„Projektas išskirtinis tuo, kad modernizacija vyko veikiančiame objekte. Rangovų profesionalumas, tamprus bendradarbiavimas su patalpose įsikūrusia Valstybine augalininkystės tarnyba ir pastarosios geranoriškumas, gebėjimas lanksčiai organizuoti darbą, leido laiku įgyvendinti projektą“, – aiškina Turto banko generalinio direktoriaus pareigas laikinai einantis Ernestas Česokas.

Modernizacijos metu buvo atnaujinamas vienas iš pastato korpusų, kurio bendras plotas daugiau nei 1,7 tūkst. kvadratinių metrų. Buvo atnaujinta elektros instaliacija, apšvietimo, šalto vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo, vėdinimo sistemos, atliktas stogo, cokolio ir išorinių sienų šiltinimas, pakeistos lauko durys bei langai, atliktas vidaus patalpų remontas, įrengtas vaikų kambarys, pastatytas naujas elektros generatorius. Skaičiuojama, kad atlikus visus šiuos darbus, pastato energijos sąnaudos mažės bent trečdaliu, o energetinis efektyvumas pakils iš D klasės į B klasę.

„Prisidėdami prie Turto banko energijos taupymo strategijos įgyvendinimo, siekiame gerinti pastatų energetinį efektyvumą ir kurti tvarias, aplinkai draugiškas erdves. Pastatų modernizacija užtikrina geresnes juose dirbančiųjų darbuotojų darbo sąlygas, leidžia ženkliai sumažinti energijos suvartojimą bei CO2 dujų emisijas“, – teigia modernizacijos projektą įgyvendinusios bendrovės „Naresta“ generalinis direktorius Tadas Grincevičius.

Atnaujintame korpuse veikia Valstybinės augalininkystės tarnybos laboratorija, atliekanti augalininkystės produktų kokybės tyrimus ir kurios paslaugomis naudojasi grūdų augintojai, grūdus perdirbančios bei sėklininkystės įmonės. Laboratorijos patalpų įrengimui taikomi specialūs reikalavimai, jose turi būti užtikrintas tam tikras temperatūrinis režimas, įrengta speciali ištraukiamoji ventiliacija, nuolatinis elektros tiekimas ir kt.

„Šiandien pastatas – ne tik gražesnis, bet ir ekonomiškesnis, labiau pritaikytas silpnaregiams ir judėjimo negalią turintiems žmonėms. Džiaugiuosi, kad darbuotojams pagaliau galime pasiūlyti šviesias, patogiai įrengtas patalpas, kuriose jie gali gerai jaustis ir kokybiškai atlikti savo darbą“, – įkurtuvių šventėje sakė Valstybinės augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas.

Pasak jo, atlikta daug darbų, leidžiančių tausoti energijos išteklius, ant pastato stogo sumontuotos saulės elektrinės. Artimiausiu metu atnaujintame pastate bus įrengta speciali sėklų daiginimo patalpa ir pastovios temperatūros joje palaikymo sistema, kuri kokybiškai atlikti tyrimus ir taupyti energijos resursus. Pastato aplinkoje atnaujinti želdynai, artimiausiu metu kieme bus sumontuota elektromobilių įkrovimo stotelė.

Šiuo metu Turto bankas įgyvendina 11 pastatų visoje šalyje modernizaciją. Taip pat yra pateiktos paraiškos dėl dalinio finansavimo ES fondų lėšomis 8 objektų atnaujinimo projektams, iš jų dėl keturių jau pasirašytos finansavimo sutartys, du projektai vertinami, likę – finansavimą gavo ir šiuo metu derinamos sutartys.