Viena didžiausių Jungtinės Karalystės (JK) būsto statybos finansų įstaigų galėjo pasirinkti ir tinkamesnį laiką unikaliajai paskolai pristatyti, rašo „The Guardian“.

Antradienį, gegužės 9 d., ryte, kai buvo siunčiamas pranešimas spaudai ir „Skipton Building Society“ vadovas Stuartas Haire’as ruošėsi duoti interviu „BBC Radio 4“ laidos „Today“ vedėjams, „Halifax“ pranešė, kad balandžio mėnesį vidutinė būsto kaina JK sumažėjo 0,3 proc., palyginti su ankstesniais mėnesiais, ir kad „šiais metais derėtų tikėtis tolesnio būsto kainų mažėjimo“.

Be to, su sunkumais susiduriantis nekilnojamojo turto portalas „Purplebricks“ informavo apie sumažėjusius būsto pirkimus, kita nuo būsto sektoriaus priklausanti įmonė įspėjo apie mažesnį pelną, o daugelio būsto statytojų akcijų vertė smuko.

„Skipton Building Society“ siūloma nauja būsto paskola be pradinio įnašo yra pirmoji tokio pobūdžio paskola JK, skirta išskirtinai nuomininkams. Vieni apžvalgininkai ją vadina „revoliuciniu“ būdu padėti žmonėms išbristi iš aukštų nuomos kainų liūno ir įsigyti nuosavą būstą, kiti sako, kad ši paskola ne itin skiriasi nuo rizikingų paskolų, prisidėjusių prie 2007–2008 m. finansų krizės.

Kad ir kaip ten būtų, gegužės 9-osios blogų būsto rinkos naujienų banga akcentavo vieną akivaizdų naujosios paskolos trūkumą: esant net nedideliam būsto kainų kritimui ateityje, šia paskola susigundžiusių žmonių turto vertė taptų neigiama, ir jiems tektų mokėti už būstą, kurio vertė mažesnė nei grąžintinos paskolos dydis.

Teisybės dėlei reikia pažymėti, kad „Skipton Building Society“ atsižvelgė nors į keletą rizikų. Standartinės būsto paskolos be pradinio įnašo buvo gana paplitusios JK. Kai kurios finansų įstaigos siūlydavo pasiskolinti iki 125 proc. būsto vertės, tačiau tokių paskolų nebeliko 2008 m. Finansų krizė privertė gerokai sugriežtinti būsto paskolų išdavimo tvarką.

Taigi, norintieji gauti „Skipton Building Society“ paskolą turės pereiti ugnį ir vandenį. Pavyzdžiui, mėnesio įmokos dydis turi būti lygus arba mažesnis už nuomos mokestį. Vadinasi, per mėnesį už būsto nuomą vidutiniškai po 1 290 svarų sterlingų (apie 1 483 eurus) mokančių asmenų didžiausia mėnesio įmoka bus 1 290 svarų, ir ši suma taip pat nulems, kokio dydžio būsto paskolą jie galės gauti.

Taip pat norintieji gauti paskolą turi atitikti įprastus reikalavimus bei turėti gerą kredito reitingą.

Siekiant apsisaugoti nuo potencialaus rinkos nepastovumo, paskola parengta kaip ilgesnio laikotarpio produktas: sudaroma penkerių metų trukmės sutartis, palūkanų norma yra fiksuota ir siekia 5,49 proc., o tai yra daugiau už dabartinį penkeriems metams fiksuojamos palūkanų normos vidurkį (apie 5 proc.).

Naujoji būsto paskola iš tiesų skamba viliojančiai svajojantiems įsigyti būstą, tačiau nepajėgiantiems sutaupyti pradiniam įnašui ir neturintiems turtingų tėvų. Ji gali paskatinti kitus bankus ir būsto statybos finansų įstaigas siūlyti finansinių produktų, skirtų padėti žmonėms, įkalintiems būsto nuomos sektoriuje, kur mėnesio kainos vis kyla į naujas aukštumas.

Dauguma būsto paskolų tarpininkų nuosaikiai arba labai teigiamai įvertino naująją paskolą. Vienas iš tarpininkų įmonės „L&C Mortgages“ vadovų Davidas Hollingworthas sakė, kad „ši būsto paskola yra pamatuota, o kreditas suteikiamas atsižvelgiant į tai, kad daugelis nuomininkų gali įrodyti, jog atsakingai žiūri į būsto išlaidas“.

Pinigai

Tiesa, kai kurie apžvalgininkai ėmė skambinti pavojaus varpais dėl galimos rizikos. Bristolyje įsikūrusios tarpininkavimo bendrovės „Self Employed Mortgage Hub“ įkūrėjas Grahamas Coxas teigia „nustebęs“, kad reguliuotojai leido „Skipton Building Society“ siūlyti naująją būsto paskolą.

„Galima pagalvoti, kad nieko nepasimokėme iš pasaulinės finansų krizės... Yra didelis pavojus, jog paskolos gavėjai užsikraus sunkią naštą ant savo pečių. Mažiausias būsto kainų kritimas, o aš manau, kad jos gerokai sumažės per ateinančius 12–18 mėnesių, ir būsto savininkų nekilnojamojo turto vertė taps neigiama. Tikrai ne kokia padėtis, jeigu staiga sumažės pajamos ir teks parduoti būstą“, – pridūrė jis.

Žinoma, daug kas priklauso nuo būsto rinkos ateities. Šiuo metu nėra vieningos nuomonės dėl dabartinės padėties: nors „Halifax“ pranešė, kad praėjusį mėnesį būsto kainos sumažėjo, nors prieš tai tris mėnesius didėjo, „Nationwide“ pareiškė, jog balandžio mėnesį būsto kainos pakilo 0,5 proc. po septynis mėnesius trukusio mažėjimo, ir užsiminė apie „nedrąsius atsigavimo ženklus“.

Kita vertus, ketvirtadienį, gegužės 11 d., Anglijos bankas vėl (12-ą kartą iš eilės) padidino palūkanų normą, o tai privers būsto paskolą imti norinčius žmones gerai pagalvoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją