Išaugus nuomos kainoms, siaučiant infliacijai ir atėjus brangiam šildymo sezonui nuomininkams patrauklesni mažesni, bet šiuolaikiškai įrengti butai, kurie gali būti ir atokiau nuo centro. „Jie gali būti ir senos, ir naujos statybos name, bet nauji būstai labai brangūs, o įsigijus gerokai pigesnį butą seniau statytame name nuomos grąža gali būti santykinai net didesnė“, – sako NT brokerė Justina Zabarauskienė.

Anot NT specialistų, nuomininkui svarbesnis ne plotas, bet kambarių (arba erdvių) skaičius, todėl jam bus patrauklesnis ne 1 kmb. 40 kv. m butas, o tokio pat ploto 2 kmb. butas, nors jo nuomos kaina bus didesnė.

„Net sakoma, kad perkame kvadratinius metrus, o nuomojame kambarius“, – taip žurnale „Investuok“ temos aptarimą pradeda J. Zabarauskienė ir tikina, jog kuo mažiau nupirksite kvadratinių metrų ir į juos patogiai sutalpinsite daugiau funkcinių erdvių, tuo didesne investicine grąža galėsite džiaugtis.

Nuomininkai tapo išrankesni

J. Zabarauskienė sako pastebėjusi, kad nuomininkai nemėgsta miegoti ir sėdėti ant tos pačios sofos-lovos, todėl įrengiantiems butus nuomai, jei tik yra galimybė, reikėtų pasistengti sutalpinti sofą poilsiui ir miegoti skirtą lovą.

Atnaujintas butas Viršuliškėse

„Pavyzdžiui, Antakalnyje įrengus bute atskirą zoną miegui iš baldinės plokštės, šio būsto nuomos pajamos padidėja 50–100 Eur/mėn., o viename bute Naujamiestyje pakako pakeisti tik baldų išdėstymą, nupirkti kiek mažesnius baldus, kad viskas tilptų, ir jo paklausa bei nuomos kaina gerokai šoktelėjo“, – pasakoja ji.

Anot NT brokerės, jau kurį laiką nuomininkai išrankesni, todėl nuomojamame bute turi būti įrengta ne tik virtuvė ir vonios kambarys. Žurnale „Investuok“ ji teigė, kad paties pigiausio būsto nuomai paklausa sparčiai mažėja, o visi kiti nuomininkai į nuomojamą būstą ateina gyventi ir nori įsikurti patogiai.

Savininkai, ypač nuomojantys mažesnius butus, kartais mano, kad neverta pirkti indaplovės ar džiovyklės. Bet neretai jauni nuomininkai net neina apžiūrėti 2 kmb. buto, jei jame nėra, pavyzdžiui, indaplovės. Didelis privalumas ir džiovyklė. Tiesa, taupant vietą dažniausiai pasirenkamas variantas „du viename“ – skalbyklė ir džiovyklė.

„Per pandemiją vėl išpopuliarėjo televizoriai, o naujausia mada – bute turi būti ir kondicionierius“, – vardija J. Zabarauskienė. Ji priduria, kad taupyti buitinės technikos sąskaita neapsimoka, nes prarasti galima gerokai daugiau: „Butas, kuriame nėra nuomininkui jau įprastos buitinės technikos, ilgiau bus tuščias, o jo nuomos kaina bus mažesnė.“

Daugeliui jau tapo įprasta, kad išsikrausčius ankstesniems nuomininkams šeimininkas turi įdėti šiek tiek pastangų, kad butas būtų patrauklus naujiesiems. „Yra pagrindiniai darbai, kuriuos turėtumėte atlikti, nes nė vienas nuomininkas tuo tikrai nesirūpins. Ir tai ne tik generalinis būsto valymas. Pašalinkite kalkes iš skalbimo mašinos, indaplovės, patikrinkite, ar viskas veikia. Dažniausiai potencialiems nuomininkams būsto reikia greitai, todėl galimybė „ready to rent“ padės laimėti gerus nuomininkus“, – sako apie 15 metų būsto nuomos segmente besispecializuojanti J. Zabarauskienė.

Ne išlaidauti, bet įrengti patogiai

„Nors karantinas seniai pasibaigė, daug žmonių ir toliau dirba iš namų, todėl ruošiant butą nuomai reikėtų įrengti ir darbo vietą“, – paklausta, ko jokiu būdu negalima pamiršti įrengiant būstą nuomai, sako interjero studijos „Dovilės interjeras“ vadovė, interjero dizainerė Dovilė Sakevičė. Tačiau tai toli gražu ne viskas, ko reikia, kad būstas būtų patrauklus nuomininkams ir jo nereikėtų kone kasmet remontuoti.

Laimėtojui atiteko elegantiškai įrengtas trijų kambarių butas sostinėje

Tiems, kurie buto nuomai įrengimu rūpinasi patys, D. Sakevičė pataria rinktis ne pačias pigiausias medžiagas – svarbiausia, kad jos būtų patvarios ir tarnautų ilgiau. „Pavyzdžiui, grindims geriausia naudoti laminatą ar vinilinę dangą – ji nenusidėvės taip greitai kaip medinės grindys. Sienas geriausia dažyti. Patarčiau pirkti kokybiškesnius plaunamus dažus – jei siena šiek tiek susiteps, ją galėsite pavalyti drėgna šluoste arba melamino kempinėle“, – aiškina interjero dizainerė. Pasak jos, įrengiant butą nuomai nei tapetų, nei pastaruoju metu populiarėjančio molio tinko, kuris gali būti naudojamas net vietoj plytelių vonios kambaryje, rinktis neapsimoka, nes „tapetai gali greit suplyšti, o molio tinkas – gerokai brangesnė investicija“.

Interjero specialistė pataria nevengti baltos spalvos – nors kai kurie žmonės mano, kad ant pilkų sienų mažiau matysis dėmės, bet jei jau sienos bus taip ištepliotos, kad tiesiog pavalyti nepakaks, perdažyti teks ir pilkas, ir baltas, ir bet kurios kitos spalvos sienas. Be to, bute, kurį ketinate nuomoti, galima nevengti ryškių spalvų.

„Savo būste žmonės dažnai jų vengia, bet nuomininkas ateina gyventi laikinai ir, pavyzdžiui, žalia virtuvė, kuri jums pačiam po kurio laiko jau neatrodys tokia patraukli, nuomininkui per metus ar dvejus nepabos. Ryškesnės, linksmesnės spalvos jį kaip tik gali užkabinti ir paskatinti išsinuomoti būtent tą būstą“, – argumentus žurnalui „Investuok“ dėstė dizainerė.

Pasak D. Sakevičės, specialiai išlaidauti tikrai nereikia, bet į kai kuriuos dalykus geriau investuoti daugiau, nes tai atsipirks.

„Buitinei technikai reikėtų skirti šiek tiek daugiau lėšų ir pirkti ne ekonominės, o vidutinės klasės prietaisus, kad jie tarnautų ilgiau nei porą metų. O tie daiktai, kuriuos lengviau pakeisti ar atnaujinti, gali būti ir pigesni. Pavyzdžiui, sofa, lova, valgomojo stalo kėdės gali būti pigesnės, nes jas galima pakeisti ar atnaujinti – aptraukti nauju gobelenu. Kartu ir interjeras bus atnaujintas, o būstas bus patogus, gražus ir jaukus“, – pataria ji.

Išmanusis butas

Griauti pertvaras neracionalu

Ką daryti, jei senos statybos bute virtuvė ar vonios kambarys tiesiog per mažas ir ten net norėdamas visko nesutalpinsi? Dažniausiai sprendimą rasti įmanoma, sako D. Sakevičė.

„Kartais tikrai tenka ko nors atsisakyti, – neslepia ji. – Pavyzdžiui, mažesniame būste, kuriame gyvens vienas žmogus, indaplovė gal ir nebūtina, bet dažnai pakanka pasirinkti mažesnių matmenų prietaisus, ir viskas telpa. Jei virtuvėlė labai maža, galima įrengti dviejų degiklių viryklę ar kaitlentę. Indaplovių, skalbyklių taip pat yra mažesnių, yra „du viename“ skalbyklės ir džiovyklės modelių. Vienas iš įdomesnių praktiškų sprendimų – praustuvas, montuojamas ant skalbimo mašinos.“

Tiesa, mažesni prietaisai nepadės sutaupyti, nes dažniausiai jie kainuoja tiek pat, kiek didesni, sako interjero dizainerė.

Tačiau įrengti mažą būstą taip, kad nuomininkas jame jaustųsi patogiai, kartais būna nemenkas iššūkis ir specialistams, prisipažįsta ne vieną būstą nuomai, tarp kurių ir 12–18 kv. m studijos, įrengusi interjero dizainerė. Žurnale „Investuok“ ji aiškina, kad „kartais pakanka ką nors truputį pastumti, pasukti, ir atsiranda vietos dar vienam buitiniam prietaisui, bet tokiais atvejais dažniausiai prireiks specialisto pagalbos, nes neturintis patirties žmogus šių galimybių greičiausiai nepastebės.

O kartais ir mums tenka skaičiuoti kiekvieną centimetrą ir gerokai pasukti galvą, kad suprojektuotume kuo funkcionalesnę erdvę. Pavyzdžiui, kai kada gelbsti pusbario tipo sala – prie jos galima ne tik prisėsti, gaminti valgį, bet joje galima ir įvairius daiktus susidėti, ir prietaisus sumontuoti“.

Būste, kuris įsigytas nuomai, D. Sakevičė nerekomenduoja iš esmės perplanuoti erdvių. Viena vertus, griauti pertvarą, tarkim, tarp kambario ir virtuvės, ne visada apsimoka – net jei techniškai tai įmanoma padaryti, dažnai tokia investicija tiesiog per didelė, kita vertus, nemažai žmonių nori atskiros ar bent iš dalies atskirtos virtuvės.

„Ta banga, kai žmonės norėjo sujungti erdves (gaminu virtuvėje, bet matau, kas vyksta svetainėje, ir dalyvauju), jau atslūgsta. Gal dėl to, kad virtuvė ne visuomet būna idealiai tvarkinga, gal dėl kitų priežasčių, bet nemažai žmonių laiko privalumu tai, kad senos statybos namuose virtuvė yra kiek nuošaliau, ir net įsirengdami būstą sau prašo šiek tiek atskirti virtuvę, kad ji pernelyg nekristų į akis.

Bet visada patariu, jei tik yra galimybė, net mažame bute įrengti atskirą miegamojo zoną, o joje statyti lovą su daiktadėže. O jei miegamojo zonos įrengti nepavyksta, pirkite išskleidžiamą sofą-lovą, bet būtinai su daiktadėže“, – žurnale „Investuok“ patarimus vardija D. Sakevičė.

Pasak interjero dizainerės, ją reikėtų rinktis kokybiškesnę, gal net papildomai nupirkti čiužinį, kad miegoti būtų patogu.

Dviaukščio buto įrengimas

Nuomininkai irgi turi daiktų

„Stenkimės pasiekti geriausią rezultatą neišleisdami pinigų tam, kam nebūtina, bet ir netaupykime nuomininko patogumo sąskaita“, – pabrėžia D. Sakevičė. Pasak jos, viena dažnesnių klaidų, kurias daro nuomotojai, ta, kad jie kažkodėl įsivaizduoja, jog nuomininkai turi mažai daiktų, todėl jiems nereikia daug vietos jiems susidėti.

„Kad ir koks mažas būtų butas, tikrai nepakanka pastatyti vieną komodą, porą spintelių virtuvės zonoje ir kabyklą prie durų ir įsivaizduoti, kad nuomininkas „kaip nors viską sutalpins“. Žinoma, spintos, kiti dideli baldai – tai nemaža papildoma investicija, bet žmonės, kurie nori iš nuomos uždirbti maksimalią grąžą, supranta, kad į tai reikia investuoti. Todėl net įrengdami itin mažus butus nuomai mes stengiamės suformuoti kuo daugiau patogių vietų įvairiems daiktams susidėti“, – pasakoja ji.

Anot interjero dizainerės, geriau rinktis uždaras spintas ir spinteles: „Atviros lentynos gražu, kai jos tvarkingos, papuoštos stilingomis detalėmis. Bet ne visiems žmonėms pavyksta jas gražiai dekoruoti, todėl didžiąją dalį erdvių daiktams laikyti stengiamės maksimaliai uždengti – paslėpti daiktus, kad neapkrautume jais erdvės. Pavyzdžiui, kuo virtuvėje daugiau uždaro tipo spintelių, kuriose sudėti daiktai, tuo geriau. Tada namai atrodys tvarkingai, o nuomojamame būste nuomininkui bus jauku ir patogu. Nuomininkas tikrai atkreips dėmesį į būstą, kuriame yra pakankamai vietos patogiai susidėti daiktus.“

Esminių skirtumų nėra

Esminių skirtumų tarp buto ilgalaikei ir trumpalaikei nuomai įrengimo nėra, sako D. Sakevičė, todėl keičiantis aplinkybėms tas pats butas gali būti išnuomojamas ir ilgesniam, ir trumpesniam laikui. Tokia pati ir žurnalo „Investuok“ kalbinto, trumpalaikės nuomos administravimu užsiimančios įmonės „Houseys“ vadovo Tomo Grižo nuomonė.

„Iš esmės būsto trumpalaikei nuomai įrengimas neturėtų skirtis nuo būsto ilgalaikei nuomai įrengimo, nes įrengti jį taip, kad tiktų tik vieno tipo nuomai, neracionalu. Būstas turi būti daugiafunkcis – jame turi būti patogu ir trumpam apsistoti, ir gyventi ilgesnį laiką, tada jį galėsite pasiūlyti platesniam nuomininkų ratui“, – sako jis ir priduria, kad kai kurie žmonės, išvykdami ilgesniam laikui į užsienį, pavyzdžiui, žiemos sezonui į šiltesnio klimato šalis, išnuomoja ir savo būstą, nes turtas turi būti įdarbintas.

„Jei svarstote apie tokį variantą, įsirengdami būstą paprašykite suprojektuoti dalį spintų su rakinamomis durimis – tada išvykdami savo daiktus galėsite saugiai palikti jose“, – pataria jis.

Ar toks modelis taps populiarus? Sunku pasakyti. D. Sakevičė abejoja, ar daug žmonių tuo susigundys, nes kažin ar nuomininkai, net geriausi draugai ar giminaičiai, prižiūrės jūsų turtą taip, kaip jūs patys. Anot jos, „įsirengdami savo būstą paprastai renkamės kokybiškesnes, brangesnes medžiagas, todėl jį išnuomoję, kad ir pusmečiui, vėliau, užuot skaičiavę pelną, galite skaičiuoti nuostolius ir dar rūpintis nauju remontu“.

Tačiau T. Grižas primena, kad kai būstas nuomojamas trumpam, kaskart išvykus svečiams jį sutvarko profesionali tvarkytoja, priežiūrai naudojamos profesionalios priemonės, todėl „trumpam nuomojamas būstas nudėvimas net mažiau nei ilgalaikės nuomos atveju – mūsų patirtis rodo, kad skaičiuoti nuostolių ar rūpintis nauju remontu netenka“. Bet nuomoti ar nenuomoti savo būstą, kai juo nesinaudojate, – panašiai, kaip elgiatės su savo atostogų būstu, – nuspręsite tik jūs patys.

Kiek verta investuoti į remontą?

Tikslaus skaičiaus, kiek vidutiniškai reikėtų investuoti į standartinio 2 kambarių 45–50 kv. m buto senos statybos name remontą, kad jis taptų patrauklus nuomininkams, nepateiksime.

„Daug priklauso nuo medžiagų, baldų, tačiau jei rinksitės ne patį ekonomiškiausią variantą, norint būstą įrengti visiškai, į vieną kvadratinį metrą teks investuoti 500–600 eurų. Per dvejus pastaruosius metus kainos, pradedant medžiagomis, baldais ir baigiant meistrų paslaugomis, gerokai pakilo, todėl jei anksčiau planavote, kad pakaktų investuoti 300–400 eurų į kvadratinį metrą, už tiek suremontuoti ir patraukliai įrengti butą dabar tikrai nepavyks“, – savo mintis žurnale „Investuok“ apibendrina D. Sakevičė.

Gal kam atrodys paradoksalu, bet įrengti mažą butą dažniausiai nebus pigiau nei didesnį, priduria interjero dizainerė: „Nestandartiniai baldai kainuoja brangiau nei įprasti, nemažai biudžeto tenka skirti kokybiškai, mažoms erdvėms pritaikytai santechnikai, buitinei technikai, kuri tikrai nėra pigesnė už įprasto dydžio tokios pat paskirties techniką.“

Tai straipsnis iš žurnalo „INVESTUOK“.

Gruodžio mėnesio žurnalo „Investuok“ numeryje taip pat skaitykite:

Numerio tema – laikinas ralis ar meškų rinkos pabaiga? Nagrinėjame pagrindinius veiksnius ir požiūrius kiek realu, kad sunkusis meškų rinkos periodas jau juda link pabaigos. Ar meškos galiausiai pasiliks senuosiuose metuose ar persikels ir į 2023-uosius?

Vertybinių popierių biržos rubrikoje: ką smulkiam privačiam investuotojui sufleruoja „Šiaulių banko“ ir „Invaldai INVL“ mažmeninių verslų sujungimas. Kaip tai paveiks jų akcijų kainas? Išsamiau nagrinėjame Talino uosto situaciją ir jo akcijų Baltijos biržoje perspektyvas – akcijų potencialą ir patrauklumą analitikai įžvelgia ne tik dėl stabiliai mokamų dividendų.

Pasaulio žvaigždės – nagrinėjame kaip III ketvirtį savo investicinius portfelius keitė garsiausi pasaulio investuotojai, bandome suprasti kodėl ir ką gal būt galima prisitaikyti sau.

NT rubrikoje – apie tai, jog rinkoje daugėja nutrauktų sutarčių. Dalis plėtotojų išaugusius statybos kaštus bando permesti preliminarias sutartis pasirašiusiems pirkėjams, o su nesutinkančiais sutartis nutraukia. Nagrinėjame šį neraminantį reiškinį. Kita plati tema – besikeičiantys nuomininkų norai ir ką derybinėms pozicijoms pakrypus į jiems palankesnę pusę vertėtų koreguoti nuomojamo būsto savininkams. Aptariame, kaip įrengti butą nuomai, kad nuomininkai jo norėtų, o savininkas uždirbtų maksimalią grąžą.

Požiūryje – kalbiname investuotoją Alvydą Žabolį – apie tai kaip gauti finansinę grąžą ir tuo pačiu kurti gerus pokyčius, kaip nesiirti ta pačia investicijų kryptimi su minia ir kur šiandien vertingiausia dėti uždirbtus pinigus.

Kriptopasaulyje – apie FTX bankrotą, ko šioje istorijoje investuotojams verta nepraleisti pro akis ir ko pasimokyti.

Investuotojo dienoraštyje – investuotojas Žilvinas Speteliūnas – apie savo naują idėją – naftos kompanijas ir kodėl naftos kaina turi net dvigubas kainos grindis – dvigubą kainos palaikymą. Taip pat apie JAV vidurio kadencijos rinkimus ir Kinijos ekonomikos atidarymo perspektyvas – kokia gali būti įtaka investicijoms?

Įžvalgose – garsiausias Lietuvos vertės investuotojas A.Balaišis apie tai kaip „iškepti stebuklingą tortą?“ – atsakymai į klausimus 1. Kas yra investicija? 2. Kas yra gera investicija? 3. Kas yra labai gera investicija?

Ir dar: įžvalgos, interviu, komentarai, patarimai, fondų rezultatai, pasaulio, žaliavų, valiutų apžvalgos ir tai, ką vasarą viešai kalbėjo garsūs investuotojai bei ekonomistai.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu