Kaip rašoma įstaigos pranešim, įgyvendindamas su valstybės įmone Statybos produkcijos sertifikavimo centru pasirašytą bendradarbiavimo sutartį, Registrų centras nuo ketvirtadienio perėmė tipinių pastatų energinio naudingumo sertifikatų sudarymo funkciją.

Duomenys apie suteiktus ir įregistruotus Statybos produkcijos sertifikavimo centre energinio naudingumo sertifikatus nuo šiol bus įrašomi į Nekilnojamojo turto registro duomenų bazę ir atsispindės registro išraše.

Nekilnojamojo turto išraše, be kitų duomenų apie pastatą ar patalpą, bus pateikiama informacija apie suteiktą energinio naudingumo klasę bei objekto šiluminės energijos sąnaudas kvadratiniam metrui.

Nuo 2013 m. pradžios draudžiama sudaryti sandorius su pastatais ir patalpomis, kuriems nesuteiktas energinio efektyvumo sertifikatas. Tikslų pastato energinį efektyvumą žyminčius sertifikatus suteikia šios srities ekspertai, tačiau nemaža dalis turto savininkų taupumo sumetimais paprastai renkasi įsigyti tipinį sertifikatą, į kurį įrašoma žemiausia energinio naudingumo klasė „G“.

Tipinis sertifikatas parengiamas per tris dienas ir kainuoja 12,10 Lt – gerokai greičiau ir pigiau nei išsamios ekspertizės reikalaujantis tikslų energinį efektyvumą žyminčio sertifikato suteikimas, dėsto Registrų centras.

Kaip ir iki šiol, tipinį sertifikatą galima užsakyti nekilnojamojo turto sandorio dokumentus rengiančio notaro biure. Nuo liepos 10 d. tipinių sertifikatų neišduos anksčiau šią paslaugą teikęs Statybos produkcijos sertifikavimo centras.

Registrų centrui perėmus tipinių sertifikatų suteikimo funkcijas šių sertifikatų kaina ir parengimo terminai (3 darbo dienos) nesikeis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)