Vilniuje vykusioje konferencijoje penktadienį aptarta Vyriausybės atnaujinta daugiabučių renovacijos programa ir kompleksinis požiūris į šių pastatų atnaujinimą.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta teigia, kad, įgyvendinant Vokietijos ir Lietuvos projektą, jau trys savivaldybės - Birštono, Šiaulių ir Utenos - vykdo kvartalines daugiabučių renovacijas. V. Serbenta tikisi, kad visos savivaldybės vis labiau orientuosis į tokio tipo atnaujinimą.

„Prieš dvejus metus tokios kvartalų programos kaip ir nebuvo.

Jeigu atnaujiname vieną pastatą, jis sutaupo energiją. Bet jeigu pažiūrėtume į miesto energinio efektyvumą, tai jis ne toks pastebimas, kokio galima tikėtis. Vienas atnaujintas namas sutaupo vidutiniškai 100 MWh energijos per metus, o Utenoje atnaujinus kvartalą su 41 namais, sutvarkius šilumos ūkius, ten bus kasmet sutaupoma 6 GWh energijos - čia jau bus miesto nauda“, - penktadienį spaudos konferencijoje teigė V. Serbenta.

Pasak BETA direktoriaus, vieno atrinkto kvartalo renovaciją jau ketina vykdyti ir Anykščiai.

Naujausiais šios agentūros duomenimis, šalyje įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, atnaujinami 412 daugiabučių namų, arba 12 056 butai. Investicijos į šiuo metu atnaujinamus daugiabučius siekia 120 mln. eurų, o tai sudaro 5 proc. visos 2016 m. šalies statybos sektoriaus apyvartos, siekusios 2,5 mlrd. eurų.

Skaičiuojama, kad preliminarios investicijos į vieno namo renovaciją šiandien siekia apie 270 tūkst. eurų.

Vertinant rezultatus atskirose savivaldybėse, matyti, kad daugiausia daugiabučių namų šiuo metu atnaujinama didžiuosiuose miestuose - Vilniuje renovuojami 69 daugiabučiai, Klaipėdoje - 52, Kaune - 48 daugiabučiai namai.

Taigi trijuose didžiuosiuose šalies miestuose atnaujinamų namų skaičius sudaro beveik pusę visų šiuo metu šalyje renovuojamų daugiabučių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)