„Matau, kad Nekilnojamo turto mokesčio įstatymas vargu ar bus priimtas. Jeigu kalbėti apie socialinį teisingumą, turi 3 ar 5 namus, už pirmą namą mokamas mokestis, už antrą tegul savivaldybė pati nustato mokestinį tarifą”, – trečiadienį Seime diskusijos „Naujasis politinis sezonas“ metu teigė A. Butkevičius.

„Pritaikykime verčių sumą, išminusuokime mokestinį kreditą ir apmokestinkime”, – siūlė jis.

„Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė tvirtina, kad jos atstovaujama asociacija palaiko Nekilnojamo turto (NT) mokesčio įstatymo projektą, šiuo metu svarstomą Seime, tačiau, anot jos, jame neturėtų likti išimčių.

„Mes palaikome NT mokesčio įvedimą, tačiau forumo narių ir mūsų mokesčių ekspertų grupės nuomone, jame neturėtų būti tiek daug išimčių. Toks įstatymas turėtų būti be išimčių: ir savivalda turėtų mokėti, valstybės institucijos galbūt taip pat. Tai tik skatintų efektyvesnį turto panaudojimą“, – teigė R. Skyrienė.

Jai taip pat kėlė nuostabą po svarstymo Seime priimtas siūlymas vėjo elektrinėms palikti NT mokesčio tarifą tarp 0,05 ir 4 proc. Pasak jos, reiktų labiau orientuotis į atsinaujinančius išteklius.

Rūta Skyrienė

„Keista kartais išgirsti apie tai, kad vėjo jėgaines reikia apmokestinti aukščiausiu tarifu ir jį dar padidinti iki 4 proc., kuomet strateginiai tikslai Lietuvai yra keisti savo priklausomybę ir daugiau orientuotis į atsinaujinančius išteklius“, – sakė „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė.

Bagdonas siūlo, kad NT mokesčio tarifų „žirklės“ būtų 0,05–3 proc.


Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas siūlo Nekilnojamo turto (NT) mokesčio įstatyme numatyti tarifų „žirkles“ tarp 0,05 ir 3 proc.

Jis atkreipė dėmesį, kad dabartinis viršutinės ribos 3 proc. tarifas taikomas tik išskirtiniais atvejais apleistam nekilnojamam turtui. Tačiau, atsižvelgiant į galiojantį mokesčio tarifą bei tai, kad nauju reglamentavimu plečiama apmokestinama bazė, liberalas siūlo nekelti viršutinės mokesčio tarifo ribos iki 4 proc.

Parlamentaras taip pat siūlo numatyti, kad vėjo elektrinėms būtų taikomas tarifas nuo 0,05 iki 3 proc. Pasak jo, nors dauguma savivaldybių taiko iki 1 proc. mokesčio tarifą, vis daugiau savivaldybių pradeda taikyti didžiausią galimą 3 proc. NT mokesčio tarifą vėjo elektrinėms.

Andrius Bagdonas

„Atsižvelgiant į tai bei priėmus 4 proc. mokesčio tarifą, iškyla rizika, kad savivaldybės didins mokesčio tarifą vėjo elektrinėms ir toliau, dėl to ekologiškos energetikos sektorius šalyje gali plėstis lėčiau“, – argumentuoja A. Bagdonas.

„Norint ne stabdyti, o plėsti atsinaujinančios energetikos sektorių, skatinti Lietuvos energetinį nepriklausomumą ir išlaikyti mokestinį stabilumą šalyje, o taip pat neatimti galimybės savivaldybėms, kurios siekia, kad jų teritorijoje būtų daugiau investuojama į atsinaujinančią energetiką, siūloma sumažinti minimalų taikomą mokesčio tarifą iki 0,05 proc., o maksimalų mokesčio tarifą palikti 3 proc.“, – tikina jis.

ELTA primena, kad praeitą savaitę Seime po svarstymo buvo pritarta NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.
Parlamento Biudžeto ir finansų komitetui (BFK) iniciatyva Vyriausybės teiktas įstatymo projektas buvo patobulintas, sudarant galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti tarifus dėl NT apmokestinimo.

Numatoma, kad vietoje 0,06 proc. lengvatinio tarifo pagrindiniam gyvenamajam būstui, savivaldybės pačios galėtų nusistatyti tarifus 0,05–4 proc. intervale.

Pritarta siūlymui dėl NT mokesčio tarifo vėjo elektrinėms


Seimas pritarė ir „darbiečio” Vytauto Gapšio siūlymui išsaugoti buvusias reglamentavimo nuostatas ir palikti galimybę savivaldybėms pačioms nustatyti NT mokesčio tarifą vėjo elektrinėms tarp 0,05 ir 4 proc. BFK šiam siūlymui buvo nepritaręs.

Tuo tarpu energetikos ministras Dainius Kreivys ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius siūlo NT mokesčio įstatyme numatyti, kad vėjo elektrinėms būtų taikomas tarifas nuo 0,05 iki 2 proc.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo ribą nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra tvirtinęs, kad dabar esanti NT apmokestinimo sąranga šalyje yra gera, tačiau jos parametrai – tobulintini. Pasak jo, dabar NT apmokestinimas veikia kaip prabangos mokestis ir jis neturėtų būti taikomas pagal savivaldybes.