Išskirtinis objektas domino tiek pavienius asmenis, tiek verslininkus, ieškančius patalpų savo veiklai, tiek vystytojus, ketinusius pastatą pritaikyti gyvenamajai paskirčiai. Pradinė šio 295 kv. m ploto, dviejų aukštų su mansarda, plytų mūro administracinio pastato su 0,0293 ha ploto sklypo dalimi kaina buvo 220 495 eurų.

„Tai buvo išskirtinis objektas, sulaukęs labai didelio susidomėjimo aukcione. Iš viso jame varžėsi 16 dalyvių, o kaina nuo pradinės padidėjo net 161,5 tūkst. eurų. Aukcione gautos lėšos bus skirtos Klaipėdos policijos komisariato atnaujinimo projekto kaštams padengti“, – sako Turto banko Pardavimų departamento direktorė Guoda Gurauskaitė.

XIX a. pabaigoje šis pastatas priklausė pasiturinčiai Kauno žydų Zilbernikų šeimai, per kurią ir pateko į pasaulio istoriją.

Jauniausioji iš aštuonių Zilbernikų atžalų – Klara Zilbernik buvo esperanto kalbos kūrėjo Liudviko Lazario Zamenhofo žmona. Pirmojo apsilankymo Kaune metu, jis papasakojo Klaros tėvui Aleksandrui apie savo idėją sukurti tarptautinę kalbą ir gavo solidžią paramą pirmosios esperanto kalbos knygos Unua Libro leidimui. Manoma, kad L. Zamenhofas uošvių name apsistodavo 1887–1890 m. Gatvė, kurioje stovi šis namas, 1926 m. pavadinta esperanto kalbos kūrėjo garbei. Pastatas pripažintas kultūros paveldo vertybe.

Pastatas Kaune. Turto banko nuotr.

Ketvirtadienį įvykusiame aukcione parduotos ir tame pačiame kieme, kito – L. Zamenhofo g. 5A adresu – pažymėto pastato pusrūsyje, esančios beveik 95 kv. m ploto negyvenamos patalpos su 0,0073 ha ploto sklypo dalimi. Šiame aukcione buvo vienas dalyvis, kuris jį laimėjo pasiūlęs pradinę kainą – 125 165 eurus.

Statinys, kuriame yra parduotos patalpos, savo istoriją skaičiuoja net nuo XVI a. Šiuo metu patalpos suremontuotos ir pritaikytos verslo poreikiams. Patalpos yra išnuomotos iki 2023 m. sausio 14 d., tačiau naujasis patalpų savininkas turės teisę vienašališkai nutraukti nuomos sutartį raštu įspėjęs nuomininką ne mažiau kaip prieš 30 kalendorinių dienų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją