„Co-living“ projektai – vis populiaresni

Anot „Baltic Asset Management“ generalinio direktoriaus, susidomėjimas būsto nuoma šiuo metu yra toks didelis, kad geriausių variantų gali ir nebelikti.

„Šiuo metu turime neįprastai didelį susidomėjimą būsto nuoma. Jeigu norite rinktis iš geriausių variantų, tai reikėtų paskubėti ir tikrai jau rugsėjo mėnesį turbūt bus per vėlu“, – teigė Ugnius Latvys.

Ugnius Latvys

Sparčiai populiarėja ir „Co-living“ projektai arba bendro gyvenimo būstai. Jų Vilniuje vis daugėja.

„Ištisus daugiabučius nuomai skiria ir tai irgi tam tikra prasme civilizaciją atneša, nėra tokių subjektyvių faktorių, kaip, kad norima nuomoti tik vienai studentei merginai ir jokiu būdu nepriima su vaikais“, – teigė „Ober-Haus“ senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

Co-living nuoma

Kad verta už keliolika kvadratinių metrų kiekvieną mėnesį pakloti po pusę tūkstančio, bandoma įtikinti papildomais priedais. Tiesa, suviliojami ne tik jaunuoliai. Ateityje sostinėje turėtų atsirasti ir bendras būstas nuomai, skirtas senjorams.

Nuomos kainos

Kol nekilnojamojo turto rinkoje spaudžiami stabdžiai, nuomotojai sustoti net neketina.

Nuomos rinka elgiasi visiškai atvirkščiai. Nuomos kainos šiek tiek kyla, kas yra šiaip netipiška“, – teigė M. Čiulada.

Marius Čiulada

Tiesa, tai išgyventi lengvai pavyksta ne visiems.

„Tai yra kaip iššūkis pirkėjams, kurie šiuo metu negali įsigyti sau turto, tai yra dėl tų padidėjusių palūkanų, ir jie, galima sakyti, yra natūraliai priversti nuomotis“, – teigė „Capital Smart“ nekilnojamojo turto brokeris Viačesliv Mikelionis.

Deja, bet svajones tenka atidėti į šoną.

„Dalis žmonių, kurie lig šiol svarstė įsigyti būstą sau, šiuo metu tuos svarstymus pristabdė ir renkasi nuomą“, – dalijosi U. Latvys.

Rinka stabilizuojasi, o nuomotojai griežtėja

Tradicinės nuomos rinkoje situacija, lyginant su praėjusiais metais, stabilizavosi. Jei pernai pavasarį būsto nuomos pasiūlymų Vilniuje buvo likę vos keli šimtai, tai dabar, V. Mikelionio teigimu, skaičiai kur kas didesni.

„Dabar „Aruode“ yra 1300-1400 pasiūlymų Vilniuje“, – dalijosi jis.

Pernai ryškiai išaugo nuomos kainos – jos šoktelėjo maždaug 40 procentų. Kiek pakritusi kaina nusistovėjo, bet vis tiek išliko aukšta.

„Naujos statybos, dviejų kambarių, be kokių 500 ar 600 eurų turbūt sunku tikėtis“, – teigė M. Čiulada.

Ekspertai pastebi, kad aukštos kainos dabar kartelę užkėlė ir patiems nuomotojams.

„Pati rinka darosi labiau civilizuota, tai su kainų augimu auga ir tas standartas: baldai seni močiutės, sovietiniai balda – jau nebetinka“, – teigė „Ober-Haus“ senamiesčio biuro vadovas.

Tvarus butas

Anot ekspertų, negalėdami įsigyti nuosavo būsto, nuomininkai darosi vis išrankesni ir nori matyti, už ką moka, o nuomotojai, nori ar nenori to, bet yra priversti investuoti daugiau.

„Tarkime, indaplovė jau yra naujos statybos bute vos ne standartas, o ne kažkokia papildoma gera opcija“, – pavyzdį pateikė M. Čialuda.

Anot V. Mikelionio, vis dažniau išryškėja ir dar vienas nuomininkų reikalavimas.

„Reikalavimas, kuris yra atsiradęs pas nuomininkus, tai kažkokio papildomo kampo ar, geriausiu atveju, ir kambario, kur jie galėtų pasidaryti savo darbo erdvę“, – dalijosi jis.

Neatrandama, kur plėstis

Nors poreikis yra, investuotojai tikina, kad rasti, kur plėstis Vilniuje – sudėtinga.

„Ploto ne per daugiausiai, tikrai nėra lengva rasti patrauklų vystymui projektą, būtent būsto nuomai“, – teigė U. Latvys.

Tad, kol pasiūla mažesnė už paklausą – kainos nuomos rinkoje, anot ekspertų, artimiausiu metu turėtų augti dar maždaug dešimtadaliu.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: