Verslininkai neslepia, kad įsilieti į vietos rinką – labai sudėtinga, tačiau nei „Brexit“, nei kiti šalį krečiantys neramumai jų negąsdina.

Birželio 21-ąją šių kompanijų atstovai iš Lietuvos bei JK susirinko Lietuvos ambasadoje Londone aptarti bendradarbiavimo.

Statybų sektoriaus verslininkai dėl artėjančio „Brexit“, regis, visiškai nesijaudina. Kai kuriems nerimą kelia nestabilus valiutos kursas, tačiau Lietuvoje veikiančioms įmonėms tai neatrodo kliūtis plėsti savo veiklą JK.

Renginyje dalyvavo ir Watfordo lordas Davidas Evansas, norėjęs iš arčiau susipažinti su lietuviais, dirbančiais statybų sektoriuje. Kaip sakė pats parlamentaras, šis sektorius – itin svarbus šalies rinkai ir ekonomikai, tad jis pažįstantis britų verslininkus ir norintis susipažinti su lietuviais.

Skandinavijoje pritapo greičiau

Kompanijos „Lietkabelis“ vadovas Sigitas Gailiūnas, JK rinkoje jau daugiau nei dvidešimtmetį. Paklaustas, kas sunkiausia šioje rinkoje, vyras neslėpė, kad pasitikėjimas yra raktas į sėkmę:
„Problemos visur tokios pačios.

Sigitas Gailiūnas

Darbo jėgos klausimas, didelė konkurencija, esame nebe naujokai, suteikiame gerą kokybę, tad konkuruojame kainos atžvilgiu. Sunkiausia būna iš pradžių užsitarnauti pasitikėjimą, anglai neramiai žiūri į naujokus, svarbu gauti užsakovų. Tačiau tokiuose renginiuose įgyti kontaktai labai padeda.

Konkurencija didelė. Galbūt santykis tarp rangovų ir subrangovų kiek kitoks, nei Lietuvoje. Juolab, kad čia jau yra ir lenkiškų kompanijų, dirba darbuotojai iš Ukrainos bei kitų šalių, dėl to krinta kainos. Anksčiau buvo paprasčiau konkuruoti“.

Apie britų pasitikėjimo svarbą kalbėjo ir kitas pašnekovas.

Skandinavijos šalyse bei Vokietijoje dirbančios kompanijos „Ginstata“ atstovas Simonas Potupis teigė, kad bandė sėkmę ir JK. Po keleto metų darbo čia, kompanijos veikla laikinai sustabdyta.

„Veiklą sustabdėme ne dėl to, kad susidūrėme su rimtais sunkumais. Trūko žmogiškųjų išteklių, tad nusprendėme labiau plėstis į Skandinaviją. Visada pradžia ir įsiliejimas į rinką – sunkiausia. Kol kas sunku pasakyti, kodėl į kitų šalių rinką patekti buvo paprasčiau, nei į Jungtinės Karalystės, analizuojame tai. Manau, kad egzistuoja tam tikras nepasitikėjimas, abejojimas dėl užsieniečių. Lietuvos britai dažnai neišskiria iš kitų mūsų kontingento šalių. Tiesą sakant, tas pats buvo ir kitose šalyse.

Švedijoje, Norvegijoje taip pat prireikė kelerių metų, kol įgavome pasitikėjimą, kol užsakovai ėmė mus rekomenduoti vieni kitiems.

Planuojame sugrįžti į Jungtinės Karalystės rinką, lietuvių čia tikrai daug, tad nematome jokių bėdų dėl to, labiau galimybę. Ir kitose šalyse, kur dirbame, lietuvių tikrai daug, tad darbuotojų rasti mums nesudėtinga, visur dirbame tik su lietuviais“, – kalbėjo verslininkas.

Darbo Lietuvoje yra, bet dirbti nori ne visi

Lietuvoje statybos sektoriuje dirbantys tautiečiai, lyg susitarę tikino, kad darbuotojų stygius tėvynėje tikrai jaučiamas, o JK – ne.

Gaminių iš metalo kompanijos „Vildeta“ atstovas Andrius Michniovas tikino kas mėnesį ieškantis naujų darbuotojų. Nors vyras džiaugėsi, kad įsikūrus Vilniuje tai padaryti paprasčiau, žmonės nėra linkę ilgai ir sunkiai dirbti, tad jų lūkesčiai neatitinka kompanijos pasiūlymų.

„Jaučiame darbo jėgos trūkumą. Esame įsikūrę Vilniuje, tad mūsų situacija gana dėkinga. Tačiau kiekvieną mėnesį ieškome apie 10 proc. naujų darbuotojų, mat jie kinta. Dauguma mūsų darbuotojų įmonėje jau seniai, tačiau ieškant naujų kyla keblumų. Ypač sudėtinga būna šiltuoju metų laiku. Mūsų kompanija dirba visą parą ir savaitgaliais. Dėl gero oro rasti norinčių dirbti beveik neįmanoma“, – kalbėjo A. Michniovas.

Lygindamas darbuotojų gausą ar trūkumą Lietuvoje bei JK S. Gailiūnas teigė, kad skirtumas akivaizdus. Negana to, vyras džiaugėsi, jog lietuvius britai vertina itin palankiai.

Paklausti apie „Brexit“ įtaką jų verslui ir planus tęsti veiklą JK, pašnekovai tikino nesibaiminantys to, kas galbūt įvyks. „Lietuvoje jaučiame kvalifikuotų darbuotojų stygių. Kalbant apie kompanijos veiklą Anglijoje, čia neatsivežami visi joje dirbantys žmonės. Dauguma darbuotojų priimami vietoje.

Užsieniečių įdarbinimas taip pat sudaro šiokių tokių keblumų, nes reikia žvelgti kitaip ir viskas kainuoja brangiau. Aišku, čia labai daug lietuvių ir man pačiam bendraujant su britais įmonių vadovais jie džiaugiasi, kad lietuviai – geri ir patikimi darbuotojai. Smagu tą girdėti kiekvieną kartą“, – džiaugėsi pašnekovas.

Paklausti apie „Brexit“ verslininkai šypsojosi ir tvirtino nesibaiminantys dėl ateities, mat jos dar niekas nežino.

Negana to, Didžioji Britanija svarbi Europos ekonomikos dalis, tad jų manymu, statybų verslas nukentėti neturėtų.

S. Potupio teigimu jie nesibaimina dėl veiklos JK, mat ją visada galima sustabdyti, jeigu kils didelių problemų po šalies išstojimo iš ES.

Tuo tarpu, S. Gailiūnas įsitikinęs, kad verslui bus sudaromos palankios sąlygos, tiesa, svaro kurso svyravimas jau dabar turi neigiamos įtakos:

„Būdami eurozonoje nesame tokie konkurencingi. Dėl „Brexit“ – reikia palūkėti, žiūrėsime, kokia sutartis bus pasirašyta, nuo to viskas ir priklausys.

Aš manau, kad Anglijos rinka didžiulė, tad Europai jos pramonė labai svarbi šalis. Dėl to manau, kad sutartis bus sudaryta pakankamai palankiomis sąlygomis. Juolab, Anglija yra Europoje, tad investuoti geriau joje, negu kur nors Rytuose“.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.