Vilniaus miesto vicemeras Andrius Grigonis teigia, kad ši būstinė prisidės prie tolimesnio Naujamiesčio patrauklumo verslui ir gyventojams. Taip pat, anot jo, šiuo pastatu parodoma pagarba istorijai ir palikimui, kadangi jį statant buvo išsaugotos nuo XVI amžiaus išlikusios pastatų liekanos ir pamatai.

„Vilniaus Naujamiestis šiai dienai yra viena patraukliausių vietų gyventi sostinėje. Ne tik gyventi, bet ir kurti verslą, plėtoti tam tikrus tarptautinius ryšius, nes Naujamiestyje yra įsikūrę daugelis užsienio ambasadų, užsienio šalių atstovybių, puikus paslaugų pasiekimas“, – ketvirtadienį „Lietuvos draudimo“ centrinės būstinės atidarymo ceremonijoje teigė A. Grigonis.

„Pagirtina ir tikrai sveikintina yra tai, kad statytojas išlaikė pagarbą istorijai ir išsaugojo senų pastatų pamatus, kuriuos visuomenė gali šiuo metu pamatyti“, – pridūrė jis.

Vilniaus vicemeras atkreipė dėmesį, kad šis pastatas pabaigia J. Basanavičiaus gatvės, kurią anksčiau buvo galima laikyti Naujamiesčio „vakuumu“ perimetrinį užstatymą, kas jau kurį laiką buvo šios gatvės atnaujinimų tikslas.

„Šis projektas pabaigia visos gatvės perimetrinį apstatymą. Iki statybų pradžios ši gatvė (J. Basanavičiaus gatvė Vilniuje – ELTA) buvo vakuumas, kuris šiandien yra užpildytas. Moderni architektūra yra gerai suderinta su Naujamiesčio ir Senamiesčio kontekstu, tad vizualiai ji papildo šios gatvės bendrą urbanistinę idėją“, – aiškino vicemeras.

Aplinkos ministerijos apibrėžimu, perimetrinis užstatymas – kvartalo išorės perimetro visiškas ar iš dalies užstatymas, formuojamas blokuojant pastatus ant sklypo ribų palei gatvę. Toks užstatymas suformuoja uždaras ar iš dalies uždaras kiemų, gatvių, aikščių ir kitas kvartalo erdves.

Nauja „Lietuvos draudimo“ būstinė sutalpins 400 darbuotojų

Pasak „Lietuvos draudimo“, naują biurų kompleksą „B10“ sudaro pastatų kompleksas, sudarytas iš dviejų administracinių ir dviejų gyvenamosios paskirties pastatų, jo plotas siekia apie 10,8 tūkst. kv. m., projekto investicija viršijo 20 mln. eurų.

Pasak „Lietuvos draudimo“ Investicijų direktoriaus Baltijos šalims Gintaro Rutkausko, naujas kompleksas buvo įrengtas siekiant užpildyti neišvystytą sklypą. Visgi, pasak jo, nors projekto idėja kilo dar 2018 m., prasidėjusios statybos susidūrė su sunkumais, projekto eigą paveikė pasaulinė pandemija ir karas Ukrainoje.

„Naują biurų kompleksą buvo nuspręsta statyti, užpildant ir sutvarkant neišvystytą sklypą greta mūsų senojo biurų pastato J. Basanavičiaus gatvėje. Architektų biuras „Archinova“, bendradarbiaudamas su architektūros studija „PLH Arkitekter“ A/S iš Danijos, pasiūlė darniai į Senamiesčio aplinką įsiliejantį ir gatvę išpildantį projektą, kuris papildo istorinį buvusį Pohuliankos kvartalą“, – sakė G. Rutkauskas

Kaip tvirtina „Lietuvos draudimo atstovas“, naujasis bendrovės pastatas suprojektuotas atsižvelgiant į skirtingus darbuotojų poreikius. Pasak jo, statant naują kompleksą, daug dėmesio taip pat buvo skiriama ir tvarumui.

„Kiekviename iš 5 aukštų yra darbui skirtos 500 kv. m. erdvės, apsupančios kiekvieno aukšto šerdį – bendro naudojimo patalpas su liftais. Skaičiuojame, kad pastate vienu metu gali dirbti apie 200 žmonių. Daug dėmesio skyrėme ergonomiškoms darbo vietoms, o siekiant padėti darbuotojams išvengti monotonijos, įrengtos ir alternatyvios darbo vietos“, – komentavo jis.

„Pastatų fasadams panaudotos ilgaamžės ir natūralios medžiagos, taip pat yra įkurtos patogios vietos darbuotojų dviračiams bei paspirtukams laikyti, elektromobiliams įrengtos elektros įkrovimo stotelės“, – pridūrė jis.

Vykdant statybas buvo atverti archeologiniai radiniai

Ruošiantis komplekso statyboms buvo atrasta archeologinė vertybė – XVI a. pabaigos–XVII a. pradžios statinių liekanos. Kaip teigia „Lietuvos draudimo“ atstovas, statybų metu šios liekanos turėjo būti konservuotos ir iškeltos, visgi pasibaigus statyboms buvo grąžintos į savo vietą ir įkomponuotos administracinio pastato hole.

„Šis radinys yra pėdsakas iš baroko epochos – ūkinės paskirties pusrūsis su gerai išsilaikiusiu akmenų grindiniu, virš kurio galėjo stovėti gyvenamosios patalpos. Įvertinus statinio laikotarpį, galima numanyti, kad jis buvo pastatytas dominikonų vienuolių, kuriems tuo metu priklausė šios teritorijos žemės sklypas. Šis baroko laikų archeologinis atradimas reikšmingai papildo žinias apie už Trakų vartų buvusį Vilniaus priemiestį ir Vilniaus vienuolynų valdas šioje teritorijoje“, – sakė „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Anot jo, šį radinį kasdien galės pamatyti ne tik „Lietuvos draudimo“ darbuotojai, klientai bei svečiai, bet ir visi J. Basanavičiaus gatvės praeiviai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją