Pasirodė informacija, kad Klaipėdoje gali atgimti vienas seniai pamirštas projektas Minijos gatvėje. Taip pat ypač geros perspektyvos prognozuojamos Tilžės gatvei ir vadinamajam „auksiniam trikampiui“.

Šį kartą glaustai apžvelgsime įdomiausius parduodamus žemės sklypus komercinės paskirties statybai, kainas ir jų istorijas.

Kaip tik šiuo metu yra naujienų dėl žemės sklypų Minijos g. 13 ir Bijūnų g. 2. Šiuose dviejuose sklypuose dar prieš du dešimtmečius UAB „Vestrina“ buvo suplanavusi pastatyti 25 aukštų biurų pastatą su daugiaaukščiu parkingu.

Tačiau toliau projektavimo darbų nebuvo pažengta. Įmonė bankrutavo, o pastaruoju metu, „Vakarų ekspreso“ duomenimis, sklypai priklauso užsienyje gyvenančiam savininkui.

Jūratė Andrijauskienė UAB „NT market“ vadovė Jūratė Andrijauskienė patvirtino, kad kaip tik šiuo metu vyksta sandoris, kuriam ji tarpininkauja, dėl šių sklypų pardavimo.

„Daugiau jokių detalių komentuoti negaliu“, – sakė J. Andrijauskienė.

Anot jos, Bijūnų g. 2 sklypo plotas yra 8,7 aro, o Minijos g. 13 – 34. Jie parduodami kartu.

Bet kuriuo atveju tai yra vienas brangiausių šiuo metu Klaipėdos rinkoje pardavinėjamų žemės sklypų komercinei statybai. Už vieną arą buvo prašoma 35 100 eurų (+PVM)

J. Andrijauskienės vertinimu, planai statyti šioje vietoje 25 aukštų biurų pastatą nėra realūs. Tiesiog Klaipėdos rinkoje nėra tokio didelio biurų patalpų poreikio.

Lieka tik laukti, kada bus baigtas sandoris ir naujieji šeimininkai paskelbs savo planus.

Brangiausias sklypas

Brangiausias sklypas, kuris šiuo metu oficialiai parduodamas NT pardavimo platformose Klaipėdoje, yra įvertintas 5,45 milijono eurų.

Tai 2,41 ha žemės plotas Dubysos gatvėje. Visai šalia „Švyturio“ arenos esančiame sklype yra automobilių stovėjimo aikštelė.

Sklypo savininkės UAB „Klasera“ generalinis direktorius Vladas Pleskovas sako, kad informaciją apie parduodamą sklypą su nurodyta kaina paskelbė specialiai, kad išvengtų bereikalingų interesantų skambučių.

„Sklypo neparduodame, tačiau kol nebuvo skelbimo, buvo daug besidominčiųjų, pabodo visiems atsakinėti“, – „Vakarų ekspresui“ sakė V. Pleskovas.

Jis teigia, kad sklype jau buvo suplanuota įgyvendinti projektą, tačiau dėl įvairių priežasčių tai neįvyko.

„Buvo partneriai iš Kanados, kurie pasirodė esą aferistai“, – atskleidžia V. Pleskovas.

Jis nesako, kas galėtų atsirasti šiame sklype, bet tikina, kad toliau planuoja vystyti projektą ir sklypo neparduos.

„Vakarų ekspreso“ duomenimis, viena iš idėjų šioje vietoje buvo įrengti didelį SPA paslaugų centrą.

Beje, su V. Pleskovu siejamas ir dar vienas brangus žemės sklypas ties Smiltelės g. ir Šilutės pl. sankryža.

Už 83 a ploto sklypą, kuriame yra automobilių stovėjimo aikštelė, prašoma daugiau nei 1 000 000 eurų.

Tačiau šiame sklype leidžiama statyti tik maždaug 3 aukštų pastatus iki 12 metrų.

Rekordinė kaina

Jei skaičiuoti vieno aro pardavimo kainą, tai rekordininku uostamiestyje turėtų būti 24,96 aro sklypas ties Taikos pr. ir Sausio 15-osios gatvių sankryža.

Šiame sklype, kuris siejamas su buvusio krepšininko Sauliaus Štombergo vardu, statybos planuojamos taip pat jau ne pirmą dešimtmetį.

Pasak NT brokerio Dariaus Sadecko, priešais „Avitelos“ prekybos centrą esančiame sklype leidžiama statyti 11 aukštų pastatą. Yra parengtas techninis projektas, atlikta projekto ekspertizė. Galimas aukštingumas – 45 metrai. Bendras suprojektuoto pastato plotas – 6 024 kv. m.

Už šį sklypą su projektu prašoma net 1 999 999 eurų, arba 83 300 už arą.

„Labai įdomus ir ilgą laiką pardavinėjamas objektas. Manau, niekas nenuperka dėl po juo slypinčių „turtų“. Pažvelgę į miesto komunikacijų planus matome, kad ten driekiasi visos įmanomos miesto komunikacijos. Nors sklypas centrinėje miesto dalyje, šalia – senamiestis“, – svarsto D. Sadeckas.

Pasak jo, dar vienas komerciškai patrauklus sklypas yra Joniškės gatvėje, prie automobilių švaros centro, šalia kapinių.

Sklypas, kurio plotas – 26,57 a, parduodamas už 550 000 eurų. Leistinas pastatų aukštis – 12,5 m.

„Mano žiniomis, dėl šio sklypo vyko ne vienos derybos, tačiau susitarimo pasiekti nepavyko“, – sako D. Sadeckas.

Parduoda neviešai

J. Andrijauskienė sako, kad laisvų žemės sklypų komercinei statybai Klaipėdoje nėra daug. Tačiau ji atskleidžia, kad yra objektų, kurie nėra parduodami per viešas skelbimų duomenų bazes.

„Dėl įvairių priežasčių savininkai nenori skelbti apie pardavimą“, – sako J. Andrijauskienė ir atskleidžia, kad vienas iš tokių šiuo metu neviešai parduodamų objektų yra žemės sklypas Šilutės plente.

Taip pat NT brokerė akcentuoja, kad kai kuriuos projektus, ypač centrinėje miesto dalyje, sunku vystyti dėl reikalavimų automobilių parkavimui.

Anot jos, šiuo metu yra parduodamas patrauklus projektas Tilžės turgavietėje (Tilžės g. 51).

Ypač dideli planai ir šviesi ateitis laukia vadinamojo „auksinio trikampio“ tarp Tilžės g. ir Vilniaus pl. link Jakų žiedo.

Vakarų ekspresas“ jau rašė apie UAB „Litmarina“ planus 50 ha teritorijoje išvystyti prekybos, paslaugų ir sandėliavimo miestelį „Acorn“.

„Litmarinos“ vadovas ir bendraturtis Marijus Žilinskas „Vakarų ekspresui“ sakė, kad jam per keletą metų pavyko nupirkti kelis sklypus ir nuomos teises bei sujungti į vieną projektą.

„Acorn“ projekto sumanytojai kalba apie 0,5 mlrd. eurų investicijas per dešimtmetį ir net 200 000 kv. m naujo komercinio NT ploto.

Taip pat „auksiniame trikampyje“ UAB „Baltic Petroleum“ Tilžės g. 90 yra suplanavusi statyti sporto centrą.

Plėtros planų šioje teritorijoje turi ir Tilžės g. 82 esantis „Medžio sandėlis“.

Tačiau šios teritorijos įsisavinimą riboja miesto komunikacijų trūkumas. Skaičiuojama, kad vien vandentiekio ir kanalizacijos tinklų tiesimas gali pareikalauti iki 6 milijonų Klaipėdos savivaldybės ir UAB „Klaipėdos vanduo“ investicijų.

Taip pat milijoninių valstybės ir miesto investicijų reikalauja privažiuojamųjų kelių infrastruktūros plėtra.

Žiūrint į tolimo laikotarpio perspektyvą, šios investicijos greičiausiai yra neišvengiamos, nes netoli Jakų žiedo šalia Palangos plento yra suplanuotos ir naujojo miesto futbolo stadiono statybos.

Tačiau Klaipėdos miesto tarybos narys Saulius Budinas viešai reiškia abejones, ar „Acorn“ projekto paskelbti planai yra realūs, ar tiesiog miesto sąskaita tikimasi padidinti „auksiniame trikampyje“ esančių sklypų kainą ir vėliau juos sėkmingai parduoti.

Todėl siūloma reikalauti daugiau garantijų ir įsipareigojimų iš privačių investuotojų.

Naujas traukos centras

„Auksinis trikampio“ suklestėjimas yra šiek tiek tolimesnė perspektyva, o štai Tilžės g. dalis ties Sendvariu atgimsta jau dabar.

UAB „Augama“ jau pradėjo Sendvario dvaro teritorijos rekonstrukcijos projekto įgyvendinimą ir žada jame sukurti traukos centrą.

Jame suplanuotos komercinės, prekybos, maitinimo ir apgyvendinimo patalpos, taip pat bus kuriama ir vieša erdvė, kuri būtų atvira visuomenei ir renginiams.

Visai šalia Tilžės g. 58 jau pradedama ir „Norfos“ parduotuvės statyba.

Ateityje turėtų transformuotis ir „Volkswagen“ automobilių centras Mokyklos gatvėje, nes „Baltic auto“ planuoja naujas statybas Šilutės plente.

Akivaizdu, kad Klaipėdoje yra daug ir patrauklių vietų komercinių erdvių plėtrai, tačiau trūksta investuotojų.

Taip pat brokeriai atkreipia dėmesį į aukštas parduodamų sklypų kainas. Įprastai juos parduoda patys savininkai, jų nespaudžia finansiniai įsipareigojimai ir pirkėjų jie gali laukti metų metus.

Dėl to jau pasigirsta idėjų, jog turėtų būti didinamas ar diferencijuojamas žemės mokestis, kad savininkai būtų labiau suinteresuoti vystyti projektus.