Jis pastebi, kad būsto kainos tebėra pervertintos 2,4 proc. „Parduotų būstų skaičius antrinėje rinkoje pavasarį buvo mažesnis nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus, bet didesnis nei žiemą. Pirminėje rinkoje rezervacijų pavasarį taip pat šiek tiek padaugėjo, bet skaičius ir toliau buvo istoriškai nedidelis. Metinis nuomos kainų augimas toliau mažėja, bet pavasarį matyta šiek tiek spartesnio augimo ženklų“, – rašoma jo komentare.

D. Poderys pastebėjo, kad Valstybės duomenų agentūros duomenimis, būsto kainų metinis augimo tempas buvo 2,9 proc. punkto mažesnis nei prieš ketvirtį (16 proc.). Būsto kainos šalies regionuose per metus padidėjo mažiau nei Vilniaus mieste (atitinkamai 11,7 ir 14,8 proc.). Per ketvirtį būsto kainos pakilo 1,8 proc. – mažiausiai nuo 2020 m. trečiojo ketvirčio. Atskiruose rinkos segmentuose fiksuotas nedidelis kainų sumažėjimas, palyginti su ankstesniu ketvirčiu.

„Naujesni Lietuvos banko ir privačių rinkos dalyvių duomenys rodo, kad metinis butų kainų augimo tempas toliau mažėja. Pagal Lietuvos banko pasikartojančių sandorių būsto kainų indeksą (PSBKI), butai 2023 m. gegužės mėn. Lietuvoje buvo 9 proc. brangesni nei prieš metus. Per pavasarį kainos paaugo 1,2, o per 2023 m. pirmus penkis mėnesius – 2,3 proc. Pagal UAB „Ober–Haus“ nekilnojamo turto būsto kainų indeksą (OHBI), butai penkiuose didžiausiuose miestuose gegužės mėn. buvo 12,3 proc. brangesni nei prieš metus. Pagal šį indeksą, kainos per pavasarį pakilo 0,6 proc.

Kainų padidėjimas per 2023 m. pirmus penkis mėnesius taip pat sudarė 0,6 proc. Vilniuje metinis kainų augimo tempas gegužės mėn., pagal PSBKI, sudarė 13,2 proc. (pagal OHBI – 14,7 proc.), Kaune – 13,2 proc. (10,2 proc.), Klaipėdoje – 7 proc. (10 proc.).

Būsto kainų atotrūkis nuo fundamentaliųjų verčių 2023 m. pirmąjį ketvirtį iš esmės nepakito ir sudarė 2,4 proc. Toks kainų pervertinimas buvo 4,1 proc. punkto mažesnis nei prieš metus ir 0,2 proc. punkto didesnis nei prieš ketvirtį. Lėtėjant kainų augimo tempui, būsto kainos artimiausiu metu gali vis dar būti šiek tiek didesnės už ekonominiais veiksniais pagrįstą lygį dėl šiuo metu lėčiau augančios ekonomikos. Nors bendras pervertinimo rodiklis per ketvirtį reikšmingai nepakito, 4 iš 6 skaičiuojamų rodiklių įverčiai sumažėjo“, – dėstė ekonomistas.

D. Poderio teigimu, parduotų būstų skaičius pavasario mėnesiais buvo dešimtadaliu mažesnis nei prieš metus, bet, palyginti su žiemos mėnesiais, didėjo.

„Registrų centro duomenimis, kovo–gegužės mėn. būstų parduota 10 proc. mažiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus, bet 18 proc. daugiau nei žiemą. Nors pardavimų skaičius pavasarį buvo mažesnis nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus visuose rinkos segmentuose, jis buvo didesnis nei žiemos mėnesiais visuose segmentuose, išskyrus naujos statybos namus.

Būstų rezervacijų skaičius Vilniaus pirminėje butų rinkoje pavasarį šiek tiek padidėjo, bet ir toliau buvo nedidelis, naujų būstų pasiūla taip pat didėja iš lėto. UAB „Inreal“ duomenimis, pavasario mėnesiais Vilniuje buvo rezervuoti 522 butai (27 proc. daugiau nei žiemą, bet 23 proc. mažiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus). Esant mažam pardavimų skaičiui, naujų būstų taip pat siūloma nedaug. Pavasarį pasiūlyta 616 naujų būstų – 9 proc. mažiau nei žiemą, bet 28 proc. daugiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus. Bendras pasiūlos skaičius pirminėje rinkoje 2023 m. gegužės mėn. sudarė 4 369 butus – 36 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, bet 10 proc. mažiau nei prieš pandemiją (2020 m. vasario mėn.).

UAB „EIKA“ duomenimis, baigti ir baigiami statyti butai 2023 m. pirmąjį ketvirtį sudarė 31 proc. pasiūlos. UAB „Inreal“ duomenimis, pavasario mėnesiais nutraukta 210 preliminarių sutarčių, o nuo 2023 m. pradžios – 272 sutartys. Palyginkime: per visus 2022 m. buvo nutraukta 431 sutartis“, – rašoma jo komentare.

Lietuvos banko ekonomistas taip pat pridūrė, kad metinis nuomos kainų augimo tempas toliau lėtėja, pavasarį buvo pastebima šiek tiek spartesnio mėnesinio kainų augimo ženklų.

„Remiantis skirtingais duomenų šaltiniais, metinis nuomos kainų pokytis 2023 m. gegužės mėn. sudarė –5,1–12,2 proc. Lėtėjantį metinį kainų augimo tempą ar net kainų mažėjimą lemia bazės efektas, atitinkamu laikotarpiu prieš metus nuomos kainoms sparčiai didėjus dėl išaugusios nuomos paklausos į Lietuvą atvykus pabėgėliams iš Ukrainos. Pavasario mėnesiais nuomos kainų pokytis per mėnesį paspartėjo ir vidutiniškai sudarė 0,3–2,5 proc. (žiemos mėnesiais kainos kito –0,2–0,6 proc. per mėnesį)“, – nurodė D. Poderys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)