Nuo kitos savaitės besirengiantys renovacijai gyventojai prie projekto dokumentų rengimo turės prisidėti ir savo lėšomis, nes valstybė finansuos tik pusę būtinų pinigų.

Šiuo metu renovaciją vykdantiems gyventojams, projektų administravimui, jų rengimui ir statybos techninei priežiūrai bei kitiems parengiamiesiems renovacijos darbams valstybė skiria 100 procentų finansavimą. Išaugus renovacijos apimtims, kartu ir lėšų poreikiui, Aplinkos ministerija jų pritrūko, projektus vykdantys administratoriai gavo laišką, kad stabdomas finansavimas. Valdžia ramina – pinigų yra, tik reikia šiek tiek luktelėti.

„Šiuo metu deficitas yra apie 2–3 mln., <...> Po 2 savaičių bus dar vienas sprendimas, dirbame su finansų ministru, ieškome kartu sprendimų, jų randame – mes turime planą, ką darysime po 2 savaičių“, – tikina aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

„Yra perskirstyti vidiniai resursai <...> Bet tai normali praktika, kad vyriausybė, ministerijos asignavimų viduje paskirsto lėšas taip, kad jos būtų panaudotos efektyviausiu būdu“, – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Pasak aplinkos ministro, įsibėgėjus renovacijai, kasdienis lėšų poreikis – beveik milijonas eurų. Vien tik renovacijos administravimui buvo numatyta skirti per 10 milijonų. Esą kas savaitę Valstybinei komisijai atiduodama beveik 4 dešimtys renovuotų namų, kai dar vasarą jų būdavo perpus mažiau, todėl esą ir pritrūko lėšų.

Tačiau ir pačiai valstybei turėtų mažėti lėšų poreikis apmokėti renovacijos administravimo ir priežiūros išlaidas, nes nuo spalio pirmosios nuo 100 iki 50 proc. mažėja finansavimas investicinių planų rengimui, projektų administravimui, projektų rengimui ir kitiems dokumentams.

Šiuo metu parengta beveik 4 tūkstančiai renovacijos projektų, tačiau valstybė dėl statybininkų trūkumo esą pajėgi renovuoti tik apie 700 daugiabučių per metus. Dėl padidėjusio susidomėjimo įvestas ir apribojimas – vadinamieji kvietimai, kai tam tikru laiku skelbiamas paraiškų renovacijai priėmimas. Iki šiol daugelis parengusiųjų investicinius projektus tebelaukia kvietimų. Ministras žada, kad kvietimai renovacijai bus skelbiami dar šiemet, netrukus.