„Šiuo metu NT rinkoje jaučiamas sąstingis, o spartesniam atsigavimui trukdo ne taip greitai kaip norime mažėjanti infliacija ir aukštos bankų būsto paskolų palūkanos. Rinkos atsigavimo ženklų dar reikės palaukti – geriausiu atveju iki šių metų pabaigos arba kitų metų pradžios“, – teigia A. Avulis.

NT rinka yra gana pasyvi

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, 2023 m. I ketvirtį, lyginant su 2022 m. I ketv., naujos statybos būstai pabrango 20,7 proc.

„Hanner“ statistika rodo, kad naujos statybos butų kainos paskutinius 7 mėn. buvo stabilios, o svyravimai siekė 1-2 proc. A. Avulis prielaidų kainų mažėjimui nemato dėl vis griežtėjančių reikalavimų vystytojams ir statyboms.

„Žymaus kainų kritimo neturėtų būti, nes reikalavimai būstui ir statyboms tik auga, po metų pastatyti bus brangiau nei šiandien. Gera naujiena – statybų darbų brangimas sustojo, todėl neturėtų kilti ir nekilnojamojo turto kainos“, – komentuoja jis.

Statybinių medžiagų kainos jau beveik grįžo į prieškarinį lygį

Valstybės duomenų agentūra nurodo, kad statybos sąnaudų elementų kainos 2023 m. balandį, lyginant su tuo pačiu metu pernai, augo 4,3 proc. Tačiau „Hanner“ duomenimis, šis skaičius, priklausomai nuo atitinkamų darbų, svyravo tarp 20-40 procentų. Tiesa, šiuo metu statybos darbų ir medžiagų kainos jau stabilizavosi.

„2022 m. I ketv. Rusijos pradėtas karas Ukrainoje sukėlė daug iššūkių – išaugo žaliavų kainos, pradėjo trūkti darbuotojų, nutrūko tiekimo grandinės. Tai stipriai palietė statybos pramonę, žaliavos ir statybos darbų kainos augo nesustabdomai.

Pavyzdžiui, 2022 metų pradžioje armatūros kaina siekė apie 750 eurų už toną, o prasidėjus karui ji pašoko iki 1500 eurų už toną. Teko ieškoti naujų ryšių, tiekėjų ir tai užtruko, tačiau šiuo metu rinka stabilizavosi, yra labiau subalansuota ir medžiagų kainos jau beveik grįžo į prieškarinį lygį“, – sako jis.

Vilniuje, Registrų centro duomenimis, I ketv. parduota 17 proc. mažiau turto, tačiau pranešime išskiriama, kad „Hanner“ išperkamosios nuomos („Rent2buy“) paklausa pakilo beveik 3 kartus.

„Įvairiais skaičiavimais, įmokos bankui už 2 kambarių būstą pakilo 2 kartus. Kylant būsto palūkanoms, ypač išpopuliarėjo „Rent2buy“ paslauga su pilna apdaila. Įsigijus būstą su „Rent2buy“, 3 metus nereikia mokėti palūkanų bankui. Šiuo atveju visą palūkanų kilimo riziką prisiima vystytojas, o įmoka tenka pradinio įnašo kaupimui“, – sako jis.

Pagrindinis paslaugos „Rent2Buy“ principas yra toks: pirkėjas, dar nesukaupęs pradinio įnašo (15 proc. buto kainos), išsirenka norimą butą, tada pasirašoma sutartis ir pradinio įnašo suma išskaidoma į įmokas, kurias galima lygiomis dalimis mokėti iki 30 mėnesių. Šios įmokos kaupiamos kaip pradinis įnašas jau gyvenant savo bute. Kai naudojantis šia paslauga sukaupiamas pradinis įnašas, pasirašoma būsto pirkimo sutartis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)