Eko­no­mi­nio nau­din­gu­mo – nu­lis

Į sa­vait­raš­tį „Šiau­liai plius“ krei­pė­si šiau­lie­tis Vai­das, gy­ve­nan­tis Var­po g. 27-aja­me na­me. 60-ies bu­tų dau­gia­bu­tis pa­te­ko į II-ąjį eta­pą – dau­gia­bu­čių, ku­riuos nu­ma­to­ma re­no­vuo­ti, ga­vus 40 pro­c. vals­ty­bės pa­ra­mą. Dau­gia­bu­ty­je šil­dy­mo sis­te­ma pa­se­nu­si, vien­vamz­dė, tad kam­pi­nių bu­tų gy­ven­to­jai šal­da­vo, ši­lu­mos nuo­sto­liai bū­da­vo ga­na di­de­li. 75 kv. m ne­kam­pi­nio bu­to, ku­rio vi­du­ti­nė tem­pe­ra­tū­ra bū­da­vo apie 22 laips­nius ši­lu­mos, šil­dy­mas per se­zo­ną šei­mi­nin­kams at­siei­da­vo 2800–3000 Lt.

Gy­ven­to­jai ėmė tar­tis su in­ves­ti­ci­nio pro­jek­to ren­gė­jais, ko­kių re­no­va­ci­jos dar­bų no­rė­tų. Bu­vo pa­siū­ly­ti du va­rian­tai. Gy­ven­to­jai juos įver­ti­no ir pa­siū­lė pa­reng­ti tre­čią pro­jek­tą – keis­ti šil­dy­mo sis­te­mą, ap­šil­tin­ti pa­lė­pę ir kt. Pro­jek­tuo­to­jai paaiš­ki­no, kad gy­ven­to­jai ne­su­tau­pys 20 pro­c., to­dėl ne­pa­teks į pro­gra­mą.

Kad bū­tų gau­na­ma vals­ty­bės kom­pen­sa­ci­ja, dar nu­spręs­ta keis­ti lan­gus, šil­dy­ti co­ko­li­nį aukš­tą. Re­no­va­ci­jos kai­na dėl to šok­te­lė­jo nuo 700 tūkst. Lt iki 1,2 mln. Lt.

Gy­ven­to­jai bu­vo pa­ten­kin­ti, kad vals­ty­bė da­lį iš­lai­dų kom­pen­suos, bet ga­vus vi­sus do­ku­men­tus paaiš­kė­jo, kad pa­sko­lą iš ban­ko ims Šiau­lių re­gio­no plėt­ros agen­tū­ra. Už pa­sko­los ad­mi­nist­ra­vi­mą kiek­vie­no bu­to šei­mi­nin­kas tu­rės mo­kė­ti 35 ct už bu­to kv. m per mė­ne­sį ir PVM. Šiuos mo­kes­čius pa­sko­los ad­mi­nist­ra­to­riui bu­to šei­mi­nin­kas tu­rės mo­kė­ti, kol grą­žins pa­sko­lą – 20 me­tų.

Vai­das sa­ko pa­skai­čia­vęs, kad tie pi­ni­gai, ku­riuos bu­to šei­mi­nin­kai su­tau­pys gy­ven­da­mi re­no­vuo­ta­me bu­te už šil­dy­mą, ati­teks pa­sko­los ad­mi­nist­ra­to­riui. Vi­du­ti­niš­kai kiek­vie­nas bu­tas su­mo­kės po 25 Lt per mė­ne­sį, ad­mi­nist­ra­to­rius per me­tus iš vie­no dau­gia­bu­čio pra­tur­tės 27 tūkst. Lt, o per 20 me­tų – dau­giau nei 0,5 mln. Lt.

Anot pa­šne­ko­vo, pro­jek­to ren­gi­mo pra­džio­je gy­ven­to­jai ne­bu­vo in­for­muo­ti, kad tu­rės mo­kė­ti pa­sko­los ad­mi­nist­ra­to­riui kaž­ko­kius mo­kes­čius.

Ki­ta pro­ble­ma – su­tar­ty­je nu­ro­dy­ta, kad po dve­jų me­tų pa­sko­los ad­mi­nist­ra­vi­mo mo­kes­tis ga­li bū­ti kei­čia­mas. Tai reiš­kia, kad gy­ven­to­jams 20 me­tų už są­skai­tų tvar­ky­mą ga­li tek­ti mo­kė­ti ir žy­miai di­des­nius mo­kes­čius.

„Pro­jek­te pa­ra­šy­ta, kad eko­no­mi­nio nau­din­gu­mo mū­sų dau­gia­bu­tis ne­pa­tirs. Mes su­mo­kė­si­me sta­ty­bi­nin­kams už dar­bus, mo­kė­si­me už pa­sko­los ad­mi­nist­ra­vi­mą, o nau­dos ne­gau­si­me. Tai kam ta re­no­va­ci­ja iš­vis rei­ka­lin­ga?“ – klau­sė Vai­das.

Anot pa­šne­ko­vo, gy­ven­to­jai da­bar ke­ti­na pa­tys su­si­ras­ti pri­va­čias įmo­nes, ku­rios dau­gia­bu­ty­je at­lik­tų bū­ti­nus re­no­va­ci­jos dar­bus ir vals­ty­bės or­ga­ni­zuo­ja­ma­me re­no­va­ci­jos pro­ce­se ne­da­ly­vaus. Tuo la­biau, kad jie su­ži­no­jo, jog sta­ty­bų ran­go­vai in­ves­ti­ci­niuo­se pro­jek­tuo­se kai­nas už dar­bus nu­ro­do dvi­gu­bai ar net tri­gu­bai di­des­nes.

In­ves­ti­ci­niuo­se pro­jek­tuo­se dar­bų kai­nos šok­te­li ke­lis kar­tus

Apie tai, kad sta­ty­bų dar­bus at­lik­sian­čios bend­ro­vės re­no­va­ci­jų in­ves­ti­ci­niuo­se pro­jek­tuo­se dar­bų kai­nas nu­ro­do ke­lis kar­tus di­des­nes, kal­ba vis dau­giau bend­ri­jų pir­mi­nin­kų.

Vie­no Eže­ro g. esan­čio dau­gia­bu­čio, ku­ris taip pat da­ly­vau­ja re­no­va­ci­jos pro­gra­mo­je, bend­ri­jos pir­mi­nin­kė Si­gi­ta sa­ko bu­vu­si pri­blokš­ta, ko­kias re­mon­to kai­nas nu­ro­do ran­go­vai in­ves­ti­ci­niuo­se pro­jek­tuo­se, o ko­kias – pri­va­čios įmo­nės.

Dau­gia­bu­čiui rei­kė­jo re­mon­tuo­ti sto­gą, tad bend­ri­ja su­ra­do įmo­nę, ku­rios nu­ro­dy­ta dar­bų kai­na – 130 Lt už kv. m. In­ves­ti­ci­nia­me pro­jek­te nu­ro­dy­ta sto­go re­mon­to vie­no kv. m kai­na šok­te­lė­jo iki 200 Lt.

Si­gi­ta ėmė klau­si­nė­ti at­sa­kin­gų val­di­nin­kų, ko­dėl to­kia ne­tei­sy­bė. At­sa­ky­mą iš­gir­do to­kį, kad re­no­va­ci­jos pro­ce­se da­ly­vau­jan­čios įmo­nės nu­ro­do di­des­nę kai­ną, nes ne­va ne­sle­pia mo­kes­čių, dar­bai vyks­ta skaid­riai. „Ne­tie­sa. Bend­ri­ja dar­bus at­lie­kan­čiai įmo­nei juk ne­mo­ka gry­nų pi­ni­gų, su­mo­ka pa­ve­di­mu, tad mo­kes­čių jie ne­ga­li nu­slėp­ti. Re­no­va­ci­jos pro­ce­se da­ly­vau­jan­čios sta­ty­bos bend­ro­vės pri­ra­šo ga­ly­bę pa­pil­do­mų dar­bų, kad pa­siim­tų kuo dau­giau pi­ni­gų. Tai di­de­lė re­no­va­ci­jos bė­da“, – sa­ko Si­gi­ta.

Dėl pa­sko­los ad­mi­nist­ra­vi­mo kai­nų pri­va­lu de­rė­tis

Re­no­va­ci­ją pri­žiū­rin­čios Būs­to ener­gi­jos tau­py­mo agen­tū­ros spe­cia­lis­tas Šiau­lių re­gio­ne Ge­na­di­jus Mik­šys pa­nei­gia gy­ven­to­jų įta­ri­mus, kad ran­go­vai, da­ly­vau­jan­tys kon­kur­suo­se dėl dau­gia­bu­čių re­no­va­ci­jos, itin pa­di­di­na dar­bų at­li­ki­mo kai­ną. Pa­vie­nius dau­gia­bu­čių re­mon­to dar­bus at­lie­ka įmo­nės, tu­rin­čios tik vers­lo liu­di­ji­mus, o re­no­va­ci­jos kon­kur­suo­se da­ly­vau­jan­čios įmo­nės yra stip­rios, tu­ri ati­tik­ti griež­tus rei­ka­la­vi­mus, pri­va­lo reng­ti daug do­ku­men­tų, tad dar­bų kai­na na­tū­ra­liai pa­ky­la.

G. Mik­šio tei­gi­mu, tik­rai neaiš­ku, ar vers­lo liu­di­ji­mus tu­rin­čios įmo­nė­lės už dar­bus gau­na at­ly­gį pa­ve­di­mu. Neat­me­ta­ma, kad su jais at­si­skai­to­ma ir gry­nais pi­ni­gais, tad, sle­piant mo­kes­čius, kai­na už dar­bus ir bū­na ma­žes­nė.

O ko­dėl už pa­sko­los ad­mi­nist­ra­vi­mą gy­ven­to­jai tu­ri mo­kė­ti ad­mi­nist­ra­to­riaus nu­sta­ty­tą 35 ct mo­kes­tį už kv. m ir PVM? G. Mik­šys sa­ko, kad to­kia kai­na yra mak­si­ma­li ir gy­ven­to­jai su ad­mi­nist­ra­to­riu­mi pri­va­lo de­rė­tis. Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja re­ko­men­duo­ja, kad pa­sko­los ad­mi­nist­ra­ci­jos mo­kes­tis bū­tų 10 ct už kv. m. „Čia gy­ven­to­jų rei­ka­las, ko­kia kai­na bus su­tar­ta“, – sa­kė pa­šne­ko­vas.

Pa­va­sa­rį 40 mies­to dau­gia­bu­čių jau bus su pa­sto­liais

G. Mik­šys sa­ko, kad re­no­va­ci­ja re­gio­ne vyks­ta ga­na sėk­min­gai. Dau­giau­sia dau­gia­bu­čių re­no­vuo­ja­ma Kel­mė­je, Rad­vi­liš­ky­je, nes ten star­tuo­ta pir­miau­sia.

Šiau­liuo­se vie­ni na­mai re­no­vuo­ja­mi pa­gal Sa­vi­val­dy­bės pro­gra­mą, da­lis bend­ri­jų ini­cia­ty­vos ėmė­si pa­čios. Įver­ti­nus skai­čius, pa­va­sa­rį pa­sto­liai tu­rė­tų sto­vė­ti net prie 40-ies dau­gia­bu­čių ir šie skai­čiai, anot pa­šne­ko­vo, yra ga­na ne­blo­gi.

G. Mik­šys sa­ko, kad re­no­vuo­ti bū­ti­na vi­sus mies­to dau­gia­bu­čius ir gy­ven­to­jai, įver­ti­nę kaš­tus, tu­ri pa­tys ieš­ko­ti bend­ro­vių dau­gia­bu­čiams re­no­vuo­ti. Pa­si­tai­ko, kad bu­tuo­se gy­ven­to­jai šą­la, nes la­bai tau­po ši­lu­mą. To­kiam na­mui pa­ren­gus in­ves­ti­ci­nį pro­jek­tą, paaiš­kė­ja, kad jie, gy­ven­da­mi re­no­vuo­ta­me na­me, ne­la­bai daug ir su­tau­pys. Vis dėl­to bū­ti­na įver­tin­ti fak­tą, kad po re­no­va­ci­jos žmo­nės pa­ga­liau gy­vens šil­tai, kom­for­tiš­kai, o būs­to kai­na to­kia­me na­me tik pa­di­dės.

At­si­sa­kę da­ly­vau­ti re­no­va­ci­jos pro­gra­mo­je dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai ga­li ir nu­ken­tė­ti fi­nan­siš­kai. Dar­bų ir me­džia­gų kai­nos di­dė­ja, tad pa­vie­nius dar­bus at­lie­kan­čioms bend­ro­vėms atei­ty­je ga­li tek­ti su­mo­kė­ti žy­miai dau­giau pi­ni­gų, nei mo­kant už dar­bus ga­vus vals­ty­bės kom­pen­sa­ci­ją.

„Pa­tir­tis ro­do, kad gy­ven­to­jai pa­sko­lą ban­kui iš­mo­ka ne per 20, o per 6–7 me­tus. Kuo dau­giau na­mų re­no­vuo­ja­ma, tuo la­biau sklei­džia­ma ge­ra pa­tir­tis, nes rea­liai pa­ma­to­ma, kiek daug lė­šų su­tau­po­ma už būs­tų šil­dy­mą“, – sa­kė G. Mik­šys.