Ne­at­si­tik­ti­nai da­bar Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je vy­rau­ja du dau­gia­bu­čių re­no­va­ci­jos bū­dai – val­diš­kai ir ki­taip. Kuo jie ski­ria­si ir kuo kiek­vie­nas pa­ran­kes­nis, efek­ty­ves­nis šių na­mų gy­ven­to­jams?
 
„Na­mai ap­lip­do­mi po­lis­ti­re­nu ir pa­da­ro­ma daug kra­niu­kų“

Di­džiau­sios dis­ku­si­jos dėl dau­gia­bu­čių na­mų re­no­va­ci­jos Aly­tu­je pra­si­dė­jo me­tų pra­džio­je, kai gy­ven­to­jams rei­kė­jo ap­si­spręs­ti, ar gy­ve­na­mų­jų būs­tų at­nau­ji­ni­mą da­ry­ti pa­gal sa­vi­val­dy­bės pa­tvir­tin­tą šių dar­bų pro­gra­mą, ku­rią vyk­do tam tiks­lui įkur­ta EEDA, ar pa­čioms ben­dri­joms im­tis to­kio pro­ce­so. Tuo­met dau­gia­bu­čių na­mų ben­dri­jos, gal­vo­ju­sios pa­čios da­ry­ti re­no­va­ci­ją, ypač pik­ti­no­si ran­gos dar­bų pir­ki­mo bū­du – ko­dėl tai rei­kia da­ry­ti tik per Cen­tri­nę per­kan­či­ą­ją or­ga­ni­za­ci­ją (CPO), ko­dėl dėl šių pir­ki­mų var­žo­mos ben­dri­jų pa­si­rin­ki­mo tei­sės?
 
Pa­va­sa­rį Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja pa­kei­tė dau­gia­bu­čių na­mų re­no­va­ci­jos dar­bų įsi­gi­ji­mo tvar­ką ir pa­gei­dau­ja­ma pa­si­rin­ki­mo tei­sė bu­vo pa­lik­ta. Šia tei­se ga­li nau­do­tis ir EEDA.
 
Ta­čiau ne vien tai lė­mė, kad ke­lios Aly­taus mies­to dau­gia­bu­čių ben­dri­jos, pa­vyz­džiui, Ži­bu­rio g. 9, Jur­giš­kių g. 25 ar Žal­gi­rio g. 31 / Pul­ko g. 40, pa­si­rin­ko re­no­va­ci­ją ne per sa­vi­val­dy­bės įstai­gą.

„Su­pran­tu ben­dri­jų pir­mi­nin­kus, ad­mi­nist­ruo­jan­čius gal pen­kio­li­ka na­mų, kad jie re­no­va­ci­jai ren­ka­si sa­vi­val­dy­bės įsteig­tą agen­tū­rą. Jiems tik­rai ma­žai rū­pi, kaip tie na­mai bus re­no­vuo­ti. Bet kai ben­dri­jos pir­mi­nin­kas tu­ri vie­ną na­mą ir dar pats ja­me gy­ve­na, vi­siš­kai ki­toks po­žiū­ris – jau­tie­si šei­mi­nin­ku, ir la­bai svar­bu, kaip na­mas bus at­nau­jin­tas“, – sa­ko Žal­gi­rio g. 31 / Pul­ko g. 40 ben­dri­jos pir­mi­nin­kė Lo­re­ta Brau­kie­nė.

Ji yra sa­vi­val­dy­bės su­da­ry­to­je prie­žiū­ros ko­mi­si­jo­je dėl mies­to dau­gia­bu­čių na­mų ener­gi­nio efek­ty­vu­mo di­di­ni­mo iki 2020 me­tų pro­gra­mos įgy­ven­di­ni­mo, to­dėl ži­no, kas da­bar da­ro­ma re­no­vuo­ja­muo­se na­muo­se per EEDA: „Tai re­no­va­ci­ja, kai na­mai ap­lip­do­mi po­lis­ti­re­nu ir pa­da­ro­ma daug kra­niu­kų ant ra­dia­to­rių dėl ši­lu­mos re­gu­lia­vi­mo bu­tuo­se. Jo­kios na­mų ven­ti­lia­ci­jos ar al­ter­na­ty­vaus šil­dy­mo, nors ir šias prie­mo­nes kom­pen­suo­ja vals­ty­bė. At­seit žmo­nės to ne­no­ri, nes pa­brangs dar­bai. Bet žmo­nėms apie tai ne­aiš­ki­na­ma, tai pa­da­ry­ti rei­kia lai­ko, kam tuo už­si­im­ti, jei re­no­va­ci­ja vyk­do­ma val­diš­kai.“
 
Vi­sų mi­nė­tų ben­dri­jų tri­juo­se na­muo­se, ku­rių re­no­va­ci­jos pro­ce­są ėmė­si ad­mi­nist­ruo­ti pa­čios ben­dri­jos, nu­ma­ty­ta įreng­ti sau­lės ko­lek­to­rius, ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą imant ši­lu­mą iš že­mės, nau­ją ven­ti­lia­ci­ją, kad na­muo­se po re­no­va­ci­jos ne­at­si­ras­tų pe­lė­sio, va­sa­rą į bu­tus pa­tek­tų vė­sus, žie­mą – šil­tas oras.
 
Te­ko šauk­ti še­šio­li­ka su­si­rin­ki­mų

Ži­bu­rio g. 9 ben­dri­jos pir­mi­nin­kas Vy­tau­tas Moc­ke­vi­čius tvir­ti­no, kad iš pra­džių re­no­va­ci­ją šia­me na­me ap­si­spręs­ta da­ry­ti per vie­ną mies­te vei­kian­čią dau­gia­bu­čius ad­mi­nist­ruo­jan­čią įmo­nę, ta­čiau jos pa­slau­gų te­ko at­si­sa­ky­ti, nes jau ren­giant in­ves­ti­ci­nį pro­jek­tą pa­ste­bė­tas at­sai­nus po­žiū­ris į at­lie­ka­mą dar­bą.
 
Šiai ben­dri­jai te­ko su­šauk­ti net še­šio­li­ka su­si­rin­ki­mų kol buvo nuspręsta, kaip daryti na­mo at­nau­ji­ni­mą. Šian­dien pa­si­tei­ra­vęs apie Žiburio g. 9 na­me par­duo­da­mą dvie­jų kam­ba­rių bu­tą, už ku­rį pra­šo­ma 80 tūkst. li­tų, iš kar­to iš­girs­ti klau­si­mą, ar ži­no­ma, kas na­me da­ro­ma per re­no­va­ci­ją, to­dėl siū­lo­ma ne­si­ste­bė­ti bu­to kai­na.
 
„Pa­grin­di­nis ar­gu­men­tas pa­si­rink­ti na­mo at­nau­ji­ni­mą su ven­ti­lia­ci­ne sis­te­ma, sau­lės ko­lek­to­riais ir ge­o­ter­mi­niu šil­dy­mu bu­vo at­lik­ti skai­čia­vi­mai dėl in­ves­ti­ci­jų at­si­pir­ki­mo ir su­nau­do­ja­mos ši­lu­mos su­ma­ži­ni­mo“, – tei­gė Jur­giš­kių g. 25 ben­dri­jos pir­mi­nin­kas Juo­zas Čap­li­kas.
 
Vi­sų tri­jų na­mų su at­si­nau­ji­nan­čiais ener­gi­jos šal­ti­niais ben­dri­jų pir­mi­nin­kų skai­čia­vi­mu, įdė­tos in­ves­ti­ci­jos į re­no­va­ci­ją at­si­pirks per še­še­rius ar sep­ty­ne­rius me­tus, o at­nau­ji­na­mų na­mų be šių šal­ti­nių ir nau­jos ven­ti­lia­ci­jos – per vie­nuo­li­ka me­tų. Pir­mu at­ve­ju iš­lai­dos šil­dy­mui, karš­tam van­de­niui ir gy­va­tu­kui su­ma­ži­na­mos tris kar­tus, an­tru – tik iš­lai­dos šil­dy­mui su­ma­ži­na­mos ne dau­giau kaip 50 proc., o gy­va­tu­ko ir karš­to van­dens kai­na iš­lie­ka ta pa­ti.

Ge­o­ter­mi­nio šil­dy­mo įren­gi­mas – bran­gu?

Šią sa­vai­tę Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos ini­cia­ty­va su­reng­ta­me re­no­va­die­ny­je prie per EEDA re­no­vuo­ja­mo Li­kiš­kė­lių g. 1 na­mo jo gy­ven­to­jai ke­lis kar­tus tei­ra­vo­si, ar po at­nau­ji­ni­mo ne­pe­lys bu­tų sie­nos. Jiems ke­lis­syk aiš­kin­ta, kad bu­tus rei­kės nuo­lat vė­din­ti, ant­raip pe­lė­siu nė­ra ko ste­bė­tis. Ta­čiau ky­la klau­si­mas, kas vė­dins tuos bu­tus, ku­rių sa­vi­nin­kai iš­vy­kę ir būs­tuo­se nie­kas ne­gy­ve­na, – to­kiuo­se bu­tuo­se pe­lė­sis be­veik ga­ran­tuo­ja­mas.
 
Į gy­ven­to­jų klau­si­mą, kaip na­me bus su ven­ti­lia­ci­ja, pa­reikš­ta – pa­gal pa­reng­tą in­ves­ti­ci­nį pro­jek­tą bus iš­va­ly­ta ir dez­in­fe­kuo­ta da­bar­ti­nė ven­ti­lia­ci­ja, nau­ja ne­nu­ma­ty­ta.
 
Per EEDA da­bar vyks­ta pen­kių mies­to dau­gia­bu­čių na­mų re­no­va­ci­ja, ne­tru­kus tu­rė­tų pra­si­dė­ti dar pen­kių. Agen­tū­ros di­rek­to­rius Pra­nas Ja­ciuns­kas sa­kė, kad na­muo­se pa­gal in­ves­ti­ci­nius pro­jek­tus šil­ti­na­mi sto­gai, sie­nos, pa­ma­tai, kei­čia­mi lan­gai, stik­li­na­mi bal­ko­nai, tvar­ko­ma šil­dy­mo sis­te­ma įren­giant ter­mo­re­gu­lia­to­rius, o įreng­ti nau­ją vė­di­ni­mo sis­te­mą ar ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą yra bran­gu. Kiek dėl pas­ta­rų­jų prie­mo­nių pa­brang­tų na­mų re­no­va­ci­ja, P.Ja­ciuns­kas ne­si­ė­mė prog­no­zuo­ti. Tik siū­lė ap­skai­čiuo­ti, kiek na­muo­se su ge­o­ter­mi­niu šil­dy­mu pa­di­dės iš­lai­dos elek­tros ener­gi­jos su­nau­do­ji­mui. Pa­si­do­mė­jus, ko­kios iš­lai­dos karš­tam van­de­niui ruoš­ti ir gy­va­tu­kams šil­dy­ti yra dau­gia­bu­ty­je Pul­ko g. 34, vie­nin­te­lia­me mies­te tu­rin­čia­me ge­o­ter­mi­nį šil­dy­mą, pa­aiš­kė­jo: gy­va­tu­ko mo­kes­tis bu­tui per mė­ne­sį – 21 li­tas, karš­to van­dens ku­bi­nio met­ro pa­šil­dy­mas – 7 li­tai įskai­čia­vus ir pa­sta­to cir­ku­lia­ci­nių siur­blių są­nau­das, į ku­rias pa­ten­ka ir iš­lai­dos elek­tros ener­gi­jai. Dau­gia­bu­čiuo­se, ku­riuo­se tie­kia­mas cen­tra­li­zuo­tas šil­dy­mas, gy­va­tu­ko mo­kes­tis ir karš­to van­dens ku­bi­nio met­ro kai­na be­veik dvi­gu­bai di­des­ni.
 
Kaip pa­grin­di­nį tiks­lą vyk­dant dau­gia­bu­čių re­no­va­ci­ją EEDA spe­cia­lis­tai įvar­di­jo to­kį – po mo­der­ni­za­ci­jos gy­ven­to­jų iš­lai­dos šil­dy­mui ir kre­di­tui pa­deng­ti ne­tu­ri bū­ti di­des­nės, nei jie da­bar mo­ka už šil­dy­mą.

Kiek kon­kre­čiai pa­gal na­mų in­ves­ti­ci­nius pro­jek­tus at­si­ei­na re­no­va­ci­ja per EEDA ir vyk­do­ma pa­čių ben­dri­jų su nau­ja ven­ti­lia­ci­ja bei al­ter­na­ty­viu šil­dy­mu? Pa­vyz­džiui, per EEDA re­no­vuo­ja­ma­me Li­kiš­kė­lių g. 1 na­me dvie­jų kam­ba­rių 52 kv. met­rų plo­to bu­to re­no­va­ci­ja be vals­ty­bės ski­ria­mos 40 proc. pa­ra­mos kei­čiant lan­gus kai­nuos apie 17 tūkst. 500 li­tų, o maž­daug to­kio pat dy­džio bu­to Jur­giš­kių g. 25 na­me, ku­ria­me, be mi­nė­tų mo­der­nių prie­mo­nių, dar bus ren­gia­mas ir nau­jas lif­tas, – apie 22 tūkst. li­tų.

Kaip pa­ste­bi ben­dri­jų pir­mi­nin­kai, ku­rių va­do­vau­ja­muo­se na­muo­se at­si­ras šiuo­lai­ki­nės šil­dy­mo prie­mo­nės ir nau­ja ven­ti­lia­ci­ja, įver­ti­nus, kad in­ves­ti­ci­jos, pa­ly­gin­ti su per EEDA re­no­vuo­ja­mais na­mais, at­si­pirks per treč­da­liu trum­pes­nį lai­ką, iš­lai­dos šil­dy­mui ir gy­va­tu­ko mo­kes­tis su­ma­žės tris kar­tus, ne­rei­kės bai­min­tis at­si­ran­dan­čio pe­lė­sio bu­tuo­se, 4 ar 5 tūkst. li­tų bran­ges­nė re­no­va­ci­ja tik­rai ap­si­mo­ka. Elek­tros ener­gi­jai ski­ria­mos iš­lai­dos įskai­čiuo­tos į šil­dy­mo iš­lai­das.

Šiuo metu Lietuvoje reno­vuojama per 600 daugiabučių. Alytaus apskrityje – 27, iš kurių Dzūkijos sostinėje – 9. Iš beveik 600 Alytaus daugiabučių iki šiol renovuoti 9.