Antradienį spaudos konferencijoje Seime jie sakė, kad Vilniaus miesto savivaldybė ketina 16 žemės sklypų skirti kaip kompensaciją už paimamus žemės sklypus visuomenės poreikiams tiesiant Vilniaus vakarinį aplinkkelį.

Pasak K. Masiulio, "šių sklypų vertinimas neatitinka rinkos vertės ir sudaro prielaidas sklypų mainų keliu įsigyti žemę nepagrįstai maža kaina, padarant žalą valstybei".

V. Urbonavičius teigė įžvelgiantis mero A. Zuoko bandymą vykdyti neskaidrius sandorius. "Naujieji šeimininkai, pigiai gavę sklypus, juos parduos rinkoje ir gaus milijoninį pelną", - prognozavo jis.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs nekilnojamojo turto ekspertas Arvydas Avulis siūlo žemę ne mainyti, tačiau parduoti viešame aukcione, o iš gautų lėšų išmokėti kompensacijas sklypų savininkams, kurių žemė yra paimama visuomenės poreikiams. A. Avulis pabrėžė, kad vien sklypo Konstitucijos prospekte rinkos vertė siekia 10 mln. litų ar dar daugiau, o ne 4,97 mln. litų, kaip įvertino Vilniaus miesto savivaldybė.

Teigia besivadovaujantis įstatymais

Pasak Vilniaus mero Artūro Zuoko, remiantis įstatymais, savivaldybė šiuose procesuose neturi jokios įtakos, nes visus sprendimus priima valstybinės institucijos.

„Rašau dvejetą konservatoriams už įstatymų neišmanymą. Mūsų šalies teisės aktai itin griežtai ir detaliai aprašo kiekvieną procedūrą, susijusią su sklypų paėmimu visuomenės poreikiams, kaip yra aplinkkelio atveju, taigi, ne savivaldybė, o Nacionalinė žemės tarnyba duoda leidimus, tikrina ir tvirtina visas procedūras. Be to, sklypų vertę nustatė taip pat ne savivaldybė, o valstybės įmonė Valstybės žemės fondas. Jeigu valstybė suteiktų galimybę savivaldybei savarankiškai skelbti aukcionus, mes prisiimtume šią atsakomybę“, - sako Vilniaus meras A. Zuokas.

Žmonėms, kurių žemės plotai patenka į aplinkkelio teritoriją, įstatymas leidžia rinktis, ar jie nori gauti valstybės įmonės Valstybės žemės fondo (VŽF) parinktą analogiškos vertės sklypą kitoje miesto dalyje, arba gauti tokios pat vertės piniginę kompensaciją, kurios dydį taip pat nustatė VŽF.

Remiantis teisės aktais, sprendimus dėl valstybinės žemės sklypo pardavimo aukcione priima Valstybės žemės fondo vadovas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją