„Šiuo metu vyksta statybos rangos darbų viešojo pirkimo konkursas, jo laimėtoją numatoma skelbti šį rudenį. Tuomet, pasirašius rangos sutartį, paskelbsime tolesnius statybos darbų terminus“, – „Delfi“ komentuoja Lietuvos bankas.

„2022 metų pabaigoje skelbta preliminari statybos darbų kaina siekė apie 40–50 mln. eurų. Statybos darbų kaina paaiškės įvykus statybos rangos darbų viešojo pirkimo konkursui“, – sako centrinis bankas.

Žirmūnuose pernai vasarą pradėti griauti seni Lietuvos banko pastatai.

Lietuvos bankas (LB) komentuoja 2021 metų pradžioje inicijavęs techninio projekto keitimą, o pernai projektas – siekiant geriausio kainos ir kokybės santykio, taip pat mažinant preliminarią kainą – buvo keičiamas.

„Sumažintas automobilių parkavimo vietų skaičius taip sumažinant ir paties projekto kainą“, – sako reguliuotojas.
Griaunamas Lietuvos banko pastatas Žirmūnuose (2022 metų liepa)
Į klausimą, ar nebuvo svarstoma nuomotis patalpas, pavyzdžiui, miesto centre, LB teigia, kad rekonstruoti Žirmūnų g. 151 esantį pastatų kompleksą nutarta dėl kelių priežasčių.

„Sprendimą lėmė poreikis rekonstruoti grynųjų pinigų saugojimo ir tvarkymo infrastruktūrą (šie darbai sudaro apie 40 proc. galutinės projekto kainos), noras suteikti galimybes visą Lietuvos banko veiklą koncentruoti vienoje vietoje, darbuotojams sukuriant šiuolaikiškas, patrauklias ir patogias darbo erdves, taip pat optimizuoti veiklos išlaidas“, – teigia Lietuvos bankas.

Jis pridūrė, kad visų Lietuvos banko darbuotojų persikėlimas į naują administracinį pastatą Žirmūnuose padės mažinti anglies pėdsaką.

Naujo Lietuvos banko pastato projektą parengė konkursą laimėjusi įmonė „Cloud architektai“.

Rekonstruojamų pastatų bendras plotas sudarys 29 tūkst. m2, devynių aukštų pastato energinė klasė bus A+. Atnaujintame komplekse numatoma įrengti iki 600 darbo vietų.

Apie tai, kad iš Vilniaus centro persikels į Žirmūnus, Lietuvos bankas paskelbė 2017 metų vasarą. Ten jau dirbo dalis banko padalinių, veikė pinigų saugykla bei klientų aptarnavimo kasos.
Lietuvos banko naujo pastato vizualizacija

Remiantis analize, skelbta, kad išsikėlus iš Vilniaus centro ir sutelkus veiklą vienoje vietoje, bus galima sutaupyti apie trečdalį pastatų infrastruktūros priežiūros išlaidų. Taip pat sumažės išlaidos apsaugai bei kitiems poreikiams, mažės ir darbuotojų skaičius.

Tarptautinį viešąjį pirkimą, skirtą išrinkti generalinį rekonstrukcijos rangovą, norėta skelbti dar tais pačiais 2017 metais, o darbų pabaiga buvo numatyta 2020 metų gruodį, orientacinė tuo metu skelbta kaina – 23,3 mln. eurų.

2021 metų pabaigoje Lietuvos bankas pranešė, kad iš projektuotojų pateiktos informacijos matyti, jog vien tik metalo armatūra ir šiltinimo medžiagos per 2021 metus pabrango 100 proc. Plieno gaminiai pabrango daugiau nei 50, aliuminio fasadų konstrukcijos – daugiau nei 30 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)