Numatomas statybų pabrangimas


Aplinkos ministerija nusprendė, kad nuo naujųjų visi būstai galės būti parduodami tik tada, kai statytojas juos įrengs 100 procentų. Tai verslininkams reiškia pusmečiu ar net daugiau prailgstančias statybas, mat kelią nuo 85 iki 100 procentų buto užbaigtumo apsunkina biurokratija.

„Pavyzdžiui, įrengtas šulinys nuo koordinačių nukrypsta ten per 2 centimetrus – reikalaujama jį perstatyti. Kol tu jo neperstatysi, negali priduoti gatvės, o, kadangi negali priduoti gatvės – negali priduoti pastato“, – pasakojo „Citus“ direktorius Mantas Galdikas.

Mantas Galdikas

Tačiau Aplinkos ministerija aiškina, kad 100 procentų pabaigtame statyti būste virtuvės komplekto ar ištapetuotų sienų – nebus. Tokiame bute turi būti išvedžiota elektra, šildymas, vėdinimo sistema ir galutinai sutvarkyta namo aplinka, tad šie darbai statybas esą pailgins minimaliai.

„Visa bendra dalis namo turi būti planai pabaigta ir pilnai įrengta, su pilna apdaila, o butai, kurie jau yra, jie gali būti ir 80 procentų, ir 85 procentų baigtumo“, – teigė aplinkos ministro atstovė Aistė Žilinskienė.

Aistė Žilinskienė

Vis dėlto, nekilnojamojo turto vystytojai nerimauja, kad dėl naujojo reikalavimo brangs statybos.

„Vidutiniškai, tokiam dviejų kambarių būstui, tarkime, iki 45 kvadratų, mes skaičiuojame nuo 12 iki 20 tūkstančių pabrangimą“, – teigė M. Galdikas.

Panašiai skaičiuoja ir nekilnojamojo turto plėtros asociacija.

„Vidutiniam būstui tai gali būti iki 10 tūkstančių pabrangimas, vien dėl to, kad vystytojas ilgiau tame projekte užtruks ir naudos finansinių tarpininkų lėšas“, – teigė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Nekilnojamas turtas

Naujovės gąsdina ne visus


Didžiųjų Lietuvos nekilnojamojo turto plėtotojų naujovė neišgąsdino. Atvirkščiai – jie tokius pokyčius sveikina.

„Visi bus tiesiog priversti padaryti tą būtiną dalinę apdailą“, – teigė „Eikos statybos“ vadovas Domas Dargis.

Domas Dargis

Vis dėlto, nekilnojamojo turto vystytojai tikina, kad mažoms ir naujai įsikūrusioms įmonėms naujas Aplinkos ministerijos reikalavimas kainuos nemažus pinigus.

„Yra įmonių, kurios yra mažesnės, turi mažiau finansinių resursų, neturi priėjimo prie kapitalo. Joms gali būti tikrai sudėtinga“, – teigė M. Galdikas.

Tad nekilnojamojo turto plėtros asociacija baiminasi, kad pokyčius atlaikys ne visi vystytojai.

„Tie plėtotojai, kurių yra galbūt ta silpnesnė finansinė pagalvė ar jie turi mažiau patirties, ar kitaip projektą yra sustruktūrizavę finansiškai – jie gali tiesiog patirti nuostolių arba aplamai negalėti įgyvendinti tokio projekto“, – teigė asociacijos vadovas M. Statulevičius.

Mindaugas Statulevičius

Tačiau Aplinkos ministerija tikina, kad pokyčiai būtini žmonių gerovei užtikrinti.

„Žmonėms patiems yra sunku įsirengti vamzdynus, pasibaigti kažkokius sienų darbus ar dar kažką, nes tai yra finansiškai labai brangu, reikalauja tarpusavio sutarimo labai daugybės asmenų“, – teigė Aplinkos ministro atstovė.

Kol kas ministerijos priimtas nutarimas galiotų net ir tiems projektams, kurie pradėti statyti anksčiau nei 2024-tais metais, tačiau ministerija žada Seimui iki sausio 1-os dienos pateikti projektą, švelninantį įstatymo sąlygas, esą 100 procentų būsto įrengimą turės atitikti tik tie projektai, kurie bus pradėti statyti po naujų metų.

Visą reportažą rasite LNK portale: