BFK pirmininkui Mindaugui Lingei pasiūlius sudaryti galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti tarifus dėl NT apmokestinimo, Liberalų sąjūdžio frakcija į projektą žiūri palankiau, tačiau „laisviečiai“ šiuo klausimu išlieka skeptiški.

V. Mitalas: pirmas gyvenamas būstas turi būti neapmokestinamas

Parlamento Laisvės frakcijos seniūnas tvirtino, kad „laisviečiai“ dėl NT įstatymo projekto dar diskutuos vėliau. Pasak jo, M. Lingės pasiūlytas variantas yra geresnis negu Finansų ministerijos, tačiau taip pat turintis trūkumų.

„Mes dar diskutuosime, bet aš vadovaujuosi nuostata, kad pirmas gyvenamas būstas turi būti neapmokestinamas. Dabartinė reforma, nors ir su M. Lingės pasiūlymu yra geresnis variantas negu atėjęs iš Finansų ministerijos, vis tik jis palieka pakankamai plačias „žirkles“ ir galimybes gana didelį mokestį įvesti“, – Eltai teigė V. Mitalas.

„Yra nemažos sumos ir mano supratimu, geriau būtų buvę jau esamą modelį tobulinti, keisti, negu įvedinėti naują, kuris padaro daug platesnį mokesčių mokėtojų ratą“, – tvirtino jis.

E. Gentvilas: apie tokio pobūdžio siūlymą kaip M. Lingės kalbėjome dar anksčiau

Tuo tarpu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad M. Lingės pasiūlytas NT mokesčio įstatymo variantas yra toks, apie kurį liberalai kalbėjo dar prieš pristatant tokią idėją. Tačiau, pasak jo, frakcija dar nėra nusprendusi dėl palaikymo patobulintam įstatymo projektui.

„Nežinau ar čia Simonas (S. Gentvilas – ELTA) pasiūlė, ar pats Lingė sugalvojo, tačiau apie tokį pasiūlymą jau buvome kalbėję ir anksčiau. (...) Dėl frakcijos balsavimo dar nekalbėjome“, – sakė E. Gentvilas.

M. Lingė: tarėmės dėl korekcijų, kurios leistų konsoliduoti didesnę paramą

Galiausiai idėjos autorius, BFK pirmininkas M. Lingė aiškino, kad su liberaliomis jėgomis buvo konsultuotasi dėl korekcijų, kurios galėtų lemti didesnę koalicijos partnerių paramą NT įstatymo projektui.

„Su koalicijos partneriais tarėmės dėl galimų korekcijų, kurios leistų konsoliduoti didesnę paramą“, – tikino parlamentaras.

Komitete NT įstatymo pakeitimams nepritarė V. Mitalas ir opozicijos atstovai

BFK savaitės viduryje pritarė NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

Už NT įstatymo pakeitimus balsavo 6, prieš 3, susilaikė 1 komiteto narys. Prieš balsavo V. Mitalas ir opozicijos atstovai Vytautas Gapšys ir Andrius Palionis, susilaikė Algirdas Butkevičius.

Vyriausybės projektas patobulintas, pritarta BFK pirmininko siūlymui

Komitetas nutarė patobulinti Vyriausybės teiktą įstatymo projektą ir pritarė BFK pirmininko Mindaugo Lingės siūlymui sudaryti galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti tarifus dėl NT apmokestinimo.

Jo registruotame siūlyme numatoma, kad vietoje 0,06 proc. lengvatinio tarifo pagrindiniam gyvenamajam būstui, savivaldybės pačios galėtų nusistatyti tarifus 0,05–4 proc. intervale.

Už tokį M. Lingės siūlymą balsavo absoliuti dauguma BFK narių, susilaikė parlamentai A. Butkevičius ir A. Palionis.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo riba nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra tvirtinęs, kad dabar esanti NT apmokestinimo sąranga šalyje yra gera, tačiau jos parametrai – tobulintini. Pasak jo, dabar NT apmokestinimas veikia kaip prabangos mokestis ir jis neturėtų būti taikomas pagal savivaldybes.