„Didžiausią augimą – net 129 proc., lyginant su praėjusiais metais, matome ekonominės klasės segmente”, – teigia bendrovės „Eika” rinkos analitikas Tomas Žiaugra.

Preliminariais Registrų centro duomenimis, per pirmus tris šių metų mėnesius Vilniuje sudaryta 1600 būsto pardavimo sandorių, t. y. 5 proc. mažiau nei ankstesnį ketvirtį ir 19 proc. daugiau nei pirmąjį 2012 metų ketvirtį.

„Naujų butų pardavimai Vilniuje auga kur kas sparčiau nei senos statybos butų. Spartesni augimo tempai rodo, jog keičiasi pirkėjų požiūris į gyvenimo kokybę. Buto šildymo kaštai tampa vienu iš svarbiausių būsto pasirinkimo kriterijų, todėl vis daugiau pirkėjų renkasi ekonomiškus naujos statybos butus. Vilniečiai aktyviau perka butus ir dėl itin mažų palūkanų normų. Taip pat į rinką grįžta ir investuotojai, kuriems nekilnojamasis turtas atrodo patrauklesnė investicija nei indėlis banke ar kitos alternatyvos“, - skaičius komentuoja T. Žiaugra.

Per pirmus tris metų mėnesius populiariausi rajonai buvo Pilaitė ir Pašilaičiai, kur dominuoja pigesnis būstas, tačiau didelis pirkėjų aktyvumas buvo ir Antakalnyje, kur vidutinė būsto kaina už kvadratinį metrą yra gerokai didesnė.

Fiksuoja kainos augimą

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovė „Ober-Haus“ po metų pertraukos vėl fiksuoja teigiamus būsto kainų pokyčius Lietuvos sostinėje. Per pirmus tris šių metų mėnesius butų kainos Vilniuje ūgtelėjo 0,5 proc., o vidutinė buto kaina išaugo iki 4112 Lt/kv. m .

Anot bendrovės, kainos kilo visuose segmentuose: naujos ir senos statybos butuose gyvenamuosiuose ir prestižiniuose rajonuose bei centrinėje miesto dalyje. Tuo tarpu kiti Lietuvos didmiesčiai ir toliau nerodo atsigavimo požymių, o kainų kreivė lengvai juda žemyn. „Ober-Haus“ duomenimis, per tą patį laikotarpį Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje kainos sumažėjo atitinkamai 0,6 proc., 0,1 proc. ir 1,3 proc. Šiauliuose pokyčių nebuvo stebima.

Bendras butų kainų lygis Kaune ir Klaipėdoje išlieka labai panašus, atitinkamai 3255 Lt/kv. m ir 3307 Lt/ kv. m . Šiauliuose vidutinė buto kaina siekia 1887 Lt/kv. m , Panevėžyje - 1778 Lt/kv. m .

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)