Šiuo metu kasdien automobiliais užkimštos aikštelės vietoje ateityje turėtų iškilti trijų aukštų pastatas, o viršutiniame aukšte netgi įrengtos komercinės patalpos.

„Man padėjote ištesėti panevėžiečiams duotą žodį, kad šioje vietoje nebus aukštesnių nei 2–3 aukštų pastatų“, – balsavusiesiems už dar vieną statinį miesto centre padėkojo meras Vitalijus Satkevičius.

Siūlo nerodyti užsieniečiams

Miesto vadovas ne kartą buvo aršiai kritikuojamas už maždaug prieš mėnesį Tarybos patvirtintą Panevėžio istorinės dalies specialųjį planą, atrišusį rankas autobusų stoties pašonėje statyti devynaukščius. Tąkart Tarybai teikiamą tokį sprendimo projektą meras vadino tik formalumu ir žadėjo, jog daugiaaukščių pastatų ten nebus.

Vis dėlto mero ištesėtas pažadas sustabdyti devynaukščių invaziją į Panevėžio centrą sukėlė dar vieną abejonių Savivaldybės ketinimų skaidrumu bangą.

Panevėžys neturi nei architektūrinės vizijos, nei vyriausiojo architekto“, – Savivaldybės architekto Sauliaus Matulio pritarimas daugiaaukštei aikštelei papiktino Tarybos opozicijoje esančią Gemą Umbrasienę.

Ji sutinka, kad neišspręsta automobilių statymo Panevėžio centre problema, tačiau mano, kad daugiaaukštė aikštelė nėra tinkama išeitis. Užuot piešus tokią viziją, Savivaldybės administracijai politikė siūlo ieškoti būdų, kaip miesto širdyje sumažinti automobilių srautus.

G. Umbrasienės nuomone, dviejų trijų aukštų statinys, kuriame tilps bent tris kartus daugiau automobilių nei dabartinėje aikštelėje šalia prekybos centro ir banko, į centrą tik pritrauks dar daugiau transporto.

„Negaliu atsistebėti tokiu trumparegišku požiūriu arba miesto vadovams kažkieno daromu dideliu spaudimu“, – pabrėžė G. Umbrasienė.

Politikė ironizuoja, kad ateityje iškilsiančią daugiaaukštę aikštelę vietos valdžiai derėtų nuslėpti nuo į Panevėžį užsuksiančių svečių iš užsienio.

„Taip ir matau, kaip istorinėje dalyje, pačioje miesto širdyje, pamatę daugiaaukštę aikštelę užsieniečiai nurausta, nes patys nesugalvojo to padaryti savo mieste ir yra tokie nemodernūs“, – kalbėjo G. Umbrasienė.

Įtaria abejotinas bičiulystes

Panevėžio centras
Tarybos suteiktas leidimas šalia autobusų stoties statyti keliaaukštį pastatą automobiliams kelia abejonių prieš dangoraižius miesto centre aktyviai protestavusiam Seimo nariui Povilui Urbšiui.

„Prieš tai kilęs triukšmas dėl daugiaaukščių aiškiai parodė, kad vietos valdžia buvo suinteresuota priimti sprendimus, reikalingus vienai grupei. Meras ir administracijos direktorė vengia iš esmės spręsti autobusų stoties problemą ir laiko užkonservuotą sprendimą dėl stoties iškėlimo, naudingą ne miestui, o PST ir BIG įmonėms. Tai rodo, kad savanaudiški ketinimai niekur nedingo“, – įtaria P. Urbšys.

Jo nuomone, neatsiklausus visuomenės priimtas sprendimas dėl leidimo centre statyti daugiaaukštę aikštelė irgi abejotinas.

P. Urbšys atkreipė dėmesį, jog apie tokio statinio reikalingumą Panevėžyje prabilta prieš ketvertą metų, kai Savivaldybės slenksčius pradėjo minti daugiaaukštę aikštelę siūliusi Vilniuje registruota įmonė „Urbico“.

„Tampa dėsniu, kad Tarybos priimami sprendimai sutampa su padažnėjusiomis verslininkų ir valdžios bičiulystėmis“, – mano P. Urbšys, buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos viršininkas.

Anot jo, buvęs vicemeras Kastytis Vainauskas šiuo metu teisiamas irgi už tokią bičiulystę. Jis kaltinamas kyšininkavęs ir sudaręs sąlygas verslininkui autobusų stoties pašonėje Savanorių aikštėje statyti aukštesnį pastatą nei reglamentavo Savivaldybės teisės aktai. Turėjęs būti aukščiausias Savanorių a. statinys jis taip ir liko neužbaigtas.

Prieš keletą metų daugiaaukštės aikštelės modelį Panevėžio vadovams pristačiusi „Urbico“ tvirtina Aukštaitijos sostinėje planų nebeturinti. Šiuo metu įmonė atsidūrusi ties finansinio kracho riba – yra reorganizuojama ir bylinėjasi teisme su Vilniaus savivaldybe bei „Siemens“ arena dėl pastarųjų nesumokėtų dešimčių milijonų litų.

Gyventojai nustebę

J. Basanavičiaus g. gyventojai apie Savivaldybės užmačias neužkirsti kelio panorusiesiems statyti daugiaaukštę stovėjimo aikštelę miesto centre vakar išgirdo pirmą kartą. Žinia, kad ateityje prieš jų langus atsivers poros ar trejeto aukštų pastato vaizdas, žmonių nepradžiugino.

„Toks statinys tik padidins automobilių srautą centre, o mums dar ir vaizdą pro langus sugadins. Nė kiek nesidžiaugiame, bet su mumis niekas nesitaria“, – „Sekundei“ teigė J. Basanavičiaus g. 3-iojo namo bendrijos pirmininkas Mindaugas Raišys.

Užsieniečių nenustebins

Vietos valdžios užmojai sutalpinti į centrą atvažiuojančius automobilius piktina gyventojus, bet palankiai vertinamas miesto architektų. Rytis Račkauskas mano, kad daugiaaukštė aikštelė centre – išeitis, kokią pasirinkęs ne vienas užsienio didmiestis. Anot jo, idėja teisinga, o sudarkys ji ar ne miesto centrą, priklausys nuo projekto.

„Stovėjimo vietų poreikis centre didžiulis. Daugiaaukštė aikštelė būtų realistiškesnis tos problemos sprendimas nei kadaise planuota požeminė aikštelė Laisvės a. Užsienyje daugybė tokių pavyzdžių miestų centruose. Niekas gi ore automobilių nekabina. Jiems ir pirmieji pastatų aukštai atiduodami“, – kalbėjo R. Račkauskas.