„Šitoje vietoje įvedama sankcija ne dėl to, kad ten blogai aš kažką darau, o priimamas sprendimas mane bausti, kadangi aš negaliu, sakysime, dalyvauti modernizacijoj, nes neturiu pinigų, nesu užtikrintas gyvenime. Tai yra bauda. Mes kalbėjome apie kitą variantą – jeigu socialiai remtinam žmogui valstybė apmoka visas išlaidas už modernizaciją, jam nereikia nieko daryti, tai šioje vietoje mes sakome, kad neturi būti jo balsas svarbus, tai yra jis nebalsuoja už sprendimo priėmimą. O nuimti ten 50 proc. (kompensacijos už šildymą – red.) ar ne, tai tiktai galima visiem nuimti kompensaciją kaip nepagrįstą mokėjimą, ką padarė čekai, slovakai ar lenkai, tačiau negalime žmogaus bausti vien tik už tai, kad jis dar neapsisprendęs“, – Žinių radijui sakė J. Antanaitis.

Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos tarybos pirmininkas Vytautas Turonis teigė, kad kompensacijos už šildymą apskritai nėra socialiai teisingos, todėl jas reikėtų keisti.

Juozas Antanaitis
„Jeigu mes skatiname taupyti vaistams, maistui, bet neskatiname taupyti šilumai, tai mes nebūsime turtingi. Mes turime visur taupyti, mes turime taupyti ir šilumai. O tokia kompensavimo schema, kokia yra dabar, pataisys ją ten, atidės, dar kažką... Jinai vis tiek yra ydinga, jinai neskatina taupyti. Todėl aš sakau: reikia panaikinti kompensacijas už šildymą, padaryti kitokias socialines kompensacijas, socialinę paramą, ir tada mes būsime socialiai teisingi visiems visuomenės nariams“, – sakė V. Turonis.

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktą projektą numatoma atsisakiusiems renovuoti savo namą gyventojams atimti kompensacijas už šildymą trejiems metams. Pirmąjį šildymo sezoną jiems būtų atimta 50 proc. kompensacijos dydžio, o antrąjį – parama išvis nebūtų teikiama.

Visą laidos „Aktualusis interviu“ įrašą galite rasti čia.