Prabangi „Georgian Regency“ vila, jos kreminis fasadas, tiesiog maudosi saulės spinduliuose. Tai „Potts Point“ – geidžiamiausias Sidnėjaus rajonas.

„Tai yra visų žmonių svajonių namas, – sakė ji, lipdama mediniais laiptais. – Kinai nori nusipirkti dalelę istorijos, todėl jie atvyksta į šią šalį ne tik pasigrožėti puikiais uostais ir gražiais vaizdais, bet ir įsigyti ko nors vertingo.“

Pietvakarių Kinijos Guidžou mieste gimusi M. Tu į Australija pati atvyko 1988 metais studijuoti tarptautinės prekybos Melburne. Dešimtojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžioje ji persikėlė į Sidnėjų ir iš pradžių prekiavo kosmetika ir dirbo draudimo agente. Vėliau įkūrė savo informacinių technologijų firmą. Prieš šešerius metus jį įkūrė nekilnojamojo turto kompaniją „Black Diamondz“ ir dabar 60 proc. jos klientų atvyksta į žemyninės Kinijos.

M. Tu neseniai už 29,7 mln. JAV dolerių vienam kinų investuotojui pardavė namą Sidnėjaus uosto rajone. O kitam už 24,5 mln. JAV dolerių pardavė namą šalimais esančiame Vaulcuse rajone. Iš namo matyti Sidnėjaus uosto tiltas ir operos teatras.

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais turtingi kinai įsigijo ketvirtadalį visų Sidnėjuje parduotų namų bei penktadalį Melburne.

Kinų investicijos Australijoje auga ir, kaip prognozuojama, toliau augs dėl neseniai įsigaliojusios naujos finansinės tvarkos, dėl kurios pasiturintiems kinams yra paprasčiau investuoti užsienyje. Bankas „Credit Suisse“ prognozuoja, kad per ateinančius penkerius metus kinai Australijoje investuos 44,55 mlrd. JAV dolerių.

Tai, kas vyksta Australijoje, atspindi pasaulinę tendenciją. Kitose šalyse taip pat daugėja nekilnojamojo turto perkančių kinų, sako ekspertai.

„Neseniai buvau susitikęs su vienu nekilnojamojo turto vystytojų iš Singapūro, ir šis man pasakė, kad „jūs čia matote tik ledkalnio viršūnė“, – sakė vienas iš labiausiai žinomų Australijos nekilnojamojo turto agentų Johnas McGrathas. Jis net pats yra pasisamdęs kiną specialistą, kad šis padėtų jam dirbti su potencialiais klientais.

Vilioja artumas

Viena iš priežasčių, kodėl kinus taip traukia Australija, yra jos artumas.

„Iš Kinijos į Australiją galima nuskristi tik per maždaug devynias valandas, ir laiko skirtumas yra tik dvi valandoms, – paaiškino M. Tu. – Švietimo sistema yra tikrai gera, ir aš manau, kad australai yra labai svetingi. Štai kodėl kinai mėgsta čia lankytis.“

Verta paminėti, kad Australijoje galioja griežta tvarka užsieniečiais, ir šie negali pirkti naujos statybos ar planuojamų statyti namų. Tačiau laikinas ar ilgalaikes vizas turintys užsieniečiai gali pirkti ką tik nori, ir yra sukurta atskira „pramonės šaka“ padėti turtingiems klientams, ypač iš Kinijos, per įvairius fondas ir investicines schemas įsigyti brangių namų ir butų.

Nuo 2009 metų nekilnojamojo turto kainos Sidnėjuje, kuriame gyvena daugiausia šalies gyventojų, šoktelėjo 60 proc., o per pastaruosius dvejus metus padidėjo dar maždaug 15 proc. Tokia tendencija kelia nerimą, kad jauni australai neturės galimybės įsigyti nekilnojamojo turto.

Kylanti įtampa

Ilgą laiką Australijoje investuodavo britai ir kiti vakariečiai, o dabar fiksuojamas kinų antplūdis kelia nerimą kai kurioms grupėms Australijoje. Viena nacionalistinė organizacija neseniai net degino vėliavas prie Kinijos konsulato Sidnėjuje ir skelbė, kad tauta išgyvena „kinų invaziją nekilnojamojo turto srityje“.

Tačiau J. McGrathas sako, kad užsieniečiai nekilnojamojo turto pirkėjai tiesiog tapo atpirkimo ožiu, kaltinamu dėl augančių nekilnojamojo turto kainų. Jis pabrėžė, kad didžioji dalis nekilnojamojo turto objektu Sidnėjuje vis dar parduodama australams.

Verta paminėti, kad devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Australiją buvo itin pamėgę japonai, ir būtent iš jų patirties galėtų pasimokyti turtą Australijoje perkantys užsieniečiai, sako Naujojo Pietų Velso universiteto Verslo mokyklos ekspertas Nigelas Stapletonas. Jis perspėja, kad Australijos rinkos subtilybių nežinantys užsieniečiai labai dažnai permoka.

„Apskritai kalbant, užsieniečiams sekasi prasčiau nei vietos investuotojams“, – sakė jis.

Ir būtent tam ir reikalingos M. Tu paslaugos. „Visi nori atvykti į Australiją. Kinams tai yra geidžiamiausia vieta“, – pabrėžė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)