Skundžiasi smarve ir kaltina savivaliavimu

Vilnietė Meilė į bendrabučio tipo daugiabutį Antakalnyje atsikraustė prieš kelerius metus, tačiau moteris bendromis erdvėmis nesinaudoja – turi savo. Iki šiol gyvenusi ramiai, buvusi medikė sako, kad atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje.

„Viskas buvo užpilta čia. Iš trečio aukšto name buvo potvynis“, – pasakojo ji.

Name, anot moters, vyksta savavališki darbai – neteisėtai tiesiami vamzdžiai ir, negana to, darbai atliekami nekokybiškai, o dėl to dažnai įvyksta avarijos.

„Vyksta čia labai grubus savivaliavimas. Kaimynai nesutinka ir prieštarauja, o mes reikalaujame, kad tas vamzdis būtų pašalintas“, – teigė ji.

LNK žinioms moteris aprodė, kokia situacija vyrauja skirtinguose daugiabučio aukštuose.

„Žmogui prie durų pastatė, net nepaklausė. Ketvirtame aukšte viskas permirkę yra, o čia dabar jau griūva gabalais. Galėjo vamzdį jungti penktame aukšte į bendrą tualetą, o ne gadinti visus aukštus, pragręžti ir užpilti dabar visus aukštus su kanalizacija. Visos sienos persisunkę“, – pasakojo Meilė.

Skirtinguose aukštuose – ir daugiau pasipiktinusių gyventojų.

„Nebegaliu, mane visą purto. Aš sakau, kad negalima, o jie mane siunčia ant trijų raidžių“, – pasakojo viena jų.

„Kitų nervų sąskaita darosi. Aš jau pusę metų čia iš proto kraustausi. Daužė sienas, televizorius vos nenukrito“, – teigė kita.

Tiesa, gyventojus purto ne tik tariamo savivaliavimo.

„Pirmoje eilėje – smarvė. Aš su bronchų astma ir visa ta smarve kiekvieną rytą kvėpuoju. Tik visi atsikelia – ir pradeda eiti kvapas. Baisu“, – teigė moteris.

Anot moterų, name – betvarkė, o būtų savininkai tiesiog nesirodo.

„Kam aš galiu pretenzijas reikšti? Tie vaikai, kurie dabar nuomojasi, jie tai yra nekalti. Tie patys vaikai sako, kad žiaukčioja“, – teigė viena jų.

Baisios gyvenimo sąlygos – dar ne baisiausia dalis

Smarvė ir drėkstančios sienos – tik viena istorijos dalis. Daugiabučio gyventoja Meilė teigė patyrusi ir smurtą, kai darbai jau buvo prasidėję.

„Uždėjo čia kėdes, aš bandžiau patraukti tas kėdes nuo durų, nes man užstatė išėjimą, o man trenkė su kumščiu per rankas, stūmė prie sienos. Tada dar koronos infekcija buvo, tai jis man burna prikišo prie mano veido ir pradėjo alsuoti, kad aš išsigąsčiau labai“, – pasakojo ji.

Moteris sako, kad kreipėsi ir į policiją, tačiau tinkamos pagalbos ji nesulaukė.

„Sako: „aš pas tave į namus galiu ateiti bet kada“. Matote, jis dirba policijos departamente“, – teigė ji.

Ar moteris kreipėsi dėl galimo smurto, kiek kartų ir ar buvo pradėti tyrimai – LNK žinios pasiteiravo pačios policijos.

„Teikti informacijos apie privačius asmenis tretiesiems asmenims neturime teisės. Informacija apie tyrimus, jų eigą, vykdomus procesinius veiksmus gali būti teikiama tik byloje suinteresuotiems asmenims ar jų teisėtiems atstovams“, – buvo teigiama Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atsakyme.

Moteris sako, kad pagalbos nesulaukė ir dėl vamzdžio, o, negana to, dar ir pati gavo baudą.

„Dabar kas mėnesį eina beveik 400 eurų nuo vasario mėnesio“, – teigė Meilė.

Kieno tiesa – neaišku

Situaciją pakomentavo ir savivaldybės būsto administravimo poskyrio patarėjas Marius Brigmanas.

„Kalbant apie pačių tų inžinerinių sistemų įrengimą, tų tinklų įrengimą – pažeidimų nenustatėme“, – teigė jis.

O štai „Mano būsto“ atstovas Paulius Ugianskis atvirai stojo į gyventojų kaltinamųjų pusę.

„Labai gaila, kad dėl vienos gyventojos piktybinių veiksmų ar veiksmų iš nežinojimo kenčia visa namo bendruomenė“, – teigė jis.

Paulius Ugianskis

Anot pašnekovo, besiskundžianti gyventoja – ir pati nesėdėjo rankų sudėjusi.

„Savavališkai žmogus paėmė ir nupjovė dalį vamzdžio. Kiti žmonės nebegalėjo naudotis klozetu, pradėjo veržtis fekalijos, užliejo patalpas, žmonės patyrė nuostolių“, – teigė P. Ugianskis.

Pasak M. Brigmano, buvo atlikta ir darbų kokybės patikra.

„Dar visai neseniai, lapkričio 8 dieną, mūsų specialistas tikrino tas patalpas. Yra ten požymių pratekėjimų iš nuotekų vamzdynų, tai yra pateikti įpareigojimai pastato administratoriui patikrinti, nustatyti ir pašalinti tuos pratekėjimus“, – teigė jis.

Visą reportažą rasite LNK portale: