pamatyt ne tik dūšią, bet ir piniginę“, – įsitikinusi Topolių gatvėje dviejų kambarių butą nuomojanti Stanislava.


Nuomotojų atsargumo priemonės


„Anksčiau iš pirmo žvilgsnio pasitikėdavau žmogumi, užleisdavau butą, duodavau visus raktus, net sutarties nepasirašydavome. Tačiau kai du kartus nuomininkus teko vyti su policija, baldai buvo sulaužyti, šaldytuvas kirviu sukapotas, nusprendėm imtis atsargumo priemonių“, – pasakojo trijų kambarių butą Putinų mikrorajone nuomojanti Ingrida.

Paklausta, kokios atsargumo priemonės gelbsti nuo „prastų“ nuomininkų, moteris įvardijo tris: nuomos sutartis (įvardijama kiekvieno bute esančio daikto vertė), atsarginių raktų turėjimas ir vizitavimas. „Kada nuomininkų nebūna namie, ateinu pažiūrėti, kaip jie tvarkosi. Jeigu nesitvarko – įspėju arba liepiu išsikelti“, – savitas priemones vardijo Ingrida.

Apgauna ir nuomotojai


Dažniausiai tie, kurie nuomoja butus, skundžiasi, esą sunku rasti gerus nuomininkus. Nors būna ir atvirkščiai. Su piktavaliu buto savininku teko susidurti 25-erių metų Andriui.


„Kai pirmą kartą nuomojomės butą, susidūrėme su blogais buto savininkais. Grįžę po kelionės radome pakeistą durų spyną, bute – kitus nuomininkus, o savo daiktus paliktus koridoriuje. Priežastis – šeimininkai rado šeimą, pasiruošusią už nuomą mokėti daugiau“, – karčia patirtimi dalijosi Andrius.

Tokiais atvejais gali padėti tik notaro patvirtinta nuomos sutartis. „Kadangi sutarties neturėjom, teko susirinkti daiktus ir išeiti. Kitą butą jau nuomojomės legaliai“, – teigė vaikinas.


Nuomoti legaliai galima dviem būdais


Nė vienas kalbintas nuomotojas nesutiko atskleisti savo tikrojo vardo ir pavardės, nes jų būstai nuomojami nelegaliai.


Kaip sakė Alytaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos VMI Mokestinių prievolių skyriaus vedėja Zita Jarmalienė, atliekanti viršininko funkcijas, gyventojai, norintys už atlygį nuomoti gyvenamosios paskirties patalpas, tai gali daryti dviem būdais: įsigiję verslo liudijimą ir sumokėję fiksuotą pajamų mokestį iš anksto arba metams pasibaigus deklaruoti šiųmetes pajamas ir sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (toliau – GPM).


„Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2010 metų sausio 1 dienos nekilnojamųjų pagal prigimtį daiktų nuomos veikla nelaikoma individualia veikla. Per aštuonis šių metų mėnesius gyvenamųjų patalpų nuomos verslo liudijimus įsigijo 26 Alytaus miesto gyventojai. Vadinasi, jeigu gyventojas 2012 metais nuomoja patalpas neįsigijęs verslo liudijimo, tai gautas pajamas jis privalės deklaruoti (teikdamas metinę gyventojo pajamų deklaraciją) ir 15 procentų GPM sumokėti metams pasibaigus, iki 2013 metų gegužės 2 dienos“, – informuoja Z.Jarmalienė.


Svarbu, jog gautos būsto nuomos pajamos būtų deklaruojamos. Kitu atveju asmenims, nelegaliai nuomojantiems būstą, gresia atsakomybė: „Jei deklaracija pateikta vėliau nustatyto termino arba iš viso nepateikta, mokestį išskaičiuojančiam asmeniui taikoma administracinė atsakomybė pagal ATPK 172-1 straipsnį, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 200 iki 500 litų. Ta pati veikla, padaryta asmens, bausto administracine nuobauda, užtraukia baudą nuo 500 iki 1 tūkstančio litų“, – teigia Z.Jarmalienė.


(Gyventojai, turintys informacijos apie nelegaliai nuomojamas gyvenamąsias patalpas ir kitus mokestinius pažeidimus, gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildę elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudoję programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat užėję į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.)

Nuomotojai nelinkę pasitikėti


„Nuomotojai nepasitiki nuomininkais dėl nesėkmingos nuomos patirties (nuniokoti butai, vagystės, susikaupusios skolos)“, – įsitikinusi šiuo metu nuomojamame bute gyvenanti jauna moteris. Koks nuomotojų požiūris į jaunus, butą norinčius išsinuomoti žmones, klausiame Rimos, Akvilės ir Marijaus.

Akvilė: „Nuomotojai į nuomininką žiūri labai nepatikliai. Visada klausiama, ar esi dirbantis asmuo ir kokia tavo darbovietė. Taip pat labai nenori išnuomoti butų šeimoms su mažais vaikais, todėl jeigu buto ieško jauna pora, visada teiraujasi, ar ketina susilaukti vaikų. Taip pat apie žalingus įpročius, naminius gyvūnus.“


Rima: „Klausia, kas gyvens: šeima, vaikinas su mergina ar vienas vaikinas. Teko girdėti, kad labai nenori šeimų, kurios turi vaikų, bei studentų. Mano nuomotojai labai geri, nesikiša, visus mokesčius mokame patys, o kadangi nuoma nedidelė, sumokame kelis mėnesius į priekį “.


Marijus: „Prieš išnuomodami butą, nuomotojai paprašė pateikti pažymą iš darbovietės, kiek uždirbu, taip pat rašto iš policijos, kad nesu nusikaltėlis. Negana to, paklausė, ar mano sūnus (tada jam buvo metai) labai garsiai verkia. Išgirdęs tokius prašymus ir klausimus, nusprendžiau to buto nesinuomoti“, – piktinosi vyras.


Paklausiausi 1–2 kambarių butai


Nekilnojamojo turto ekspertės, UAB „Miroda“ vadovės Rimos Mitkienės manymu, kiekvienas nuomotojas, įsileisdamas nuomininką į savo būstą, rizikuoja: „Dėl šios priežasties nuomotojus domina viskas – ir vaikai, ir gyvūnai.“


Pasak ekspertės, paklausiausi yra vieno arba dviejų kambarių butai, nes baugina šildymo kainos. Tokia tendencija dominuoja ne tik nuomojant, bet ir perkant nuosavą būstą, todėl trijų kambarių butai šiuo metu neturi paklausos.


Praverčia pažintys


Susirasti nuomoti butą Alytuje taip pat sudėtinga kaip ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose. „Vos atsiranda butų nuomos skelbimų interneto portaluose ar laikraščiuose, net paskambinus iš ryto teigiama, kad butas jau išnuomotas. Todėl ir galvojama, jog butų nuoma Alytuje labai paklausi“, – įsitikinusi Aistė.


Pagrindiniai butų nuomos skelbimų šaltiniai: interneto portalai ir laikraščiai. Tačiau, pasak visų kalbintų alytiškių, užvis labiausiai praverčia pažintys. „Tvarkingą butą įmanoma rasti tik per pažįstamus, o ne viešojoje erdvėje. Susirasti nepriekaištingą būstą paprastai užtrunka kelis mėnesius“, – įsitikinusi Akvilė.


Rasti gerą butą sudėtinga


Pasak Vidzgirio mikrorajone butą nuomojančios Akvilės, svarbiausia rasti tvarkingą ir geroje vietoje esantį butą. Putinų ir Dainavos mikrorajonai, merginos teigimu, nėra populiarūs, labiau norima nuomoti Vidzgiryje arba miesto centre. „Svarbiausia yra gera ar bent iš dalies gera buto būklė: bent jau minimalus remontas, aukštas (pirmas ir paskutinis namo aukštai nelabai pageidaujami). Kiti reikalavimai – automobilio aikštelė prie daugiabučio, saugumas, rakinama laiptinė, patogi vieta (atstumas nuo parduotuvių, viešojo transporto stotelių)“, – reikalavimus nuomojamam būstui vardijo Akvilė ir Rima.

„Susirasti prastos būklės butą gal ir nesunku, bet rasti tvarkingą, suremontuotą – itin sunku. Didžiausia problema ta, kad nuomotojai teigia, jog butas labai tvarkingas, o nuvykus apžiūrėti paaiškėja priešingai“, – įsitikinusi Vidzgiryje butą nuomojanti Akvilė.

Paklausta, kodėl daugelis būstų apleisti, butą besinuomojanti Rima nedelsdama atsakė: „Todėl, kad daugelis nuomojamų butų priklauso pensininkams, o jie jų neremontuoja.“