Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis prognozavo, kad pataisos iš esmės palengvins ir 2-4 metais sutrumpins teritorijų projektavimą, sutaupys investuotojų lėšų.
"Prižadu, kad jeigu pamatysime, kad kažkas neveikia, koreguosime", - sakė ministras.
Konservatorius Kazys Starkevičius teigė, kad pataisos supaprastins individualias statybas kaimo teritorijoje.
Tuo tarpu parlamentinio Aplinkos apsaugos komiteto narė Aurelija Stancikienė naują teritorijų planavimo tvarką pavadino "korupciniu įstatymu".

„Nenumatėme, kad kultūros paveldo tvarkymo planai būtų įtraukti į savivaldybės bendrąjį planą", - teigė parlamentarė.
Pataisos numato, kad gyventojams nebereikės finansuoti teritorijų planavimo dokumentų rengimo - detaliuosius planus turėtų rengti savivaldybės.

Seimas taip pat nustatė supaprastintą žemės paskirties keitimo tvarką bei visas teritorijų planavimo procedūras leido perkelti į elektroninę erdvę, kur bus galima pasižiūrėti, kas statoma, planuojama, matyti visas derinimo stadijas ir teikti pasiūlymus.

Dar viena naujovė - prieš savivaldybės administracijos direktoriui priimant sprendimą rengti teritorijų planavimo dokumentą, viešojoje erdvėje bus skelbimas apie tokius planus.

Nuo šiol detaliuosius planus galės rengti tik architektai. Dabar tai gali daryti ir inžinieriai.

Pataisos taip pat numato, kad norintiems statyti savo sklype, ateityje pakaktų parengti statybos projektą ir gauti statybos leidimą. Taip pat paprasčiau būtų pasikeisti žemės naudojimo paskirtį, pertvarkyti sklypų ribas. Atsisakoma detaliojo plano rengimo, o mažiausia planuojama teritorija būtų kvartalas.

Siekiant sumažinti rengiamų detaliųjų planų skaičių,  jie bus rengiami bendruosiuose planuose nustatytose urbanizuotose ir urbanizuojamose teritorijose, kai numatoma teritorijos plėtra.

Jeigu rengiant savivaldybės dalies bendrąjį planą bus atliktas strateginis pasekmių aplinkai vertinimas (SPAV), rengiant detalųjį planą toje savivaldybės dalyje, kuriai SPAV jau bus buvęs atliktas, pakartotinio SPAV nereikės, jeigu nebus suplanuotas joks kitas poveikis aplinkai, išskyrus pirmiau įvertintą SPAV.  

Seimas nesutiko, kad gyventojai ir įmonės galėtų susipažinti su teritorijų planavimo tikslais ar koncepcijomis. Tokią pataisą siūlė A. Stancikienė. Seimas tik nustatė, kad toks susipažinimas būtų jau su parengtais teritorijų planavimo dokumentais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)