Statybinės medžiagos brangsta kartais ir tampa neprognozuojamos, skelbia LNK žinios. Statybininkų asociacijos duomenimis, nuo 2020 m. lapkričio iki 2021 m. lapkričio medžiagos pabrango 45 proc.

„Statybinės medžiagos šiandien fiksuoja aukščiausią savo rodiklį“, – teigia Statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas.

Pasak statybinių medžiagų prekiautojų, brango viskas.

„Labiausiai polisterolas – beveik dvigubai. Dar kas labai brango – plastikas, t. y. visos plėvelės, kanalizacijos vidaus ir lauko vamzdžiai ir metalai“, – vardija „Dauniškio prekybos“ direktoriaus pavaduotojas Dalius Širvys.

Prošvaisčių statybininkams mažai ir šiemet.

„Energetiniai resursai brangsta, didelė tikimybė, kad ir šiemet matysime ne tokį šuoliuojantį kainų augimą, bet vektoriaus kreivė žiūrės į viršų. Galvoju, kad statybinių medžiagų kainos gali pabrangti 10-20 proc.“, – prognozuoja D. Gedvilas.

Anot prekiautojų, žinodami, kad kitąmet statybinės medžiagos dar brangs kai kurie jomis apsirūpina jau dabar. Dalis medžiagų greitai išgaruoja iš lentynų.

„Kai kurių prekių dar yra, bet pagrindinių nėra. Nei blokų, nei vatų, polisterolo. Eilės“, – sako D. Širvys.

Kainų pasiutpolkė atsiliepia ir pavieniams statybininkams bei rangovams. Pastarieji sako, kad medžiagos ne tik pabrango, bet ir išsitempė pristatymo laikas.

„Netgi labai pabrangusių medžiagų kartais nesulaukiame. Išeina taip, kad darbai ir terminai suplanuoti, o medžiagos nevažiuoja“, – pažymi „Eikos statyba“ vadovas Almantas Čebanauskas.

Suglumę visi, rangovai nebegali pasakyti tikslios statybų kainos. Investuotojai delsia ir pasirašo mažiau kontraktų. Prekybininkai ir užsakovai nuolat sulaukia prašymų kompensuoti pabrangusias medžiagas.

„Rizika dalintis ir į sutartį įtraukti punktus, kad pavyzdžiui, jeigu kainos padidėja tiek procentų, tokį procentą ir padidinti kainą. Kito kelio nėra rizikoms suvaldyti. Arba turi būti pirminė fiksuota kaina su kažkokiu „buferiu“ suvaldyti toms rizikoms, arba indeksacija“, – pažymi A. Čebanauskas.

„Žinoma, kad derasi, visada. Ar brangsta ar ne, derybos intensyvios visada. Kasdienė duona tokia. Kad ir sutari kainą, jie vis tiek po savaitės ar mėnesio klausia: o gal?“, – teigia „Dauniškio prekybos“ atstovas.

Kas penktai statybų bendrovei pavyksta sutarti, kad užsakovas kompensuos pabrangusias medžiagas. Kitoms tenka skaičiuoti nuostolius.

„Medžiagų pabrangimas mums kainavo 700 tūkst. eurų. Tokia kaina“, – skaičiuoja „Eikos statyba“ vadovas.

Kad dėl nuostolių statybos apskritai nesustotų, Viešųjų pirkimų tarnyba ruošia sutartį, kurią galėtų naudoti visi.

„Jeigu pasikeitė daugiau kaip 5 proc. statybų medžiagų kaina, rangovas įgyja teisę prašyti kompensacijos, ir ginčai neturėtų kilti, kadangi tai bus numatyta sutartyje“, – nurodo D. Gedvilas.

Maža to, statybas stabdo ir darbuotojų trūkumas. Dėl to kai kurioms bendrovės tenka rinktis, ką statyti, o ko ne.

„Ieškome ir savarankiškai, ir dirbame su keliomis agentūromis, kurios ieško darbuotojų. Tai ir Baltarusijoje, Ukrainoje, Kazachstane, Uzbekijoje. Netgi tokiose egzotiškose šalyse. Metų pabaigoje net ir toms įmonėms sunkiai sekasi rasti darbuotojų“, – pastebi A. Čebanauskas.

Statistikos departamentas skelbia, kad bendrai statybos per metus pabrango 10 proc. Tai didžiausias skaičius per pastaruosius penkerius metus.