Taip pat visuomenei pristatytas daryklos rekonstrukcijos projektas – sovietinės architektūros administracinį pastatą pakeisiantis istorinį paveldą ir modernų industrinį stilių sujungsiantis statinys.

„Tai šiuolaikinis, industrinis statinys, tobulai derantis prie Klaipėdos veido ir mūsų norų“, – ceremonijos metu sakė „Švyturio-Utenos alaus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas, kartu su uostamiesčio meru Vytautu Grubliausku simboliškai į žemę įkasęs alaus statinę – KEG’ą – su palinkėjimu ateities kartoms.

Iškilmingoje ceremonijoje taip pat dalyvavo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė, Klaipėdos savivaldybės atstovai, architektai, kiti svečiai.

„Šiandien atverčiame naują puslapį craft alaus kultūros istorijoje. Daryklos rekonstrukcija – mums vienas reikšmingiausių projektų, kuriuo siekiame visos Lietuvos alaus kultūrą pakelti į naują lygį“, – kalbėjo R. Viršilas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pažymėjo, kad rekonstruota darykla neabejotinai taps nauju, šiuolaikišku Klaipėdos akcentu, darniai įsiliejančiu į senojo miesto peizažą.

„Švyturio“ alaus darykla – viena seniausiai veikiančių pramonės įmonių Klaipėdoje. Jau daugiau kaip du šimtmečius uostamiestį ir „Švyturį“ sieja glaudus bendradarbiavimas. O pačiame uostamiesčio centre esančios daryklos rekonstrukcija – tai dar vienas Klaipėdos aludarių indėlis miestui“, – sakė V. Grubliauskas.

Pasak pranešimo, renginio metu visuomenė galėjo susipažinti su daryklos rekonstrukcijos projektu. Išskirtiniai naujo pastato bruožai – simbolinis švyturys, aukšti arkiniai langai ir raudonos plytos – mena istorinį ir architektūrinį uostamiesčio paveldą.

Naujosios craft alaus linijos pastatui buvo iškelti aukšti tikslai – nenukrypti nuo senamiesčio architektūros ir istorinio paveldo. Tam reikėjo atlikti daug išsamių tyrimų: istorinių-urbanistinių, archeologinių ir geologinių. Atlikti tyrimai leido suprojektuoti statinį, interpretuojantį XIX-XX a. pradžios pramoninės paskirties pastatus. Pastato projektinių pasiūlymų autorė – architektė Vida Mureikienė.

Architektai pažymi, kad projektas išsiskiria pagrindiniais šio laikmečio pramoniniams pastatams būdingais akcentais – Klaipėdos „plytų stiliumi“ arba materialstil (rundbogenstil) stilių elementais. Raudonos plytos ir aukšti arkiniai langai – fasado elementai, modernų pastatą natūraliai integruojantys į Klaipėdos senamiestį.

Siekiant daryklos teritorijos užstatymą padaryti artimesnį senamiesčiui būdingam užstatymui, pastatas suskaidytas į tris atskirus nedidelius tūrius. O istoriškai reikšminga pastato vieta – Kūlių Vartų ir Bangų gatvių sankryža – pabrėžiama kompozicinėmis priemonėmis – čia suprojektuotas aukščiausias pastato tūris.

Planuojama, kad pastatas užims 2500 kv. m. plotą. Trijose pastato dalyse įsikurs moderni gamybinė craft alaus linija, kuri bus atvira lankytojams ir joje bus galima gyvai stebėti visą alaus gamybos procesą, sandėlys ir komercinė erdvė, kurioje bus parduotuvė, restoranas, konferencijų ir degustacinės salės. Restorano grindys numatytos stiklinės, atversiančios vaizdą į statinių saugojimo patalpą. Pramoninį jausmą kurs atviros edvės ir dominuojančios aukštos lubos.

Išskirtinis pastato elementas – kampe suprojektuotas bokštas su švyturiu. Daryklos lankytojai galės į jį pakilti liftu arba laiptais ir iš apžvalgos aikštelės apžvelgti Klaipėdos senamiesčio panoramą.

Tiek pastato architektūriniai sprendimai, tiek suplanuotos atviros erdvės edukacijai ir prisilietimui prie alaus gamybos proceso, neabejojama, taps moderniu uostamiesčio svečių traukos centru.

„Rekonstruota moderni „Švyturio“ darykla atgaivins visą Klaipėdos senamiestį ir taps nauju traukos centru. Klaipėda visada turėjo, kuo patraukti turistus ir ką parodyti, tačiau čia stigo šiuolaikinio traukos centro. Rekonstruota „Švyturio“ darykla su moderniu, tačiau kartu ir uostamiesčio istoriją menančiu pastatu, abejingų nepaliks“, – pranešime spaudai sako Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Į „Švyturio“ daryklos rekonstrukciją numatyta investuoti iki 7 mln. Eur. Pirmąjį alų naujoje linijoje planuojama išvirti dar šių metų rudenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)