Tačiau galimybe miesto taryboje gauti pritarimą šiam siūlymui abejoja Vilniaus vicemeras socialdemokratas Romas Adomavičius.

Į artimiausią miesto tarybos posėdį šis klausimas kol kas neįtrauktas.

„Mūsų nuomonė yra pozityvi. Kai įmonės pastato kažkokį objektą ir jis yra dar neparduotas, tačiau užregistruotas, atsiranda turto mokestis, nors tai yra prekė sandėlyje. Aš manau, kad tai yra mūsų ištiesiama pagalbos ranka jiems ir čia reikia tikrai jiems padėti“, – DELFI sakė meras.

Jis neabejoja, kad pavyks tarybą „argumentuotai įtikinti“ pritarti šiam siūlymui.

Vilius Navickas
„Kaip ryte saulė pateka, o vakare nusileidžia, taip aš manau, kad pavyks įtikinti“, – tvirtino V. Navickas.

Tačiau paklaustas, ar atleidimo nuo dalies NT mokesčio galėtų tikėtis ir kitos įmonės, pavyzdžiui, viešbučiai, jis atsakė neigiamai.

„Ne. Čia yra visiškai išskirtinis atvejis, niekada už tuos butus nebūdavo mokama, nes būdavo pastatomi ir iš karto parduodami“, – tvirtino V. Navickas.

R.Adomavičius abejoja, ar taryba pritars

„Valdančiojoje koalicijoje ir taryboje esame sutarę, kad nuo NT mokesčio mes galime atleisti tik tas įmones, kurios teikia socialines paslaugas, tai yra įvairios mokyklos, sporto mokyklos, vandens parkas, arenos, bet tik ta apimti, kiek jie miesto gyventojams pateikia nemokamų paslaugų, nė kiek ne daugiau. Niekada nebuvo tokio klausimo apie tai, kad statytojus atleistume nuo NT mokesčio ir aš beveik esu įsitikinęs, kad jis nepraeis (taryboje – DELFI)“, – DELFI tvirtino Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius

Anot jo, išimčių neketinama daryti ir kitoms įmonėms, pavyzdžiui, viešbučiams, kurie ne kartą prašė jiems sumažinti NT mokestį.

Romas Adomavičius
„Mes kelis kartus svarstėme šį klausimą, tačiau nusprendėme neatleisti, nors reikėtų juos atleisti. Pažiūrėkite kas atsitiko – bankrutavo avialinijos, sumažėjo turistų, mes tapome užkampiu, viešbučių pastatų kaina pakilo į kosmines aukštumas kartu su NT kainų burbulu. Todėl viešbučių, ypač miesto centre, turto vertė pasidarė tokia, kad jie nesugeba surinkti pinigų NT mokesčiui, jau nekalbant apie pelną“, – kalbėjo vicemeras.

Pernai, jo duomenimis, Vilnius surinko maždaug 20 mln. Lt daugiau nei planuota pajamų iš NT mokesčio – beveik 120 mln. Lt.

Panašios pajamos planuojamos ir 2010 m.

Sutaupytų 20 tūkst.-800 tūkst. Lt

Į savivaldybę su prašymu leisti nemokėti NT mokesčio nuo neparduotų butų kreipėsi Lietuvos nekilnojamojo turto ir plėtros asociacija (LNTPA). Šis prašymas kol kas apima 15 NT ir statybų bendrovių, kurioms šis savivaldybės sprendimas leistų sutaupyti nuo 20 tūkst. iki 800 tūkst. Lt.

LNTPA prezidentas Robertas Dargis DELFI sakė, kad neparduotų butų apmokestinimas nebūtų teisingas todėl, kad mokestis būtų renkamas nuo sandėlyje esančių prekių.

Robertas Dargis
„Pats apmokėjimas nebūtų teisingas, nes gautųsi, kad turi mokėti už prekes, esančias sandėlyje. NT mokestis mokamas už naudojamą komercinį NT, kitaip tariant, jei tu jį turi ir naudoji savo reikmėms. Kiekviena NT bendrovė tai daro, tačiau kai statome butus pardavimui, tai yra produktas kaip duonos kepaliukas, kuriuo mes tik prekiaujame. Juos pastatę ir pridavę Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai, kai tik jie įsiskaičiuoja į įmonės balansą, turime pradėti mokėti mokesčius, nors jie ir nėra naudojami“, – kalbėjo R. Dargis.

Jo teigimu, NT bendrovės nebūtų atleidžiamos nuo viso NT mokesčio – jos ir toliau mokėtų šį mokestį nuo realiai naudojamo komercinės paskirties NT.

„Šiuo metu beveik visos NT bendrovės dirba su nuostoliais, tie mokesčiai, kurie bendrovei gali būti 200-300 tūkst. Lt, tik dar labiau blogintų situaciją ir vestų ją į bankrotą. Čia yra klausimas, kaip NT bendroves išlaikyti gyvybingas“, – sakė jis.

Nesutiko nė kiek sumažinti

Evalda Šiškauskienė
„Neturiu tokios informacijos (apie NT statytojus – DELFI). Mes prašėme, kad mums nors kažkiek sumažintų mokestį ir tai negalime to prisiprašyti, nes aiškinama apie milijonines skolas. Mes turime labai didelę problemą su senamiesčio viešbučiais, kuriems tenka mokėti labai didelius mokesčius. Mums savivaldybė aiškino negalinti išimties suteikti grupei viešbučių, bet mes gavome Finansų ministerijos patvirtinimą, kad reikalui esant tai galima padaryti ir viena viešbučiui“, – LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Jos nuomone, statytojai turėtų mokėti mokesčius, nes jie, kaip ir kitos verslo šakos turi prisiimti verslo riziką.

LVRA dar kitą savaitę rengia susitikimą, kuriame viliasi įtikinti miesto valdžią peržiūrėti NT mokestį kai kuriems viešbučiams.

Nekilnojamojo turto mokestis šiuo metu sudaro 0,3-1 proc. nuo turto vertės. Tikslų jo dydį nustato miesto savivaldybės taryba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją