„Homanit Lietuva“ pernai gruodį pranešė, jog pradeda pirmąjį būsimos apie 175 mln. eurų vertės gamyklos etapą – tyrimų centro, sandėlio bei administracinio pastato statybą ir į ją investuos apie 12 mln. eurų.

Pasak kelių šimtų Pagirių bendruomenės narių parašus prieš gamyklos statybas surinkusios Alos Kasiulynės, prisidengiant sandėlių ir administracinio pastato statybomis, kurioms nereikia poveikio aplinkai vertinimo (PAV), teritorijoje jau vyksta ir pagrindinio gamyklos pastato statybos, nors pastarajam nei PAV, nei statybų leidimas nėra gautas.

„Dabar, kai pradėjo kilti poliai, liejami pamatai įrangai, akivaizdžiai matosi, kad jie stato ne tik administracinius pastatus ir sandėlius, bet jie stato ir pačią gamyklą. PAV nėra praeitas, statybos leidimų gamyklai nėra, o įžūliai statoma“, – BNS teigė A. Kasiulynė.

„Matome, kokiai įrangai yra liejamos konstrukcijos, pavyzdžiui, gamykloje turi būti didžiulis medienos smulkinimo agregatas – tai jam jau yra liejamas pamatas. Aišku, jums neprisipažins, bet jie daro nelegalią veiklą“, – pridūrė Pagirių bendruomenės narė.

„Homanit Lietuvos“ vadovas Andrius Ostrauskas tokius kaltinimus atmeta ir teigia, kad tiek statybos, tiek projektavimas vyksta pagal įstatymus.

„Buvo pas mus ir statybų inspekcija dėl to atvažiavusi, tikrino, nieko nelegalaus nerado. Tokie kaltinimai – šaudymas iš patrankos į žvirblius“, – BNS sakė A. Ostrauskas.

„Jeigu tikėti tais nuolatiniais kaltinimais, tai per tuos du metus mes jau penkis fabrikus čia esame pasistatę“, – ironizuodamas pridūrė „Homanit Lietuvos“ vadovas.

Pasak Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovės Rasos Kėkštienės, „Homanit“ tikrinta pernai gruodį – tuomet pažeidimų neužfiksuota, tačiau bendruomenei pranešant apie galimus pažeidimus kovo pradžioje inspektoriai tikrins įmonę dar kartą.

„Gruodžio pabaigoje atlikome patikrinimą. Tuo metu gamyklos statybos nebuvo pradėtos: buvo statomi sandėliai, tačiau viešumoje pasirodžius informacijai apie tokias galimas statybas, suplanavome atlikti pakartotinį patikrinimą, nes gamyklos statyboms reikalingos PAV išvados, kurių šiuo metu dar nėra“, – BNS sakė R. Kėkštienė.

Anot „Homanit Lietuvos“ vadovo, dabar Pagiriuose vyksta tyrimų centro, sandėlio bei administracinio pastato statybos, o pagrindinio gamyklos pastato PAV derinimo procedūros turėtų būti baigtos per dvi savaites.

„Jeigu pasakysiu, kad statybos leidimą (pagrindiniam gamyklos pastatui – BNS) turėtume gauti po dviejų savaičių – tai nebus naujiena. Šio pastato PAV yra virš 400 lapų, natūralu, buvo pastabų ir prašymų pateikti papildomą informaciją – tą šiuo metu darome. Kai antrą kartą PAV pateiksime ir jeigu viskas bus gerai – gausime statybų leidimą“, – sakė A. Ostrauskas.

Tokią informaciją BNS patvirtino ir Aplinkos apsaugos agentūros atstovė Toma Jakutytė. Pasak jos, šiuo metu agentūra laukia kol gamykla jai pateiks patikslinimus dėl ankstesniam PAV išsakytų pastabų.

„Gruodžio 22 dieną gamyklai buvo sugrąžinta ataskaita su pateiktais pakeitimais ir kol kas pakartotiniam nagrinėjimui agentūrai šis PAV nėra pateiktas“, – BNS teigė T. Jakutytė.

Vietos bendruomenė teismuose su gamykla taip pat bylinėjasi dėl Pagirių vandenvietės apsaugos zonos sumažinimo. Pernai spalį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė prokuratūros skundą dėl viešojo intereso gynimo, tačiau nutartis yra apskųsta Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Homanit“ dalyje buvusių Pagirių šiltnamių teritorijos iki šių metų pabaigos ketina pastatyti naują gamyklą, į kurią kartu su įranga planuoja investuoti apie 175 mln. eurų. Anot vadovo, šie planai kol kas nėra keičiami.

Bendrovė skelbia, kad gamykloje turėtų būti sukurta 440 naujų darbo vietų. Ekonomikos ir inovacijų ministerija pernai spalį su bendrove pasirašė sutartį, pagal kurią šiam projektui suteiktas stambaus investicinio projekto statusas, o bendrovė dėl to 20 metų gavo mokesčių lengvatų.

Nauja „Homanit“ gamykla turėtų gaminti komponentus baldų, durų, parketo pramonės įmonėms tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Jos pajėgumai sieks apie 260 tūkst. kubinių metrų plokščių per metus – apie 25 proc. visos „Homanit“ grupės produkcijos.

Bendrovė gamyklose Vokietijoje ir Lenkijoje gamina vidutinio ir aukšto tankio suspaustas medžio pluošto plokštes. Grupėje dirba apie 1,5 tūkst. darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)