Turto bankas artimiausiu metu rengiasi paskelbti poilsio paskirties objekto, esančio Papėje, aukcioną. Rinkos ekspertai pastebi, kad lietuviai nekilnojamuoju turtu Latvijoje domisi ruože iki Liepojos, ieško objektų kuo arčiau jūros.

Turto bankas ruošia pardavimui poilsio paskirties pastatą Papėje

Algimantas Bružas, NT agentūros „Aidila“ vadovas, „Vakarų ekspresui“ sakė, kad pirmiausia investuoti Latvijoje skatina mažesnės kainos ir ne toks griežtas statybų pajūrio zonoje reglamentavimas nei Lietuvoje.

„Pajūrio zonoje Latvijoje iki Liepojos 1 ha žemės, kur galimos statybos, kaina yra apie 100 000 eurų. Lietuvoje ir tokių plotų nėra, ir kainos kelis kartus didesnės“, – sako A. Bružas.

Anot jo, pastaruoju metu lietuviai aktyviai domisi nekilnojamuoju turtu Latvijoje. Viena iš priežasčių – visas prognozes viršijęs NT kainų augimas Palangoje ir Neringoje (čia kainos per metus išaugo apie 2 kartus).

„Jei žiūrėtume butus Latvijoje, tai lietuviai perka Liepojoje, kur kainos iki 5 kartų mažesnės nei Palangoje“, – sako A. Bružas.

Tačiau jis akcentuoja, kad dėl besikeičiančios geopolitinės situacijos, pandemijų ir kitų veiksnių turėti NT kitoje valstybėje visada rizikingiau.

„Tai yra pigiau ir tinka ramesnį poilsį mėgstantiems žmonėms“, – sako A. Bružas.

Parduos poilsinę


Turto bankas šiuo metu ruošia pardavimui poilsio paskirties pastatą su pagalbiniais ūkio pastatais Papės gyvenvietėje.

1986 m. statytą dviejų aukštų 238 kv. m ploto poilsio namą ir 235 kv. m bendro ploto pagalbinius statinius Turto bankas perėmė 2021 m. gruodį iš Valstybinių mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro.

Aukciono laimėtojas įgis teisę kreiptis į atsakingą Latvijos instituciją dėl objektui priskirto žemės sklypo nuomos. Šiuo metu atliekamas objekto vertinimas ir bus nustatyta pradinė pardavimo kaina. Aukcioną planuojama skelbti rudenį.

„Pastaruoju metu apsnūdusi Latvijos nekilnojamojo turto rinka, o ypač prie Lietuvos sienos esanti Latvijos pajūrio zona, yra lietuvių pirkėjų taikiklyje. Paklausiausi yra 150-300 m nuo jūros kranto nutolę žemės sklypai su pastatais, kuriuos galima rekonstruoti, o teritorijoje įrengti vasaros kempingus ar glampingus. Kiek toliau nuo jūros nutolę sklypai yra mažiau paklausūs, o tai iškart atsispindi kainoje“, – teigia Mindaugas Kulbokas, įmonės „Newsec“ Tyrimų ir analizės grupės vadovas Baltijos šalyse.

A. Bružas sako, kad Turto banko Papėje planuojamo parduoti objekto patrauklumą mažina tai, kad kartu nėra parduodamas žemės sklypas, o tik galimybė kreiptis dėl jo nuomos.

„Latvijoje valstybinės žemės nuomos sistema yra panaši kaip Lietuvoje. Nuomos kainos skaičiuojamos nuo mažesnės nei rinkos kaina. Tačiau kasmet kainos yra indeksuojamos ir artimiausiais metais turėtų augti“, – sako A. Bružas.

Turto bankas ruošia pardavimui poilsio paskirties pastatą Papėje

Pasiūla


M. Kulboko turimais duomenimis, rugpjūčio pirmoje pusėje Latvijos pajūryje nebuvo daug pasiūlymų, kurie atitiktų maksimalius pirkėjų reikalavimus.

Tarkime, Papėje iš 7 skelbimų, kuriuose buvo siūloma įsigyti žemės sklypus, tik du buvo nuo jūros pakrantės nutolę apie 250 metrų, vienas – 450 metrų. Už kvadratinį metrą tokios žemės buvo prašoma nuo 6 iki 22 eurų.

Klaipėdos centrinėje dalyje, šalia senamiesčio, šiuo metu pradėti vystyti net keli stambūs nekilnojamojo turto projektai.

Tai „Memelio miestas“, „Bastionų namai“, „Parko pakrantė“, jau projektuojamas ir gyvenamųjų namų kvartalas buvusioje „Trinyčių“ fabriko teritorijoje.

Per artimiausius 6-7 metus vien čia bus pasiūlyta keli tūkstančiai butų, kurie bus puikus pasirinkimas tiek gyventi, tiek kaip alternatyva antram būstui Lietuvos pajūryje.