Nuo šiol ekspertas, siekdamas registruoti sertifikatą, agentūrai turės pateikti papildomus dokumentus: pastato duomenų būklės lapo kopiją, kadastro bylos arba pastato projekto kopiją, sandarumo bandymo protokolo kopiją, šilumą izoliuojančių atitvarų šiluminių varžų skaičiavimus.

Taip pat bus prašoma pridėti visų fasadų, šildymo, vėsinimo bei vėdinimo įrangos fotofiksacijas. Iki šiol visų šių dokumentų pateikti nebuvo privaloma, kol jų nepaprašydavo SSVA.

Aidas Vaičiulis, SSVA direktorius, teigia, kad pokyčiais tikimasi sumažinti atskirtį tarp realios pastato kokybės bei informacijos, nurodomos jo energinio naudingumo sertifikate.

Nuo SSVA veiklos pradžios 2022 m. gegužę po gautų skundų arba atsitiktinių patikrinimų daugiau nei 800 sertifikatų buvo grąžinti koreguoti dėl nustatytų netikslumų.

„Manau, kad visi ekspertai, iki šiol atsakingai sertifikavę pastatus, naująja tvarka džiaugsis, o tie, kurie pastatų energinio naudingumo sertifikatus ruošė net nevykdavę į objektus, pasitemps ir jų kokybę vertins realiai. Didžiausią naudą pajus pirkėjas, nes žinos, kad tikrai perka tokios kokybės pastatą, koks yra nurodytas sertifikate“, – sako A. Vaičiulis.

Anot SSVA direktoriaus, tai vienas pirmųjų žingsnių, siekiant užtikrinti, kad deklaruojama pastato kokybė atitiktų jo realią energinę klasę, tačiau ne paskutinis.

„Nesiekiame bausti, siekiame atitikties – būtent prašomi dokumentai leis įvertinti, ar registravimui teikiami kokybiškai paruošti pastatų energinio naudingumo sertifikatai. Įtarimus sukėlusius sertifikatus galėsime lengviau įvertinti, o prireikus, SSVA specialistai patikrinimus atliktų nuvykę į objektą“, – pabrėžia jis.

Nauji reikalavimai įsigalioja nuo šių metų gegužės 1 d., pasibaigus vieno mėnesio pereinamajam laikotarpiui.

„Nuo balandžio 1 d. suteikiame vieną mėnesį, per kurį ekspertai galės bandyti naująją sistemą. Vėliau be minėtų dokumentų pateikti pastatų energinio naudingumo sertifikatų sistema neleis“, – pabrėžia A. Vaičiulis.

Nuo 2022 m. gegužės iš viso registruota per 26 tūkst. pastatų energinio naudingumo sertifikatų. Iki 2023 m. sausio 1 d. SSVA atliko 51 išsamų pastatų energinio naudingumo sertifikatų tikrinimą vykstant į objektus. Dar 4644 A++, A+ ir A klasės sertifikatai buvo patikrinti į objektus nevykstant. Įvedus naują tvarką, situacija keisis.

Daugeliu atvejų ekspertai buvo įspėti apie klaidas dar neįregistravus sertifikatų, todėl klaidų taisymas ankstyvojoje stadijoje buvo atliktas minimaliomis sąnaudomis, o užsakovams tai leido užtikrinti statinių kokybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją