Bando išgyventi

D. Gedvilas pasakojo, kad situacija statybų įmonėse šiandien sudėtinga. Pasak jo, nuo metų pradžios šoktelėjusios žaliavų bei statybinių medžiagų kainos šiandien įmonėms yra didelis galvos skausmas, o tai – ne tik Lietuvos, bet ir visų Europos rinkų problema.

„Tai – cunamis, kuris atėjo“, – apie kainų augimą sakė jis ir aiškino, kad tokiam žaliavų kainų kilimui įtakos turėjo Kinijos statybos pramonė.

„Ji žaliavų biržoje supirko labai daug metalo, kitų žaliavų ir išėjo taip, kad šiandien dėl Amerikos ir Kinijos rinkų augimo labai stipriai išsibalansavo žaliavų kainos“, – situaciją aiškino asociacijos prezidentas.

Nuo lapkričio mėnesio iki balandžio pabaigos, kaip vardijo D. Gedvilas, geresnės kokybės metalas pabrango 110 proc., bitumas – 30 proc., polistirenas – daugiau kaip 40 proc.

Dėl to, kaip tikino, šiandien didelė dalis rangovų nežino, kaip užbaigti pradėtus projektus, nes už sutartą kainą nebegali pabaigti darbų.

Dalius Gedvilas

„Anksčiau brangimas būdavo keli procentai per metus, bet, kad taip (kaina-red.) šoktų per ketvirtį nebuvo buvę ir niekas tokio šoko nesitikėjo.

Yra įmonių, kurios šiandien net skaičiuoja, kas joms geriau, ar bėgti iš objekto ir sumokėti baudą, ar projektą užbaigti“, – teigė jis.

Gali laukti bankrotai

Pasak D. Gedvilo, asociacija jau kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijų bei Finansų ministerijas, prašydami reaguoti į susidariusią situaciją dėl žaliavų kainų kilimo. Pasak jo, jei artimiausiu metu nebus imtasi priemonių, situacija statybų sektoriuje tik prastės.

„Jeigu tokio žaliavų kainų šuolio negali niekas numatyti, reikėtų numatyti kažkokius kompensacinius mechanizmus ir kompensuoti.

Turėtų būti rezervas, nes arba rangovai užsidarinėja ir eina į Užimtumo tarnybą, arba reikia spręsti reikalą, kad įmonės išgyventų“, – svarstė jis ir kiek anksčiau BNS sakė, kad kaip viena priemonių galėtų būti ir jau pasirašytų sutarčių indeksavimas, tačiau dėl to sprendimą turėtų priimti Vyriausybė.

Anot D. Gedvilo, jei artimiausiu metu nebus nieko imtasi, šalyje galima sulaukti ir statybų įmonių bankrotų bangos.

„Yra prognozės, kad toks kainų kilimas gali užtrukti visus metus.

Jei jos liks tokios ilgalaikiame laikotarpyje, labai didelė rangovų dalis turės labai daug problemų, nes patirs nuostolius ir tie, kurie nesugebės susitarti su užsakovais, kai kuriems tie nuostoliai gali būti kritiniai.

Galime sulaukti ir masinių bankrotų, šiuo metu situacija įtempta“, – sakė jis.

Persirašo sutartis

Nekilnojamojo turto plėtojimo bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis taip pat teigė, kad žaliavų kainos šiandien yra labai pakilusios, o dabar dėl to dažnai tenka persirašyti ir jau pasirašytas sutartis.

„Kai kurias sutartis, kurių didžiausią dalį sudaro labiausiai brangusios medžiagos, tenka persirašyti. Tarkime, stogo apšiltinimo darbai, kur naudojamas polistirolas. Jis brango 25-30 proc. Suprantama, kad tokiais atvejais tas sutartis reikia keisti.

Arvydas Avulis

Atlikti darbus senomis kainomis, praktiškai, neįmanoma, tai kas liečia mus, mes keičiame sutartis su subrangovais ir tenka susitaikyti, kitos išeities tiesiog nėra, nes, kitu atveju, darbai paprasčiausiai sustos, jei nežiūrėsime lanksčiai“, – sakė A. Avulis.

Jis taip pat užsiminė apie galimus bankrotus.

„Jeigu bus labai principingų nuostatų, gali būti, kad galima sulaukti bankrotų. Statybose, bendrai, tai nėra naujiena, o šiuo atveju, brangstant medžiagoms, veiklos stabdymas tikrai būtų suprantamas ir paaiškinamas“, – teigė A. Avulis.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Eika“ vadovas Domas Dargis pasakojo, kad įmonė taip pat pati tiesiogiai medžiagų neperka, tai darantys rangovai, tačiau pokyčius jis pastebintis.

„Jeigu sutartys pasirašytos iki metų pradžios, kaina yra fiksuota, nes rangovai dažniausiai pasirašydami sutartį nuperka medžiagas ir jas rezervuoja, tai nemanau, kad turėjo didelių problemų, jų gal turėjo tie rangovai, kurie iš anksto nerezervavo medžiagų“, – sakė jis.

Domas Dargis

Pasak D. Dargio, jo valdomos įmonės didžiausia problema dabar yra darbai, kurie laimimi konkurso būdu.

„Matome, kad sudedamos mūsų pastatų dalys, skaičiuojant su rangovų darbo jėga, medžiagomis ir pan., brangsta apie 10 proc. ir kuo daugiau metalo reikia, tuo tos dalys brangsta labiau“, – teigė jis.

Anot D. Dargio, visgi sunkiausia šį laikotarpį bus išgyventi tiems rangovams, kurie dirba su labai mažomis maržomis ir į priekį neturi įsigiję medžiagų.

Apie žaliavų brangimą „Delfi“ jau rašė. Daugiau galite skaityti čia ir čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)