„Šis mokestis yra tikrasis savivaldos mokestis, savivaldybė nuspręs, kokį mokestį taikyti. Šioje diskusijoje labai norėtųsi girdėti garsesnį savivaldos balsą, pvz. Savivaldybių asociacijos, apie tai, kaip matytų ir ketintų mokestį taikyti. Manau, tai labai daug nepagrįstų baimių išsklaidytų, nes žmonės turėtų matyti 0,05 proc. nuo būsto vertės skaičių, kuris reiškia keliolika eurų per metus daugumai žmonių, kuriems tektų mokėti“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Finansų ministerijos teigimu, daugiau negu pusė gyventojų neturėtų mokėti šio mokesčio apskritai, jie nepatektų į mokančių NT mokestį ratą. Baimių daug, o realūs faktai tokie“, – pažymėjo ji.

V. Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad Liberalų sąjūdžio frakcija parlamente iki priėmimo stadijos gali siūlyti tam tikras korekcijas NT mokesčio įstatymo projekte, tačiau ji akcentavo, kad pritaikius šiuo metu numatomą modelį pajamos eitų į savivaldos biudžetą infrastruktūros priežiūrai.

„Sprendimus priims ir mokesčio ribą kiekvienoje savivaldybėje nustatys rinkti savivaldos atstovai, taryba. Manau, kad svarbu, jog nebūtų žaidžiama aukščiausia kartele, nes tai yra sankcija už neprižiūrimą turtą. Žmonės turintys įprastą būstą, gyvenantys ten, apskritai nemokės, tie, kurie mokės, turėtų žiūrėti į žemiausią kartelę“, – sakė liberalė.

„Savivaldybių atstovai, turėdami galvoje, kad tai jų interesas, jog tokiam mokesčiui būtų pritarta, turėtų pasisakyti apie tai ir išsklaidyti abejones apie tai, koks mokesčio tarifas bus taikomas“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad praeitą savaitę Seime po svarstymo buvo pritarta NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

Parlamento Biudžeto ir finansų komitetui (BFK) iniciatyva Vyriausybės teiktas įstatymo projektas buvo patobulintas, sudarant galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti tarifus dėl NT apmokestinimo.

Numatoma, kad vietoje 0,06 proc. lengvatinio tarifo pagrindiniam gyvenamajam būstui, savivaldybės pačios galėtų nusistatyti tarifus 0,05–4 proc. intervale.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo ribą nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra tvirtinęs, kad dabar esanti NT apmokestinimo sąranga šalyje yra gera, tačiau jos parametrai – tobulintini. Pasak jo, dabar NT apmokestinimas veikia kaip prabangos mokestis ir jis neturėtų būti taikomas pagal savivaldybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją