Lietuviško kapitalo daiktų interneto prietaisų gamybos grupės „Teltonika“ technologijų centras Molėtuose iš esmės keičia vietinių gyvenimą ir miesto aplinką. Tai – didžiausia investicija Molėtų istorijoje, kuri neabejotinai turi didelės įtakos miesto vystymosi perspektyvai, mat būsimiems 500 darbuotojų reikės gyvenamųjų vietų ir pramogų, o klientams ir svečiams – vietų, kur apsistoti. Apie gamyklos statybas galite paskaityti čia.

Iš lėto kyla naujas viešbutis

Štai netoli technologijų centro kyla naujas trijų žvaigždučių viešbutis, kurio miestas iki šiol neturėjo. Viešbutyje bus įrengti 24 kambariai, kurie talpins apie 60 žmonių. Priklausomai nuo kambario klasės, dviviečio kambario kainos galėtų siekti 60–100 eurų už naktį.

Taip pat bus įrengta 150 kv. m pokylių salė, tad planuojama čia rengti konferencijas ir asmenines šventes.

Vis dėlto situacija statybų sektoriuje verčia neskubėti su statybomis, jos pradėtos prieš metus, o darbus planuojama užbaigti kitų metų pabaigoje.

Privatus viešbučio statytojas molėtiškis Stasys Vytas sako, kad viešbučio statybos, finansuojamos iš nuosavų lėšų, išbrango jau kelis kartus. Investicijos, kaip svarsto, turėtų siekti apie 2 mln. eurų.

„Negalime paskubėti su statybomis, buvo daug neigiamų dalykų: pandemija, karas, dabar infliacija trukdo. Ir bankai su provincija kalbasi labai atsargiai. Kiek dirbame, viską statome iš savų lėšų. Lyg ir vienas bankas žada finansavimą, vyksta derybos.

Regionuose bankai mato didesnę riziką. Vilniuje – kitokia grąža ir apyvartos, todėl ir bankai į tokius projektus kitaip žiūri, o provincijoje esame įtartini ir nelabai mumis tiki. Bet dabar palankiau mus vertina dėl „Teltonikos“ atėjimo“, – pasakoja S. Vytas.

Stasys Vytas

Pasak mero, Molėtams siekiant suteikti kurortinės teritorijos statusą, norima, kad čia atsirastų daugiau viešbučių ir sveikatinimo paslaugų.

„Savivaldybė paskelbė sklypo nuomos konkursą, kad privatus investuotojas pastatytų viešbutį. Dar neturėjome normalaus, kad atvažiavus turistų autobusui, visi tilptų vienoje vietoje“, – sako Molėtų meras Saulius Jauneika.

Brangsta baseino statybos

Visai šalia viešbučio kyla ir Molėtų baseinas, kuriame bus įrengti 25 metrų ilgio plaukimo takeliai. Baseinas atitiks olimpinius standartus, tad čia treniruotis galės profesionalūs sportininkai.

„Galima tikėtis, kad ateityje čia olimpinių žaidynių nebus, bet atranka į jas čia gali vykti“, – šypsosi baseino statytojas, „Eikos statyba“ statybos direktorius Eivydas Lungys.

Jis pripažįsta, kad statybinių medžiagų kainos ir tiekimas – galvos skausmas. Skaičiuojama, kad baseino statybos atsieis apie 5 mln. eurų, bet dėl infliacija galutinė kaina gali siekti ir 6 mln. eurų.

„Kalbėjau su grindininkais, po kelis mėnesius medžiagos stringa kažkur logistikoje, nors užsakymai atlikti seniai. Dar nekalbant apie medžiagas, kurių negali gauti“, – pažymi statytojas.

Eivydas Lungys

Naujajame Molėtų baseine jau tyvuliuoja vanduo, bandomas baseino sandarumas, bet maudynių dar teks palūkėti. Baseinas pradėtas statyti prieš dvejus metus, o jas tikimasi pabaigti iki šių metų galo. Savivaldybė rengiasi skelbti koncesijos konkursą ir ieškoti baseino operatoriaus.

Pradėjusi nuo baseino statybų „Eikos statyba“ svarsto ir apie gyvenamųjų kvartalų Molėtuose statybas.

„Atėjome tik su baseino projektu, bet gal pasiliksime ir su gyvenamaisiais kvartalais. Apie tai kalbėjome prieš porą metų, bet atsisakėme tokių planų. Tačiau dabar rinka – visai kitokia, ateina didelis darbdavys „Teltonika“, automatiškai kuriantis didelę pridėtinę vertę: auga žmonių perkamoji galia ir poreikis. Kalbėsimės su vadovybe ir svarstysime dar kartą šį klausimą“, – pasakoja E. Lungys.

Molėtuose būsto pasiūlos nėra

Molėtų mero teigimu, netoli baseino turėtų išdygti ir kotedžų kvartalas. Tam paruošti 10 sklypų. Jie investuotojo dar neturi, bet projektas jau yra savivaldybės rankose.

„Per pandemiją žmonės šlavė sodybas, namus ir butus. Butų šiandien Molėtuose nenusipirksi, nuomai – vienas kitas. 90 tūkst. eurų už 70 kv. m 3 kambarių butą renovuotame name anksčiau žmonės manydavo, kad brangu, dabar to nesigirdi“, – pasakoja S. Jauneika.

Ne paslaptis, kad Lietuvos NT vystytojai paprastai koncentruojasi didžiuosiuose miestuose dėl didesnės grąžos, tačiau po truputį jie imasi dairytis ir į Lietuvos regionus.

Štai Molėtuose nuo 2000-ųjų naujos statybos daugiabučių nėra. Po ilgos pertraukos Liepų gatvėje planuojama statyti 4 daugiabučius. Vystytojas „Namų avilys“ laimėjo viešą konkursą ir išsinuomojo du sklypus.

Statys 4 daugiabučius

Iš viso planuojama pastatyti nuo 30 iki 60 kv. m dydžio 80 butų.

„Reikėtų suprasti, kad visgi esame ir statome Molėtuose. Kuo plotas ir butas didesnis, automatiškai auga kvadrato ir pačio objekto kaina. Tai reikėtų kelti klausimą, ar molėtiškis įpirks 4 kambarių butą. Manome, kad 2-3 kambarių butai šeimoms būtų pats tas“, – sako vienas iš statytojo atstovų vilnietis Tomas Jankus.

Anot statytojo, vienas iš veiksnių, paskatinusių žengti į Molėtus, – „Teltonikos“ gamykla.

„Ji formuoja nemažai darbo vietų jaunoms šeimoms, joms reikalingas būstas. Kitas dalykas – matome, kad naujų butų nėra, o yra jų paklausa. Ir savivaldybė suinteresuota turėti daugiau daugiabučių“, – pažymi Stanislovas Arlinskas.

Vystytojas tikisi greitai gauti statybos leidimą. O priklausomai nuo statybų rinkos situacijos – žaliavų tiekimo ir kainų, – su statybomis tikimasi startuoti pavasarį, o pabaigti per pusantrų metų. Investicijos atsieis apie 4 mln. eurų.

Kai situacija statybų rinkoje esą neprognozuojama, sunku įvardyti ir butų kainas. Statytojo teigimu, jos galėtų būti artimos Vilniaus miegamųjų rajonų naujos statybos butų kainoms.

„10 metų statybos kainos šokinėjo 3-5 proc., o pastaraisiais metais kai kurios medžiagos pabrango 2-3 kartus, tai negali prognozuoti už kiek pastatysi“, – pažymi S. Arlinskas.

Daugiabučių statytojai

Aruode senos statybos butas – 1500 eurų už kvadratinį metrą, ir dar reikia remonto. Molėtuose šiandien nėra pasiūlos. Aruode – gal tik septyni butai, ir tik vienas normalesnis“, – priduria jis.

Mato 2008-ųjų scenarijų

Vystytojas mano, kad dėl įtemptos situacijos ir artėjančios recesijos gali būti ir kainų korekcijų.

„Neseniai buvome Švedijoje, ten pradėjo kilti palūkanos. Švedai galvoja, kad NT kainos gali kristi 15–20 proc. Aš manau, kad Lietuvoje dar daugiau galėtų kristi. Matau 2008–2009 m. de javu. Tada irgi viskas buvo stipriai išaugę ir vėliau staigiai krito“, – svarsto vystytojas.

„Namų avilys“ mato perspektyvų ir kituose mažesniuose miestuose. Šiuo metu svarsto apie Šiaulių rajoną, Kuršėnuose, kur turėtų iškilti nauja gamykla.

Molėtuose plečiasi ir privačių namų kvartalai: Pušyno (Vilniaus g.), Žvyrakalnio ar net juokais pramintas „norvegų“ kvartalas, mat jame daugiausia kuriasi iš emigracijos grįžę žmonės. Privačiai parengtas ir naujas sklypų gyvenamajai statybai kvartalas, 3 ha plote tilps 20 gyvenamųjų namų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)