Pirmadienį žurnalo „Valstybė“ konferencijoje „Investicijos LT“ pranešimą skaitęs nekilnojamojo turto(NT) konsultacijų bendrovės „NEWSEC/Re&Solution" įkūrėjas Ričardas Čepas buvo atsargus prognozuodamas ir patarė analizuoti situaciją.

„Brokeriai visada sako, kad butai brangs. Yra toks tarsi priežodis, taigi pažiūrėkime į faktus. Dabar Vilniuje statomi 4434 butai, iš jų 53 proc. yra neparduoti. Galite įsivertinti, kur jums reikėtų palaukti ir kur pirkti. Ar rinka yra pajėgi įsisavinti tiek butų, turbūt išvadas galite daryti kiekvienas sau. (...) Jeigu pažiūrėtume į tokius rajonus kaip Žvėrynas ar Užupis, klausimas, ar dabar man pirkti, ar dar palaukti?“ - susirinkusiems kalbėjo jis.

NT specialistas pripažino, kad kai kurie dalykai jam kelia nerimą.

„Kas pasikeitė Lietuvos ekonomikos fundamentuose, ar mes iš tikrųjų pradėjome daugiau uždirbti, ar ekonomika taip greitai atsistatinėja, ar tiesiog buvo labai įtempta spyruoklė, kai trejus-ketverius metus niekas nevyko ir dėl to viskas pasipylė, vėl kranai Vilniuje dainuoja? Man tai šiek tiek kelia nerimą. Manau, kad priimant sprendimus dėl investicijų reikėtų pasverti, nesvarbu, kad pinigai yra pigūs. Šiandien 1000-2000 Lt įmoka per mėnesį vieną gražią dieną, nesvarbu, kada pasikeis palūkanos, net nepastebėjus taps 4 tūkst. Lt“, - tvirtino R. Čepas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pigūs kapitalo kaštai (mažos palūkanos - DELFI) didina norą investuoti, bet didina ir ateities pasiūlą.

„Jeigu norite investuoti į NT, tuomet patarčiau tai daryti protingai ir nesivadovauti emocijomis. Nors visi sako, kad NT yra labai neemocingas pirkinys, bet kiek mano patirtis rodo, tai dažniausiai yra emocingas pirkinys. Nekilnojamasis turtas yra lūkesčiai, o ne faktas. Faktai jau būna po to, lūkesčiai sukelia kainų judėjimą į vieną ar kitą pusę. Kaip pasireiškia emocija? Kažkas nusiperka būstą brangiau nei rinkoje, toks pavyzdys buvo Druskininkuose, kai brangiau pardavus vieną butą, staiga pakilo visų butų kainos. Tiesiog reikia protingai pagalvoti“, - kalbėjo pranešėjas.

Todėl specialistas tvirtino palaikąs bankų reguliavimą.

„Žmonės pirmąjį būstą perka emociškai. Pavyzdžiui, gaunu 5 tūkst. Lt atlyginimą ir galiu leisti sau 3 tūkst. Lt įmokas per mėnesį. Toks amerikietiškas variantas, kai vairuoju brangią mašiną, bet maitinuosi greitojo maisto restoranuose. Reguliavimas padeda suvaldyti spekuliacijas. Juk puikiai matome Ukmergės gatvėje pristatyta daug gražių namų, ten žmonės nusipirko butus šios dienos Žvėryno kainomis. Va, Jums ir emociniai pirkiniai. Tai bankas gali šiek tiek sureguliuoti“, - tvirtino R. Čepas.

Kartu jis patarė pasvarstyti, ar verta į NT investuoti vienam.

„Manęs dažnai klausia, kaip investuoti – vienam ar su kažkuo? Jeigu investuojate į NT, tai nėra pasyvi investicija, kad ji duotų grąžą, reikia įdėti darbo. Jeigu turite laiko ir noro, tuomet viskas bus gerai. Jeigu laiko neturite, bet turite pinigų, patarčiau investuoti su grupe, tuomet galima nupirkti kažką didesnio. Pavyzdžiui, vienas nusipirkęs butą gausite 3-4 proc. grąžą, o su grupe įsigiję didesnį objektą, gautumėte didesnę grąžą“, - teigė R. Čepas.

Po pranešimo vykusioje diskusijoje investicinės bankininkystės konsultacijų bendrovės „Evernord“ partnerė Jolanta Jurga atkreipė dėmesį, kad NT rinkai Lietuvoje įtakos padarys ir Lietuvos banko sprendimas griežtinti Atsakingojo skolinimosi nuostatus.

„Nors paskolų palūkanos šiandien yra labai žemos, tačiau situacija pasikeis, kai liepą bankai sugriežtins paskolas. Tada sutrumpės paskolos laikotarpis ir bankai vertins tai, kad ateityje palūkanos kils ir kiek klientas bus pajėgus apmokėti augančias palūkanas“, - kalbėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)