„Lietuvos draudimo“ ekspertai, remdamiesi ilgamete patirtimi ir atgyvenusia mūsų daugiabučių ūkio būkle, artėjant naujam šildymo sezonui prognozuoja naują užpylimų daugiabučiuose bumą. Nepaisant to, kad šie metai išskirtiniai itin didelėmis gamtos žalomis – potvyniais, audromis, gausiu sniegu, trūkę vamzdžiai ir užpilti kaimynų butai išlieka dažniausiai nutinkančia žala daugiabučių gyventojų turtui.

„Pastebime, kad senesnių daugiabučių gyventojai, kurių turtui dėl užpylimo potencialiai gresia didesni nuostoliai, dar nėra linkę apsaugoti savo ramybę ir išlaikyti gerus santykius su kaimynais apdraudžiant civilinę atsakomybę. Būsto draudimas Lietuvoje kasmet vis labiau populiarėja, bet dažniausiai jį renkasi tie, kurie ima paskolą butui pirkti. Būstą Lietuvoje apdraudęs vidutiniškai tik kas ketvirtas namų ūkis“, - tendencijas komentuoja „Lietuvos draudimo“ gyventojų draudimo skyriaus vadovas Andrius Gimbickas.

Trūkus vamzdžiams, įvykus kanalizacijos avarijai, vanduo gali užlieti net kelių žemiau gyvenančių žmonių butus ir nepataisomai sugadinti juose esantį turtą. Tais atvejais, jei užpiltas butas buvo apdraustas, o buto, kuriame įvyko avarija savininkas nebuvo apdraudęs savo civilinės atsakomybės, draudimo kompanijos regreso tvarka išieškos nuostolį iš savininkų (valdytojų), kurių bute trūkęs vamzdis ir sukėlė avariją. Nemalonumų pavyktų išvengti tik tuo atveju, jei buto savininkas būtų apsidraudęs savo civilinę atsakomybę. Trūkus vamzdžiams bendrojo naudojimo patalpose, už pasekmes atsako bendrija arba namo administratorius.

Šiais metais rekordinis regresas, pareikštas fiziniam asmeniui, siekia 78 tūkstančius litų. Šio asmens bute trūkę vamzdžiai užliejo vienos žemiau įsikūrusios įmonės patalpas, apgadino prekes. 11 tūkstančių litų „Lietuvos draudimas“ šiuo metu išieško iš kito gyventojo, kurio bute įvykusi avarija sukėlė užliejimą ir smarkiai sugadino privataus draudėjo butą.

Didžiausia šių metų žala, sumokėta vienam draudėjui pagal civilinės atsakomybės draudimą buvo 25 tūkstančiai litų. Tokią sumą draudikai padengė už žmogaus bute trūkusį vandentiekio vamzdį, rugpjūčio mėnesį sukėlusį užliejimą tiek kaimyno bute, tiek rūsyje.

Praėjusiais metais užpylimų regreso bylų, kai nuostolis turtui išieškomas iš trečio asmens dėl užpylimo „Lietuvos draudime” buvo 910. Iš atsakingų asmenų pareikalauta 1,45 mln. Lt. Draudikai pastebi, kad daugėja žmonių, suprantančių, kad nuo nelaimės neapsaugotas nei vienas, tačiau nuostolių savo piniginei, atsitikus nelaimei, galima išvengti draudžiantis. Iš viso „Lietuvos draudimas“ vien dėl užpylimų per praėjusius metus gyventojams kompensavo 1,8 mln. Lt nuostolių, tokių atvejų užfiksuota 1845.

„Lietuvos draudimas“ priklauso vienai didžiausių draudimo grupių RSA, teikiančiai draudimo paslaugas 130 šalių ir aptarnaujančiai apie 20 mln. klientų visame pasaulyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją