Kai už lango pliaupia lietus, o pro duris įsmukti taikosi pirmasis šaltukas, kiekvienas pakeiksnojame mūsų šalies klimatą ir smarkiau susisukę į vilnonį apklotą pasineriam į svajones. Taip, kažkur šią akimirką saulė ritinėjasi akinamai mėlynu dangumi, o atmosfera plyšta nuo gerų emocijų... Prisipažinkite, kuris iš mūsų bent kartą nesvajojo pražiemoti ten, kur bangos skalauja įkaitusį smėlį, ir grįžti atgal drauge su vieversiais, kai medžiai Lietuvoje jau kraus pirmuosius pumpurus?

  • Ar įmanoma pirkti už paskolą?

    Lietuva – užsieniečiams

    Dar ne taip seniai tokios fantazijos ir likdavo fantazijomis, o vieno kito turtingojo ar pramogų pasaulio žvaigždės įsigyti apartamentai egzotiškoje saloje atrodė tiesiog nepadorus akibrokštas.

    Dar nesuprantamesnis statistiniam lietuviui – užsieniečių noras įsigyti NT Lietuvoje. Juk čia net tais keliasdešimčia kilometrų pajūrio galima mėgautis vos tris mėnesius per metus (vieną jų, tikėtina, lis).

    Šiaip ar taip, atkaklios užsienio šalių piliečių investicijos gerokai prisidėjo ir prie garsiojo nekilnojamojo turto kainų burbulo augimo Lietuvoje.

    Specialistų duomenimis, NT objektais mūsų šalyje labiausiai domisi Airijos piliečiai, tačiau nuo jų neatsilieka ir kitų Europos šalių investuotojai. Lietuva daugeliui jų – tik viena Baltijos šalių valstybių, į kurias investuoti iki šiol buvo itin paranku dėl didelio kainų augimo. Šiuo metu mūsų šalis dažniau pasirenkama ilgalaikėms investicijoms.

    Užsieniečius labiausiai domina Vilniaus senamiestis bei pajūris, stambesnės įmonės domisi komercinės paskirties pastatais, vilioja logistikos plėtros galimybės.

    Vis dėlto, antruosius namus pasiturintys Europos, o taip pat kaimynės Rusijos piliečiai stengiasi įsigyti Portugalijoje, Ispanijoje, Venesueloje, Brazilijoje bei kitose šiltu klimatu ir nuostabiais kraštovaizdžiais apdovanotose šalyse.

    Lietuviams – šilti kraštai

    Ir nors Lietuva – naujokė Europos Sąjungoje ir pagal pragyvenimo lygio vidurkį trypčioja eilės pabaigoje, jau ir lietuviams masiškai siūlomi butai, apartamentai ar net prabangios vilos viso pasaulio turistų pamėgtose šalyse. Tuo teko įsitikinti spalio mėnesį Vilniuje vykusiose net dviejose NT parodose („Nekilnojamasis turtas 2007” ir „Miestas. Nekilnojamasis turtas. Investicijos 2007”) – būstų užsienio šalyse buvo siūloma tiek pat, ar net daugiau, nei Lietuvoje. Turkija, Ispanija, Bulgarija, Egiptas, Brazilija, net Jungtiniai Arabų Emyratai: kiekvienam suinteresuotam asmeniui – pagal skonį ir kišenę.

    Agentūros klientus viliojo kaip įmanydamos – nuo siūlymu pasimėgauti burbono taure iki nemokamos kelionės į pasirinktą šalį – svajonių būsto apžiūrėti (tiesa, neįsigijus siūlomos prekės, išlaidas teks padengti pačiam).

    Kalbinti NT užsienyje prekiaujančių firmų atstovai negalėjo atsakyti į klausimą, koks yra jų statistinis pirkėjas Lietuvoje. Visi kaip vienas tikino, kad investuojantys užsienyje – labai skirtingi žmonės, su skirtingais poreikiais ir skirtingomis intencijomis. Tiesą sakant, tuo įsitikinome specialiose konferencijose, kuriose plačiajai masei buvo pristatomi svečiose šalyse parduodami projektai. Susirinkusių moterų ir vyrų amžius svyravo nuo 25 iki 75 metų, apie jų socialinę padėtį spręsti išties sunku.

    Aktyviausiai, mano nuostabai, butais viename Ispanijos kurortiniame miestelyje domėjosi jauna šeima bei porelė pensininkų. Jie dalykiškai teiravosi net menkiausių smulkmenų.

    NT agentūros „Masa International“ atstovė Daiva Grakauskienė vėliau patikino, kad tarp susirinkusių tiesiog svajotojų - nedaug. Pasak jos, lietuviai ne tik aktyviai domisi, bet ir perka butus bei vilas Ispanijos pakrantėse. Tarp jų, esą, ne viena garsenybė, tačiau kas jos – konfidencialu.

    Investuoja ir pramogų pasaulio žvaigždės

    Lietuvos žiniasklaida plačiai aprašė naujieną, kai apartamentus prieš porą metų Venesueloje, Margaritos saloje įsigijo vienas žinomiausių žmonių šalyje – Arūnas Valinskas. Buvo kalbama, kad 100 kv. m butą su vaizdu į vandenyną televizijos žvaigždė padovanojo žmonai Ingai, tačiau pats Arūnas šią romantišką versiją keičia pragmatiškesne: „Apartamentus pirkome savo reikmėms, o kartu ir kaip investiciją“.

    Už butą Valinskų šeima paklojo 70 tūkst. dolerių (168 tūkst. Lt.). „Ir tai buvo žymiai pigiau, nei tuo metu kainavę butai Palangoje ar Nidoje. Tiesą sakant, aš visai nesuprantu, kodėl Lietuvos pajūryje NT kainos tokios aukštos – gal parduodamuose žemės sklypuose yra kokios aukso gyslos ar slapti naftos telkiniai? – juokaudamas kalbėjo A. Valinskas. – Margaritos saloje juk amžina vasara, tai mums buvo svarbiausia“.

    Televizijos laidų vedėjas apartamentus įsigijęs savo šeimos reikmėms į saulėtą salą pailsėti skrenda porą kartų per metus, dažniausiai rudenį ar žiemą. Savo antrųjų namų Valinskai nenuomoja, nors būsto išlaikymas mėnesiui atseina 400 Lt.

    A. Valinskas sakė, jog nors pirkdamas apartamentus į tai žiūrėjo ir kaip į pelningą investiciją, tačiau prisipažino, kad net nesidomėjo kiek pakilo kainos Margaritos saloje. „Žinau tik tiek, kad jos nenukrito,“ – juokėsi atostogas saulėtoje Margaritoje jau planuojanti televizijos žvaigždė.

    Atakuoja populiariausias

    „City24.lt“ kalbintas vienos didžiausių NT agentūrų pasaulyje „Re/Max“ direktorius Lietuvoje Mišelis Galeckas tikino, kad gali pasiūlyti būstą nors ir Malaizijoje – jei tik atsiras pageidaujančių. Tačiau lietuviams patraukliausios šalys nekilnojamojo turto investicijoms šiuo metu yra Ispanija, Bulgarija bei Turkija. Kitomis šalimis domisi siauresnis ratas, dažniausiai skatinamas konkrečių interesų: Egipte būsto ieško užkietėję nardytojai, Brazilijoje – jėgos aitvarų sporto aistruoliai, Portugalijoje – banglentininkai ir pan.

    Bulgarija – patraukliausia investicijoms, Ispanijoje kainos nebekyla, tačiau į šią charizmatišką šalį tebetraukia jos ištikimi gerbėjai. Turkija patraukli ir vieniems, ir kitiems, nes čia gerai išvystytas turizmo sektorius, nuostabi gamta, geras klimatas, o šiuo metu palankios NT kainos turi aiškią tendenciją augti.

    NT agentūros „Etapas“, jau 5 metus siūlančios būstus būtent populiariausiose šalyse direktorius Donatas Miškinis, „City24.lt” tvirtino, jog šios šalys tokios skirtingos, jog tarpusavyje net nekonkuruoja. „Žmonės pirkdami NT užsienyje į tai žiūri kompleksiškai – tai investicija ir antrieji namai. Žmogus įsigyja butą, pats pagyvena, likusį laiką nuomoja ir be to, tikisi kainų augimo. Taigi, jis kartu yra ir investuotojas. Tiesa, didelių kainų augimų, šimtais procentų, jau nebėra niekur, net ir Bulgarijoje“, – kalbėjo firmos direktorius.

    Kokią šalį pasirinks žmogus priklauso nuo daugelio faktorių, ypač asmeninių simpatijų – konservatyviam europiečiui neįsiūlysi būsto Turkijoje, ieškančiam egzotikos neįtiks Bulgarija. Žinoma, daug lemia tai, ar NT objektas bus perkamas savoms reikmėms, ar perpardavimui.

    Nuo buto iki vilos

    Aktualiausia kiekvienam – kainos. Pavyzdžiu paimsime Turkiją, ko gero geriausiai lietuviams pažįstamą šalį, dėl itin išpopuliarėjusio turizmo į šį musulmonišką kraštą. Vienas „MyHome Ltd. Sti“ steigėjų ir pagrindinis akcininkas Saulius Kupcinskas Turkijoje gyvena jau 14 metų. Įmonė užsiima NT prekyba bei vystymu, nuoma ir priežiūra viename šios milžiniškos šalies regione – Alanijoje.

    „Septynerius metus dirbau turizmo srityje, o 2003 metų pabaigoje, kai Turkijoje buvo pakoreguotas įstatymas dėl NT pardavimo užsieniečiams ir iš įvairių šalių ėmė plūsti žmonės, norintys įsigyti čia būstą, įsteigėme įmonę. Kas lėmė tokį susidomėjimą? 365 saulėtos dienos per metus, geras aptarnavimas, šviežios daržovės bei vaisiai ištisus metus, tik trys valandos skrydžio ir gera kaina“, – šypsojosi S. Kupcinskas. Jo teigimu, šiuo metu regione NT jau įsigiję yra apie 60 lietuvių. „Drįstu prognozuoti, jog po trejų metų jų bus ne 60, o penki šimtai”, – optimizmu tryško verslininkas.

    Naujos statybos 80 kv. m butą šiame regione, šiandien galima įsigyti už 50 tūkst. eurų (226 400 Lt.). Tokio būsto kaina kyla iki 260 tūks. eurų (897 728 Lt.), priklausomai nuo kokybės, atstumo iki jūros bei miesto centro ir vaizdo pro langus. 189 kv. m kotedžas su 2 arais žemės pirmoje juostoje (su vaizdu į jūrą) kainuotų 220 tūkst. eurų (759 tūkst. Lt.), 500 kv. m vila su priklausančiais 5 arais žemės – 500 tūkst. eurų (1,726,400 Lt.) – už šią nebevaikišką sumą mėgautumėtės išskirtine vieta ant kalno, vaizdu į jūrą, mišku ir negausia kaimynyste.

    S. Kupcinsko tvirtinimu, 70 proc. vilų bei kotedžų – jau parduota. Tris objektus įsigijo lietuviai, keli atiteko latviams, visa kita – labiau pasiturintiems anglams ir švedams. Vystytojų pastatytame devynaukštyje 26 butų name įsikūrė 11 lietuvių šeimų.

    Populiaru nuomoti

    Kokia šalis jus besudomintų, nepamirškite, jog prie NT objekto kainos teks pridėti ir sandorio įforminimo, leidimų ir kitų dokumentų tvarkymo kaštus, konkrečioje valstybėje galiojančius mokesčius, būsto išlaikymo sąnaudas ir t.t. Svarbu ir tai, kiek išleisite pirkdami lėktuvo bilietus skrydžiui į svajonių namus sau ir savo šeimos nariams.

    Tam, kad bent kiek kompensuotų susidarančias išlaidas, dauguma antruosius namus įsigijusių žmonių ima verstis nuoma. Pagalbos ranką, ieškant potencialių klientų, dažniausiai ištiesia tos pačios agentūros, dažnai siūlančios ir NT objektų priežiūros paslaugas. „Absoliuti dauguma įsigijusių antruosius namus užsienyje, kai patys negyvena – nuomoja būstus kitiems poilsiautojams, taip padengdami išlaidas už komunalines paslaugas“, – sakė S. Kupcinskas.

    Visų šių paslaugų kaštai, kaip ir NT kainos, skiriasi priklausomai nuo šalies, todėl susidomėjusiems patartina kreiptis tiesiai į pardavėjus, kurie suteiks visą reikiamą informaciją bei padės apsispręsti, kokioje šalyje įgytas būstas optimaliausiai tenkins jūsų individualius poreikius. Tik turėkite pinigų.

    Ar įmanoma pirkti už paskolą?

    Nors, pasak NT svečiose šalyse prekiaujančių įmonių, absoliuti dauguma investuojančių į būstą užsienyje yra pasiturintys piliečiai, turintys savų resursų, Lietuvos bankų specialistų teiravomės apie galimybę gauti paskolą tokiam sandėriui.

    Gauti paskolą Lietuvoje ir už ją nusipirkti būstą užsienyje, įkeičiant perkamą NT, praktiškai neįmanoma, nors įstatymai tokį sandėrį leidžia. Bankai nerizikuoja teikti tokio tipo paskolų nesant bendros teisinės bazės, kontroliuoti užsienyje esantį įkeistą NT būtų labai sunku, komplikuotas užsienyje perkamo NT įvertinimas ir apdraudimas, registravimas, negrąžinus paskolos, turto išieškojimas gali tapti neįmanomu dėl konkrečioje šalyje galiojančių įstatymų neatitikimo Lietuvos įstatymams ir t.t.

    Realiau gauti tokią paskolą, jei žmogus, planuojantis už gautus pinigus įsigyti NT užsienyje, kreiptųsi į banką, toje šalyje turintį patikimų partnerių. Tačiau ir tokiu atveju, prieš išduodamas paskolą, bankas pirmiausia turi išsiaiškinti teisinius skirtumus. Be to, bankai pasitiki tik pripažintomis turto vertinimo bei draudimo įmonėmis. Žinoma, tai ilgai trunka ir nemažai kainuoja.

    Patikimose Europos Sąjungos šalyse galima bandyti gauti finansavimų iš vietinių bankų.

    Lietuviui, norinčiam įsigyti NT užsienyje, yra galimybė gauti paskolą mūsų šalies bankuose, tačiau tik įkeičiant turtą, esantį Lietuvoje.

    „Taip, tokia galimybė yra. Imant paskolą pirkti būstą užsienyje, bankui galite įkeisti turimą NT, esantį Lietuvoje. Be to, galima panaudoti jau įkeistą bankui būstą, jei jo vertė nuo paskolos ėmimo išaugo. Dėl įvairių teisinių priežasčių šiuo metu nėra galimybės įkeisti turto, esančio kitose valstybėse“, – sakė „Hansabanko“ Būsto finansavimo departamento direktorė Žana Kovšova.

    Specialistė patikslino, kad perkant būstą užsienyje procedūra iš esmės yra tokia pat, kaip ir perkant būstą Lietuvoje.

    Konkrečių duomenų, kiek norinčių „Hansabanke“ paėmė paskolas būstui užsienyje pirkti, banko atstovė pateikti negalėjo, nes tokios statistikos bankas neturi. „Tačiau matome, kad tokių žmonių vis daugėja. Būstu užsienyje ypač susidomėta šiais metais“, – tvirtino Ž. Kovšova.