M. Prochorovas jau daugiau nei ketverius metus bando susigrąžinti dešimties procentų užstatą už Leopoldo vilą Prancūzijos Žydrajame krante. Vis dėlto, ir kasacinis teismas stojo ginti vilą parduodančią Libano bankininko milijardieriaus našlę Lily Safrą.

40 milijonų eurų užstatas bus skirtas labdarai. M. Prochorovas komentuoti teismo sprendimą atsisakė. Sandorio detalės nežinomos, tačiau ekspertai mano, kad šiuo atveju įstatymas yra pardavėjo pusėje.

„Sutartyje abi pusės nustato tai, ką jos nori, tai yra, dirba teisininkai arba tariasi abi pusės ir pasiekia kažkokį kompromisą. Jums gali sugrąžinti, jeigu jūs tai numatėte sutartyje. Manau, kad kaip visada, mūsų teisininkai, matyt, nelabai kaip dirbo, arba dėl to kalti M. Prochorovo veiksmai. Kitaip tariant, jis galvojo pirkti, vėliau nenupirko, todėl ir susiklostė tokia istorija. Vis dėlto, greičiausiai tai yra jo teisininkų apsirikimas“, - svarsto Maskvos centrinės nekilnojamo turto biržos atstovas Artiomas Cogojevas.

Vila „La Leopolda"
Europos įstatymai pirkėjui duoda savaitę galutiniam sprendimui dėl nekilnojamo turto priimti. Tokiu atveju grąžinamas visas užstatas. Pinigus galima susigrąžinti ir tuo atveju, jeigu paaiškėja naujos sandorio aplinkybės. Pavyzdžiui, dėl objekto ginčijasi jo paveldėtojai arba pardavėjas apie nekilnojamą turtą pateikė neteisingą informaciją. Tik tam būtini svarūs įrodymai. Visais kitais atvejais klientui persigalvojus užstatas lieka pardavėjui, leidiniui sakė „Knight Frank“ departamento direktorė Elena Jurganeva.

Visos likusios detalės numatomos sutartyje. Taip pat ir atvejis, kai sandorio įvykdyti neįmanoma dėl nesuteikto kredito. Beje, jeigu pardavėjas dėl kokių nors priežasčių atsisako parduoti objektą, jis privalo grąžinti už užstatą dvigubai didesnę sumą, tvirtina „ UFG Wealth Management“ atstovas Dmitrijus Klionovas.

Teisininkai pažymi, kad panaši praktika galioja ir Rusijoje, ji numatyta Civiliniame kodekse. Taigi, jeigu įnešėte 10 procentų avansą už nekilnojamą turtą ir persigalvojote, pinigų neatgausite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)