Duomenys parodė, kad rinka nėra stagnuojanti

Nors situacija, kurią nekilnojamojo turto rinkoje matome šiandien, džiugina, vis dėlto, Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovo Mindaugo Statulevičiaus teigimu, nekilnojamojo turto rinkos duomenys retai kada vertinami pagal vieno mėnesio dinamiką, tad kalbėti apie visišką atsigavimą – dar per anksti.

„Visą laiką esame pratę stebėti bent ketvirčio, kartais ir ilgesnio laikotarpio duomenis, kad pastebėti tas tendencijas. Spalio mėnesis nuteikė pozityviai, nes mes matome aktyvesnius pardavimus, ypač regionuose – Kaunas, Klaipėda, ne vien Vilniaus rinka yra aktyvi“, – teigė jis.

Anot pašnekovo, tam tikrų atsigavimo ženklų atsiradimą tuose regionuose lėmė būtent tai, kad juose atsirado pakankamai pasiūlos.

„Kalbant apie Klaipėdą, ten ilgai nebuvo pasiūlos, o dabar atsirado drąsių vystytojų, kurie ten siūlo naujus, kokybiškus būstus ir, natūralu, rinka reaguoja, atsigauna ir pirkimas yra aktyvesnis. Tas pats ir Vilniuje – Vilniuje pasiūloje atsirado naujų projektų, naujų projektų etapų, kurie vystomi etapais, taigi tai irgi pasimatė rezervacijose“, – teigė Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas.

Mindaugas Statulevičius

Tiesa, jo teigimu, svarbu suprasti vieną dalyką.

„Kol kas tai, ką mes matome – šitie duomenys yra rezervacijų duomenys, norėčiau priminti. Jie dar nėra baigtiniai sandoriai. Baigtinius sandorius mes pamatysime, matyt, metų bėgyje, kai Registrų centras juos patvirtins, bet, iš principo, matome, kad rinka nėra stagnuojanti. Yra susitarimų, yra pardavimų, o sutarčių atšaukimų tikrai, sąlyginai, yra nedaug“, – aiškino M. Statulevičius.

Įperkamumas turėtų augti

Vėl pradedama kalbėti apie tai, kad ECB nustatomos palūkanų normos jau pavasarį, o gal šiek tiek vėliau, galėtų būti mažinamos. Pasak M. Statulevičiaus, tai galėtų būti neabejotinas poslinkis nekilnojamojo turto rinkai, į kurį sureaguotų patys pirkėjai.

„Pirma teigiama žinutė yra tai, kad pastarojo ECB posėdžio metu nebuvo pakeltos palūkanos. Tai jau yra labai stiprus signalas rinkoms, verslui, kuris naudoja tą kapitalą iš kredito įstaigų projektų vystymui, tiek žmonėms, kurie skolinasi. Tai jau yra signalas, kad yra tam tikras stabilumas.

Jis, turbūt, dabar užsitęs kažkurį laiką, pusmetį ar kiek, iki to tikėtino ir visų labai laukiamo mažėjimo. Turbūt nei vienas iš analitikų negali pasakyti, kada pradės mažėti Euriboras, bet akivaizdu, kad pirkėjai to laukia ir, manau, dabar to potencialo, galimybių susitarti su savo banku ar aplankyti kelis bankus – bus daugiau“, – teigė jis.

Anot pašnekovo, tikėtina, kad pinigų kaina nedidės ir dėl to, kad atlyginimai auga ir, galimai, augs toliau.

„Tai reiškia, kad tas įperkamumas turėtų didėti ir gerėti, nes, priminsiu, būsto įperkamumas dabar yra 13 metų žemumose“, – teigė M. Statulevičius.

Tiesa, kai kurie nekilnojamojo turto vystytojai pranešė stabdantys ar atidedantys kai kurių projektų plėtojimą, kas, vėlgi, kelia riziką pasiūlos mažėjimui. Vis dėlto, M. Statulevičiaus teigimu, tokia situacija – natūrali.

„Plėtotojai veikia atsakingai ir tie, kurie turi didesnį portfelį pasiūloje – jie neskuba labai jo pildyti, matydami dabartinį rinkos aktyvumą, kuris, kalbant apie Vilnių, yra pusė to, kas buvo įprasta iki Kovido. Sakydavome, kad Vilniuje yra išsirenkama apie 400-450 butų per mėnesį. Dabar turime iki 200 – tai reiškia, kad pusė rinkos, taigi – negali taip didinti pasiūlos, kadangi verslas turi veikti efektyviai ir pelningai, nes statybos ir nekilnojamojo turto verslas yra ilgalaikis“, – aiškino jis.

Pasak pašnekovo, kai tik paklausa signalizuos apie atsigavimą, kas, tikėtina, atsitiks žiemos antroje pusėje ar pavasarį, sustabdyti projektai vėl išvys dienos šviesą.

Nuolaidos vietoje kainų mažinimo

Vis dažniau matome antraštes, skelbiančias, kad dauguma NT pardavimų vykdomi su tam tikromis nuolaidomis ar dovanomis, tačiau pačių būsto kainų – leisti niekas neskuba. Vis dėlto, M. Statulevičiaus manymu, galima teigti, kad rinka šiuo metu tebeišlieka pirkėjo rankose.

„Jie turi derybines galias derėtis, prašyti geresnių sąlygų. Jeigu tai nebus finansinės sąlygos ar nuolaidos, tai bent jau tam tikri pasiūlymai – ar papildomas buto įrengimas, ar parkavimo vieta, ar dar kažkas, priklausomai nuo turto vietos, vertės ir nuo vystytojo noro, ir galimybių tas nuolaidas taikyti“, – pasakojo jis.

Tiesa, anot pašnekovo, artimiausiu metu – tai gali keistis.

„Įperkamumas turėtų pamažu atsigauti, galimybės įpirkti būstą bus geresnės ir, esant tokiai gana sėkliai pasiūlai, natūralu, kad spaudimas kainų tam tikrai dinamikai gali būti didesnis. Tada derėtis jau bus gerokai sunkiau“, – tikino M. Statulevičius.

Visą reportažą rasite LNK portale: