„Vakarų ekspresas“ dar prieš 2,5 metų rašė, kad gyventojai buvo susivieniję pieš prekybos centrą, kuriame turėtų veikti „Maxima“. Buvo surinkta net 400 parašų ir tuomet pavyko sustabdyti projekto derinimo procedūras.

Viena iš protesto organizatorių, gyvenamųjų namų bendrijos „Žara“ atstovė Vida Martišiūtė „Vakarų ekspresui“ šiandien sako, kad per tą laiką pavyko pasiekti kompromisą.

„Bendravome su sklypo savininku. Jis pasirodė tikrai nusiteikęs geranoriškai ir į mūsų pageidavimus buvo atsižvelgta. Gyventojai taip pat suprato, kad sustabdyti statybų negalima. Tai privatus sklypas. Už jį buvo sumokėti dideli pinigai, kurie turi duoti grąžą“, – situaciją vertina V. Martišiūtė.

Anot jos, esminis dalykas, kurį pavyko pasiekti, yra tai, kad buvo perkelta būsimos „Maximos“ krovinių rampa.

Pagal pirminį projektą ji buvo atgręžta į Vyturio g. 25 namo gyventojų langus.

Mažiau triukšmo


„Į parduotuvę prekės atvežamos labai anksti ryte. Triukšmas tikrai labai trikdytų žmonių ramybę“, – sako V. Martišiūtė.

Anot jos, kartu buvo pakoreguotas ir įvažiavimas prie prekybos centro. Pirminiame projekte buvo planuojama, kad sunkusis transportas prie prekybos centro važiuos iš Vyturio gatvės pusės, o dabar privažiavimas suplanuotas iš Vingio g. pusės.

„Tikrai buvo nepagalvota, kaip sunkiasvoris transportas sukinėsis siauroje Vyturio gatvėje“, – sako V. Martišiūtė.

Ji tik negalėjo pasakyti, ar bus išpildytas ir dar vienas gyventojų pageidavimas – įrengti papildomų stovėjimo vietų automobiliams Vingio gatvėje.

Dabar automobiliai yra statomi esančioje „kišenėje“, tačiau ji bus panaikinta įrengiant įvažiavimą ir išvažiavimą iš prekybos centro aikštelės.

Gyventojai pakoregavo „Maximos“ planus

Nauji savininkai


Įdomu tai, kad vystant šį projektą pasikeitė ir jo savininkai. Dabar statybas vykdo UAB „L15“, o projekto valdytojas yra UAB „Eriadas“, kuris Klaipėdoje vysto ir gyvenamųjų namų kvartalų „Bastionų namai“ ir „Parko pakrantė“ projektus.

„Šį sklypą įsigijome su jau išduotu statybos leidimu, kurio pagrindu įgyvendiname projektą. Mūsų įmonė projekto rengimo stadijoje nedalyvavo. Esame tikri, kad Klaipėdos savivaldybė, prieš išduodama statybos leidimą, aplinkinių namų gyventojų nuomonę įvertino ir į ją atsižvelgė“, – „Vakarų ekspresui“ sakė UAB „L15“ direktorė Rūta Vyžintė.

Anot jos, yra pasirašyta infrastruktūros sutartis dėl Vingio gatvės dalies remonto ties Laukininkų g. 15 sklypu, kuri apima darbus, neprivalomus pagal Infrastruktūros įstatymą.

„Mes šią sutartį perėmėme ir sprendinius įgyvendinsime taip, kaip ir buvo suderinta su Savivaldybe“, – sako R. Vyžintė.

Po publikacijos „Maxima“ pasidalino komentaru. Teigiama, kad šiame pastate prekybos tinklas įsikurs kaip nuomininkas.

„Mums, kaip bendruomeniškumą puoselėjinčiam verslui, itin svarbu veikti atsižvelgiant ne tik į mūsų pirkėjų, bet ir miestų ar miestelių, kuriuose įsikūrusios mūsų tinklo parduotuvės, gyventojų lūkesčius ir interesus. Bendrovė „Maxima LT“ nėra šio Klaipėdoje statomo prekybos centro savininkė, jame mūsų prekybos tinklo parduotuvė įsikurs kaip nuomininkė. Nuo statinio projektavimo darbų pradžios, kaip ir įprasta, statybų planai buvo viešinami tam, kad būtų išgirsta ir atsižvelgta į vietos gyventojų poreikius.

Tikime, jog patogioje lokacijoje atsidariusioje naujoje parduotuvėje kiekvienas klaipėdietis ras reikalingiausių prekių už kiekvienam prieinamą kainą“, – komentuoja „Maximos“ Turto valdymo departamento direktorius Vilius Rimkus.

Gyventojai pakoregavo „Maximos“ planus

Parkavimas naktį


V. Martišiūtė sako, kad aplinkinių namų gyventojai buvo išreiškę pageidavimą, jog nakties metu galėtų savo automobilius prekybos centro aikštelėje statyti nemokamai.

„Galėtų būti kokia leidimų, kortelių sistema“, – svarsto V. Martišiūtė.

„Šiuo metu numatyta, kad prekybos centro aikštelė yra skirta paties centro poreikiams. Sprendimus dėl aikštelės naudojimo priims prekybos centro operatorius eksploatavimo metu“, – sako R. Vyžintė.

„Tikiu, kad tai bus tikra namų parduotuvė su sutvarkyta aplinka, ten numatyta ir dviračių taką link Sąjūdžio parko nutiesti“, – sako V. Martišiūtė.

Ji taip pat labai džiaugiasi, kad sklype pavyko išsaugoti du beržus, kuriuos buvo planuota nupjauti.

„Pati prieš beveik 25 metus atvežiau medelius. Vyrai iškasė duobes. Tuomet pasodinome tris beržus. Vieną patys gyventojai nulaužė“, – džiaugiasi išsaugotais medeliais klaipėdietė.

Planuoja „Maximą“


Anksčiau šį projektą planavo įgyvendinti Skuodo UAB „Solneta“.

Buvo skelbiama, kad beveik 50 a. sklype bus pastatytas apie 1 400 kv. metrų ploto prekybinės paskirties pastatas. Jame turėtų įsikurti „Maximos“ parduotuvė, kuri iki šio Vingio gatvėje savo prekybos objekto neturi.

Numatoma, kad projektas bus įgyvendintas 2024 metų II ketvirtį.